Με τρία ισοδύναμα πακέτα η κυβέρνηση

Περισσότερα στο http://www.kathimerini.com.cy

Με τρία πακέτα από ισοδύναμα μέτρα θα πάει η κυβέρνηση στις συναντήσεις με την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφόρηση, σε νέα πολύωρη εσωτερική σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, συμφωνήθηκαν τρία πακέτα μέτρων που η κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον της Τρόικας την Πέμπτη το μεσημέρι, με σκοπό την αποφυγή των κόκκινων γραμμών, δηλαδή το κούρεμα στις καταθέσεις και τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Με βάση όλα τα δεδομένα που υφίστανται, φαίνεται πως τα πακέτα θα αποτελούν ένα συνδυασμό από κινήσεις περισυλλογής, μεταρρυθμιστικές κινήσεις στο δημόσιο και την οικονομία και τολμηρές κινήσεις όσον αφορά στις τράπεζες.

Λογικά, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και σκληρή δέσμευση για ιδιωτικοποιήσεις. Με δεδομένο το γεγονός ότι είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να αποφευχθεί κάποια μορφή ιδιωτικοποιήσεων (μετοχοποίηση, στρατηγικός επενδυτής κοκ), η κυβέρνηση φέρεται να έχει σχολιάσει στα πλαίσια του Eurogroup πως θα προχωρήσει μεν με ιδιωτικοποιήσεις, αλλά επιθυμεί να το κάνει με «τρόπο ομαλό και συγυρισμένο» που να προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό και ελάχιστο κόστος για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι πιο τολμηρές κινήσεις -που πιθανόν να επιβληθούν αν όχι από την Τρόικα, τότε από τις συνθήκες στην οικονομία- και οι οποίες αφορούν στο τραπεζικό σύστημα, δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στα πακέτα της κυβέρνησης.

Έκλεισε το ξέπλυμα
Την ίδια ώρα, έκλεισε, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αφού η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρασκήνιο του Eurogroup έγινε αποδεκτό. Η τελική, cypruseu423συμφωνία, που έγινε παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς Τρόικας τέθηκαν στο τραπέζι, κυρίως από την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, προβλέπει μακροσκοπική εξέταση από πλευράς MoneyVal, σε συνδυασμό με έρευνα από ιδιωτική εταιρεία.

Στη φόρμουλα, ρόλο διαδραματίζει και η Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος όμως δεν θα είναι κεντρικής σημασίας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της Κεντρικής. Χλιαρές ενστάσεις προέκυψαν και από πλευράς της ΜΟΚΑΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμφωνία του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το βασικό ζητούμενο είναι, από τη μια να εξασφαλιστεί πως η όποια έρευνα θα διασκεδάζει τις «ανησυχίες» που εκφράστηκαν στο Eurogroup, κυρίως από Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες. Από την άλλη, όμως, στόχος είναι να καθησυχαστούν οι (ομολογουμένως έντονες) ανησυχίες ξένων καταθετών. Πηγές με άμεση επαφή με ξένους καταθέτες σχολιάζουν πως δεν μπορεί να γίνει μια «έρευνα τύπου CSI»στις τράπεζες χωρίς να αποκαλυφθούν ονόματα και προσωπικά στοιχεία, κάτι που προκαλεί ανησυχία ανάμεσα σε ξένους καταθέτες.

Με την πλευρά της, η κυβέρνηση σχολιάζει πως έχει εξασφαλιστεί πως η όποια έρευνα δεν θα έχει όρους εντολής για να πράξει το παραμικρό, πέρα από την σύνταξη της έκθεσης της ιδιωτικής εταιρείας και πως στόχος είναι, η συγκεκριμένη έρευνα να παραδοθεί ως μέρος της έκθεσης της MoneyVal, ή στη χειρότερη περίπτωση, ως παράρτημα της.

Εντάσεις για τις καταθέσεις
Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων. Μετά και τις προχθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία τίθεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο κουρέματος στο επιτόκιο που κερδίζουν οι καταθέσεις, υψηλόβαθμες πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν πως δημιουργήθηκε ένα επίπλαστο «μάξιμουμ» στο πόσα μπορεί να κερδίσει η Κύπρος. «Από την ώρα που σχολιάστηκε επίσημα πως η Κύπρος θα μπορούσε να δεχτεί την φορολόγηση των τόκων», σχολιάζει η ίδια κυβερνητική πηγή, «δημιουργήθηκε ένα ταβάνι στο τί μπορούμε να κερδίσουμε, την ώρα που η όλη προσπάθεια είχε επικεντρωθεί στην αποφυγή μιας τόσο προβληματικής επιλογής».

Πηγές κοντά στο προεδρικό σχολιάζουν πολύ αρνητικά τις δηλώσεις Δημητριάδη, αφού, εκτός από τον προβληματισμό ανάμεσα στους καταθέτες, λειτούργησε (από χτες) ως διαπραγματευτικό μπλόκο για τις θέσεις της Κύπρου.

Πάντως, στις σχετικές διαπραγματεύσεις, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποφύγει οποιοδήποτε είδος κουρέματος, το οποίο κρίνεται ως δυνητικά καταστροφικό για την οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, έχει ήδη αντιπροτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερη περισυλλογή, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, δύο επιλογές που ούτως ή άλλως θεωρούνται δεδομένες, με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι επίσης και οι κυβερνητικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με Ρώσους ομολόγους τους, με ταξίδι ή ταξίδια στη Μόσχα ήδη να είναι στα σκαριά. Στη Ρωσία, θεωρούν ορισμένοι, βρίσκεται το κλειδί για αποφυγή των πιο ακραίων επιλογών.

Προβληματισμός για Τόμπιν
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τη πιθανότητα να αυξηθούν οι πιέσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από τη Λευκωσία για συμμετοχή της Κύπρου στην Ενισχυμένη Συνεργασία των 11 κρατών μελών της ΕΕ που αποφάσισαν την επιβολή φόρου Τόμπιν (επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών).

Η κυβέρνηση, αλλά και σχεδόν στο σύνολό τους οι αναλυτές, σχολιάζουν πως η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τον ρόλο της Κύπρου ως επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο, από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να συνέλθει. Κι αυτό, διότι ο φόρος πλήττει, όχι μόνο τις συμφωνίες επαναγοράς(repos) αλλά και όλες τις άλλες συναλλαγές που γίνονται μέσω Κύπρου ακριβώς λόγω του χαμηλού κόστους και της αποτελεσματικότητας. Την ίδια ώρα, θα κτυπούσε με καίριο τρόπο την ελκυστικότητα της Κύπρου για μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες (holding companies, funds, trusts) που πλέον θα φορολογούνται.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος προσανατολίζεται προς την σκληρή μεν διαπραγμάτευση κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου, αλλά έχοντας τραβήξει την κόκκινη γραμμή πίσω από αυτήν, με το ενδεχόμενο να «πωλήσει» μια μικρή αύξηση μέχρι 2.5 εκατ. μονάδες, με σκοπό να γλιτώσει τον φόρο Τόμπιν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s