Εσύ, αντέχεις;

Από την Καθημερινή, 3.3.2013 http://www.kathimerini.com.cy

Ο Νίκος Αναστασιάδης ρώτησε τον λαό αν αντέχει να συνεχίσει στην πορεία που ακολουθούσε, και πήρε την απάντηση πως ο λαός δεν αντέχει. Ρώτησε αν θέλουμε «την Κύπρο που μας αξίζει» και του είπαμε, ως λαός, πως τη θέλουμε. Τώρα το βάρος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μεγάλο. Οι προκλήσεις και απαιτήσεις για τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, είναι σαφείς και δύσκολες.

Την ίδια ώρα, όμως, έχουμε μπροστά μας ένα Υπουργικό Συμβούλιο που δεν ενέπνευσε όσα ανέμεναν πολλοί, παρόλο που δεν θα πρέπει να υποτιμούμε, την ίδια ώρα, και τις πολιτικές ανάγκες της σκακιέρας των διορισμών.

Τώρα, όμως, που έχουν τελειώσει οι εκλογές και οι τελετές, ήρθε η ώρα, το ερώτημα του Νίκου Αναστασιάδη, να αντιστραφεί για την κυβέρνηση: Εσείς, αντέχετε;

Δεν έχουν μπροστά τους απλώς μία δύσκολη περίοδο. Σε αντίθεση με άλλες εποχές, όταν οι υποσχέσεις ήταν γενικόλογες και αόριστες, αυτή τη φορά έχουμε ξεκάθαρες απαιτήσεις από τον κάθε υπουργό. Σαφείς, μετρήσιμες, χωρίς αναβολές, και χωρίς συμβιβασμούς.

Γκρρρρ....!

Γκρρρρ….!

Ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αδήλωτη και παράνομη εργασία. Θα πρέπει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις που, άσχετα με τη ρητορική, δεν έχουν καθόλου εξασφαλισμένη ευρωστία. Και, θα πρέπει να εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη σε μια δύσκολη περίοδο. Θα πρέπει, επίσης, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση που σοβεί με την αξιολόγηση της Κύπρου σχετικά με το εμπόριο προσώπων, αλλά και με το διεφθαρμένο μέχρι σαπίλας «σύστημα» της μετανάστευσης. Θα πρέπει, ακόμα, να οδηγήσει δήμους σε συγχώνευση και να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία των τοπικών αρχών και να μετατρέψει εκείνο το σκληρωτικό και ανεπαρκές κτηματολόγιο.
Αυτοί δεν είναι στόχοι, είναι απαιτήσεις, κι αν αποτύχουν έστω σε ένα από τα σημεία, θα πρέπει να κριθούν ως αποτυχημένοι υπουργοί. Ξέρουν σε τι νερά μπαίνουν, γι’ αυτό δεν έχουν καμία δικαιολογία.

Παρόμοια είναι και η μοίρα του υπουργού Υγείας. Ο Πετρίδης, μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο, θα μας χρωστά το ΓεΣΥ ή, τουλάχιστον, την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Θα μας χρωστάει, επίσης, πραγματική πρόοδο στην καθολική ασφάλιση και τη συγκράτηση του πληθωρισμού στα κόστη υγείας. Αυτά είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα.

Η Επίτροπος Μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα μάς χρωστά πραγματικές αλλαγές, και όχι διακοσμητικές κινήσεις όπως εκείνες στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Απαιτείται ένα σύστημα αξιολόγησης που να αντικατοπτρίζει την εικόνα του κάθε υπάλληλού μας, και όχι τα χρόνια υπηρεσίας, το κόμμα ή τις γνωριμίες τους. Σύντομα θα μας χρωστά, επίσης, αποτελεσματικές αλλαγές με συγχώνευση τμημάτων, κλείσιμο ορισμένων άλλων και μετρήσιμη αύξηση της παραγωγικότητας. Το ίδιο ισχύει, χωρίς κανένα συμβιβασμό, και με τη μηχανογράφηση μιας δημόσιας υπηρεσίας που ακόμα συντηρεί αρχιτέκτονες για τον αναδασμό.

Ο υπουργός Γεωργίας θα πρέπει να μας δείξει πώς θα βγει η γεωργία μας από τη λογική του «φυτεύω- τα χάνω-παίρνω αποζημίωση» και να γίνει κερδοφόρα. Θα πρέπει να σπάσει μερικά από τα πιο ισχυρά μονοπώλια της κυπριακής οικονομίας και θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το δικό του Υπουργείο που αποτελεί μνημείο στην οργανωτική λογική της δεκαετίας του 1960.

Αυτά δεν είναι, ούτε εισηγήσεις, ούτε ευχές, ούτε ακόμα και κάτι στο οποίο ελπίζουμε. Είναι απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να συμβιβαστούν. Είναι μια λίστα απέναντι στην οποία θα μετρηθεί η θητεία τους, με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Οι υπουργοί που λόγω χώρου δεν αναφέρονται εδώ, δεν έχουν πιο εύκολο έργο. Η Άμυνα του τόπου θέλει ριζικές αλλαγές. Η Παιδεία βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτείται πόλεμος με το κατεστημένο για να γίνει κάτι. Οι Συγκοινωνίες είναι ανεπαρκείς, και οι ιδιωτικές-δημόσιες συμπράξεις, η προώθηση μεγάλων έργων (μετράμε μαρίνες) και η λύση του ζητήματος των διυλιστηρίων δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Στη Δικαιοσύνη, το σύστημα που είναι σχεδιασμένο για να καθυστερεί θέλει αναδόμηση, ενώ και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνει πράξη. Η δε Αστυνομία χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές που είναι καλά γνωστές. Στο Εμπορίου, η λίστα είναι ακόμα πιο μεγάλη: Μονοπώλια (κρατικά και μη), καρτέλ και ανεπάρκεια της ΕΠΑ δημιουργούν τεράστιες τριβές στην αγορά και κόστος στους πολίτες.

Το νέο Υπουργικό αναλαμβάνει την εξουσία με σαφές το μήνυμα των Κυπρίων: Δεν αντέχουμε. Τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, πολυσυζητημένα και σαφή. Δεν μπαίνουμε σε μια πενταετία με αόριστες ελπίδες και γενικόλογες υποσχέσεις. Ο δρόμος προς την «Κύπρο που μας αξίζει» περνά μέσα από δύσκολες απαιτήσεις για τον κάθε υπουργό. Και είναι ακριβώς αυτό: Απαιτήσεις.

Εισήγηση της στήλης στον Πρόεδρο, να παραδώσει μια λίστα στον κάθε υπουργό και να λαμβάνει μηνιαία αναφορά για την πρόοδό τους.

Απλούστατα, γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Όλες αυτές οι κινήσεις θα έχουν κερδισμένους και χαμένους, αλλά για να μπορούμε να κάνουμε υπομονή μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης, θα πρέπει να βλέπουμε πως γίνεται προσπάθεια στα δύσκολα.

Καλή δουλειά στους νέους υπαλλήλους μας.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s