Εξετάζει η ΕΚΤ αν θα μας κόψει το ELA

Τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 21 Μαρτίου, θα ληφθεί μια κρίσιμης σημασίας για το άμεσο μέλλον της Κύπρου απόφαση, σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της παροχής κατεπείγουσας ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μέσω ELA. Ήδη, η πρώτη τράπεζα έχει πλέον εξαντλήσει τις επιλογές της όσον αφορά σε εξασφαλίσεις που έχει προς κατάθεση έναντι ELA, με το περιθώριο που απομένει να είναι αρκετά στενό και να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την ανανέωση παλαιότερου ELA. Η δεύτερη τράπεζα έχει πλέον προσφύγει στον ίδιο μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα ξεκάθαρο το ποσό που έχει αντλήσει.

Έλεγχο για το τί βάζουμε στη μαύρη τρύπα θα κάνει η ΕΚΤ

Έλεγχο για το τί βάζουμε στη μαύρη τρύπα θα κάνει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μια από τις ανησυχίες έχει να κάνει και με την απώλεια ενεργητικών από πλευράς της Λαϊκής, γεγονός που την έχει ήδη θέσει σε γκρίζα ζώνη όσον αφορά στους ορισμούς της ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα για άντληση ρευστότητας μέσω ELA, με βάση τα επίπεδα ευρωστίας.

Ζήτημα, πάντως, αποτελεί και το συνολικό ύψος του ELA. Πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό έχει μειωθεί από σχεδόν 10 δισ. ευρώ (9,950 δισ. ευρώ) τον Νοέμβριο σε λίγο πάνω από 9 δισ. ευρώ τον Γενάρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένεται σημαντική νέα αύξηση στο ποσό, μετά τις εξελίξεις του Φεβρουαρίου, με βάση και τις προειδοποιήσεις που έδωσε η ΕΚΤ, σύμφωνα και με τις περιβόητες διαρροές που έγιναν στις αρχές του έτους.

Πάντως, υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη σχολιάζουν πως η αρμόδια αρχή, με τη συμβολή της κυβέρνησης, έχει προσεγγίσει την ΕΚΤ σχετικά με το θέμα, και διαφαίνεται πως θα εγκριθεί συνέχιση του ELA μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Μνημόνιο. Είναι πάντως γεγονός πως η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις σχετικά με το Μνημόνιο έχει τρομάξει αρκετούς καταθέτες –ενίοτε και σε παράλογο βαθμό– με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν δικαιολογείται.

Στα θετικά καταγράφεται η διαπίστωση πως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες μετατοπίζεται από τράπεζα σε τράπεζα αλλά παραμένει εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ενώ ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος μετακινείται εντός των ίδιων τραπεζικών ομίλων, από την Κύπρο σε θυγατρικές ή καταστήματα στο εξωτερικό (κυρίως Ελλάδα).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s