Πού πιέζει το ΔΝΤ

Συνεχίζονται, ακόμα, και μετά την αποχώρηση των επικεφαλής της Τρόικας, οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Μνημόνιο. Η εβδομάδα που πέρασε έβγαλε στην επιφάνεια σειρά προβλημάτων για την κυπριακή πλευρά, παρά το γεγονός ότι άπαντες είναι αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, και εάν είναι δυνατόν, πριν από το τέλος του μήνα.

Πίσω από την κατ’ αρχήν συμφωνία για μια σειρά από θέματα κεντρικής σημασίας για το Μνημόνιο, όπως είναι ο εταιρικός φόρος, η εθνικοποίηση των ταμείων συντάξεων, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και οι ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να βρίσκεται, μέχρι και τώρα, το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το πρόβλημα σκοντάφτει, κατά βάση, στην περίεργη αλλαγή στάσης από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επιμένει «ως θέμα αρχής» πως θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους κούρεμα στις καταθέσεις. Μάλιστα, η συζήτηση συνεχίζει να βρίσκεται σε τόσο γενικό και «επί της αρχής» σημείο, που δεν έχει ξεκαθαρίσει στο παρόν στάδιο κατά πόσον η επιμονή του ΔΝΤ αφορά σε κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος ή θα περιορίζεται σε κούρεμα που να αφορά μόνο στις τράπεζες που ζητούν διάσωση.

troikaΆπαντες διαφωνούν
Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσονται κάθετα εναντίον του ενδεχομένου για ένα κούρεμα. Παρασκηνιακά, τα σχόλια που ακούγονται από υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΕΚΤ είναι έως και επιθετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, άτυπο έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο καταγράφεται το κούρεμα καταθέσεων «στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες» ως επιλογή προς εξέταση, τα συμπεράσματα είναι σαφή. Καλά ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν πως η επιλογή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ συμφωνούν και με τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στο non-paper. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να έχει κάποια λογική, θα πρέπει να γίνει χωρίς καμία εκ των προτέρων διαρροή, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «πρόωρη κατάρρευση» του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είναι προφανές, τέτοιες διαρροές έχουν ήδη γίνει, ενώ ακόμα και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε και δικές του αναφορές στο ενδεχόμενο. Η έξοδος κεφαλαίων που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει πως έχουν ήδη δημιουργηθεί πιέσεις ρευστότητας στις τράπεζες.

Επιπλέον, στο non-paper, που κατέχει η «Κ», σημειώνεται πως σε περίπτωση κουρέματος δεν θα μπορεί να είναι δυνατή μια απώλεια καταθετών στην Ελλάδα. Είναι πιθανόν, αναφέρεται, να δημιουργηθούν «αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων, εάν οι επενδυτές αντιληφθούν πως αυτά τα ενεργητικά είναι υποψήφια για κούρεμα (bail in)».

Σε άτυπες συνομιλίες, αρμόδια στελέχη της Κομισιόν επιβεβαιώνουν πως το ενδεχόμενο κάποιου είδους μείωσης στις καταθέσεις θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην Ευρωζώνη, με τη μετάδοση του προβλήματος να ξεκινά από την Ελλάδα και να επηρεάζει την ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου η μείωση των αποδόσεων επιβεβαιώνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Αυτή η νεοαποκτηθείσα εμπιστοσύνη, αναφέρεται, «μπορεί να εξατμιστεί» αν γίνει κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο.

Επιπλέον, στο ίδιο άτυπο κείμενο αναφέρεται πως μια τέτοια κίνηση δεν θα ωφελήσει σημαντικά, αφού θα μεταφραζόταν σε ενίσχυση των υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία. Η βαθύτερη ύφεση θα διαβρώσει το όποιο όφελος από το κούρεμα.
Σημειώνεται, τέλος, πως μια κίνηση που να επηρεάζει τις καταθέσεις, θα απαιτούσε και την επιβολή ελέγχων στη μετακίνηση κεφαλαίων (κάτι αντίθετο με τη Συνθήκη της Ε.Ε.), αλλά και περιορισμό στις αναλήψεις. Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν, θα ήταν επίσης πολύ επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, που είναι ήδη σε πολύ εύθραυστη ισορροπία.

Δύσκολο το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός πως Κομισιόν και ΕΚΤ συμφωνούν με τη θέση που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, πως ένα κούρεμα θα ήταν «καταστροφικό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρωζώνη», το ΔΝΤ επιμένει στη συγκεκριμένη θέση. Πηγές σχολιάζουν πως αυτή η επιμονή αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για το ΔΝΤ. Γι’ αυτό και, ενώ αξιωματούχοι των άλλων μελών της Τρόικας απορρίπτουν σε άτυπες συζητήσεις το ενδεχόμενο, την ίδια ώρα δεν πράττουν το ίδιο και επώνυμα, σε επίσημες δηλώσεις τους.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, σκληραίνει και τη δική της στάση η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει σε ακραίες επιλογές, υπό την απειλή πως η Κύπρος μπορεί να χρεοκοπήσει αν δεν συμφωνηθεί το Μνημόνιο άμεσα, η κυβέρνηση ανταποδίδει την απειλή, σημειώνοντας πως προτιμά να χρεοκοπήσει πριν να δεχτεί κούρεμα στις καταθέσεις.

Εξάλλου, σημειώνεται, μια χρεοκοπία κράτους-μέλους της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτραπεί από την ώρα που η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη, ενώ όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) είναι ακόμα εξαιρετικά ευάλωτες σε οποιοδήποτε σοκ στις προσδοκίες. Μάλιστα, η κατάσταση στην Ιταλία έχει ήδη βάλει σε σκέψεις τους επενδυτές, την ώρα που οι πρώτες ρωγμές είναι ήδη εμφανείς σε Γαλλία και Γερμανία. Σημειώνεται, μάλιστα, πως η τελευταία αντιμετωπίζει εκλογές μετά το καλοκαίρι. Έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται πως προτιμά να επιτρέψει την απόλυτη απειλή της χρεοκοπίας (όχι όμως και της εξόδου από το ευρώ) να αιωρείται, αισθανόμενη πως η πίεση που κάτι τέτοιο θα ασκήσει στους εταίρους μας θα τους εξαναγκάσει να «τα βάλουν» με το ΔΝΤ.

http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s