Παίζει ακόμα η συμμετοχή του ΔΝΤ

Κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει μέρος στο Μνημόνιο το ΔΝΤ, παρόλο που είναι πλέον πολύ πιθανή η μη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση. Οι πιέσεις που ήδη ασκούνται, με σκοπό να λάβει η Κύπρος χαμηλότερη χρηματοδότηση από τις ανάγκες της, μεταφράζεται με βεβαιότητα σε αυξημένες πιέσεις για σοβαρά μέτρα.

Η προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το ποσό γύρω στα 10 δισ. ευρώ (εκτιμάται πως το ποσό θα αυξηθεί στα 12-15 δισ.), σημαίνει, ουσιαστικά, πως η αύξηση του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιοριστεί πολύ πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ.   Τα επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που χρειάζονται, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν με κάποιο τρόπο, ούτως ή άλλως.   Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα αναπόφευκτα θα γίνουν, κάτι που ήταν εξάλλου εμφανές εδώ και 3 μήνες. Ιδίως όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Επιπλέον, η αύξηση του εταιρικού φόρο, κατά πάσα πιθανότητα στο 12.5%, είναι ουσιαστικά «κλειστή», ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και ο φόρος  επί των κερδών.

SarrisEurogroup_423_05Όσον αφορά στα Ταμεία Προνοίας, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κρατικοποίηση των Ταμείων των υπαλλήλων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Ούτως ή άλλως, σε αυτά τα ταμεία δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος εισφορές από τους εργαζόμενους, κάτι που στην περίπτωση των ιδιωτικών ταμείων, περιπλέκει την κατάσταση. Πρέπει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των ταμείων είχαν επενδύσει τους πόρους τους σε μετοχικούς τίτλους, ακίνητα, ακόμα και ΜΑΕΚ (αξιόγραφα), γεγονός που σήμερα τα έχει φέρει μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες επιλογές, αφού πολύ δύσκολα θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, το κράτος θα αποκτήσει τα ενεργητικά των ούτως ή άλλως προβληματικών ταμείων, ενώ θα αναλάβει και τις υποχρεώσεις έναντι των μελών.   Δεν πρέπει να αποκλείονται μειώσεις στις καταβολές αυτών των ταμείων.

Σχετικά με τα ιδιωτικά Ταμεία Προνοίας, τα οποία βρίσκονται επίσης στο τραπέζι για κρατικοποίηση, το θέμα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο, αφού θα πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα που να αφορά στις εισφορές των εργαζομένων που δεν μπορούν να κρατικοποιηθούν –όχι μόνο για νομικούς αλλά και για ηθικούς λόγους.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ήταν να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων, κάτι που στο παρόν στάδιο δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να γίνει. Από την άλλη, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών φαίνεται να αποφεύγεται.   Όσον αφορά σε μισθούς και συντάξεις, δεν αποκλείεται κάποια μείωση για τους «υψηλόμισθούς», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ο όρος. Νέοι φόροι εισοδήματος θα πρέπει επίσης να αναμένονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s