Μπροστά στο διάγγελμα του Προέδρου

 

Συνεχής ενημέρωση, http://www.kathimerini.com.cy

Δύσκολη θα είναι η υπερψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων, την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ πιέζει τη Λευκωσία για άμεση απόφαση. Είναι προφανές πως οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές, με τις πρώτες ρωγμές να αφορούν, κατά πάσα πιθανότητα, την Ισπανία και την Ιταλία.

anastasiadisproedriko5Εν τω μεταξύ, ουσιαστικά ομόφωνα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενα αναλυτές, σχολιάζουν με παντελώς αρνητικό τρόπο την απόφαση που επέβαλε το Eurogroup στην Κύπρο.  Πρόκειται για μια οικονομοτεχνικά αβάσιμη απόφαση και ήδη άρχισε να διαφαίνεται πως ΔΝΤ, ΕΚΤ και Γερμανία θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν τί σκέφτονταν όταν έβαζαν στο τραπέζι αυτή την άποψη.

Από το βράδυ της Παρασκευής, είχε εκφραστεί η άποψη πως η καλύτερη λύση για τα χαράματα του Σαββάτου θα ήταν η αποχώρηση της Κύπρου από τις συζητήσεις. Από την άλλη, όμως, κι αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη απόφαση, με υψηλό ρισκό και είναι κατανοητή, παρά τις διαφωνίες, η απόφαση της κυβέρνησης να ζυγίσει το άτακτο (και αναπόφευκτο) κλείσιμο της Λαϊκής από το πρωί της Τρίτης.

Αιωρείται, ωστόσο, ο εκνευρισμός ανάμεσα σε αναλυτές, για το λάθος, που άφησε γυμνό τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup, που ήταν η δειλία που απέτρεψε, εδώ και έξι μήνες το σιγιρισμένο κλείσιμο της Λαϊκής.

Το δεδομένο, όμως, είναι πως, υπό τον εκβιασμό των δανειστών, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δεχτεί «να μας πυροβολήσουν στο στομάχι, για να μην μας πυροβολήσουν στον κρόταφο».

Εδώ που ήρθαν τα πράματα, το μόνο βέβαιο είναι πως από την Τρίτη και μετά (ή μάλλον, από την ώρα που θα ξανανοίξουν οι τράπεζες) η Κύπρος θα βρίσκεται μπροστά σε τραπεζικό χάος, με την από καιρό χρεοκοπημένη Λαϊκή να ξεγυμνώνεται και να δείχνει τα προβλήματα που ψιθυρίζονταν εδώ και μερικούς μήνες, και την δε Κύπρου να χαροπαλεύει κι αυτή.

Το γεγονός, μάλιστα, πως φεύγουν μαζικά καταθέσεις από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το πρωί του Σαββάτου, με εντολές μεγάλων καταθετών για αναλήψεις, αποτελεί απόδειξη πως ΔΝΤ και ΕΚΤ είχαν ιδέα που στερείται σοφίας, την οποία επέβαλαν στην Κύπρο διά του εκβιασμού, και πως αυτό που χρειάζονται, πρώτα από όλα, είναι να αλλάξουν οικονομικούς συμβούλους.

Την ίδια ώρα, όμως, η καταστροφή για τις τράπεζες είναι πλέον δεδομένη. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα διαλυθεί το τραπεζικό μας σύστημα ενώ είμαστε μόνοι μας, ή εάν θα φορτώσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος στους εμπνευστές του κουρέματος. Ήδη, η πρώτη «εκδίκηση» της Κύπρου είναι πως θα αφήσει τις ευρωπαϊκές αγορές να ανοίξουν πριν να ψηφίσει τον νόμο της για το κούρεμα. Έτσι, θα πάρουν μια έντονη γεύση των αποτελεσμάτων της πολιτικής που επέβαλαν.

Από την άλλη, όμως, η καταψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να συνοδεύεται και από απτές εισηγήσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται από τα κόμματα που τάσσονται εναντίον του νομοσχεδίου. Από τη στιγμή που οι τράπεζες ήδη καταρρέουν, το ερώτημα δεν είναι αν θα δεχτούμε το κούρεμα που επιβάλλει αυτή την «νόμιμη κλοπή». Το ερώτημα, μάλλον, είναι: Πόσο θα είναι, τελικά, το κούρεμα που θα φάνε οι καταθέτες;

Αν αναλογιστεί κανείς τί μπορεί να προκαλέσει η πλέον σχεδόν δεδομένη περίπτωση της άτακτης χρεοκοπίας της Λαϊκής (και ενδεχομένως και της Κύπρου), τότε είναι προφανές πως το σενάριο της καταψήφισης του νομοσχεδίου δεν αφορά ένα κούρεμα καταθέσεων, ούτε 6.75%, ούτε 9.99%, αλλά πολύ μεγαλύτερο. Με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, στην πιο υπεραισιόδοξη περίπτωση, η απώλεια για τους καταθέτες θα είναι 20%.

Μάλιστα, η τραπεζική αργία από την Τρίτη, δεν αλλάζει ουσιαστικά τα πράματα, εκτός κι αν καταφέρουν κυβέρνηση και Κεντρική να κλείσουν με τάξη την Λαϊκή: Να πωλήσουν τις καταθέσεις της σε άλλες τράπεζες, να την κλείσουν για τους πελάτες και να μείνουν μόνο τα δάνεια και άλλα ενεργητικά που θα απομειώνονται ή θα τα αποξενώνεται σταδιακά. Το μήνυμα μετά την τραπεζική αργία, πρέπει να είναι απλό: «Η εγχείρηση ήταν επιτυχής, και ο ασθενής αναρρώνει σταθερά».

Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, και μια επιτυχία θα δοκίμαζε τα όρια του θαύματος, από τη στιγμή που τόσους μήνες όλοι δείλιαζαν ενώ η τράπεζα μετατρεπόταν σε τέρας. Μάλιστα, οι παραινέσεις της «Κ» αντιμετωπίστηκαν με μένος τους τελευταίους μήνες.
Γι αυτό και στην πολιτική πλευρά της καταψήφισης του νομοσχεδίου, υπάρχει και το άλλο: Αν το καταψηφίσουν, θα «φταίνε» αυτοί που το καταψήφισαν. Αν το υπερψηφίσουν, υπό διαμαρτυρία, θα «φταίει» η κυβέρνηση για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Μπροστά στην κατάρρευση, όμως, και στο προσωπικό επίπεδο του καθενός, το δεδομένο είναι πως αυτά τα λεφτά θα τα δίναμε, ούτως ή άλλως. Πρακτικά, πρόκειται για ένα ποσό ίσο με τόκους δύο ετών παρά κάτι. Για ορισμένους είναι πολλά, αλλά η απώλεια ήταν ούτως ή άλλως δεδομένη, αφού εμείς θα δίναμε τα λεφτά έτσι κι αλλιώς για την επίλυση του προβλήματος της χώρας μας.

Το ζήτημα που προκύπτει, είναι η αδικία, ιδίως για τους πιο προσεκτικούς καταθέτες που πήγαν σε νηφάλιες τράπεζες με επιτόκιο 1% με 1.5%, οι οποίοι θα πληρώσουν όσο και εκείνοι που κερδοσκόπησαν με το πολυδιαφημισμένο 5.9% της Λαϊκής.

Ωστόσο και ενώ αναμένουμε το διάγγελμα του Προέδρου, αυτό που αναμένεται είναι συγκεκριμένο και σαφές: 1) Πώς θα σωθούν, από την Τετάρτη οι τράπεζες; και 2) Τί αντισταθμιστικά μέτρα θα προσφέρει το κράτος στους καταθέτες; Τα μεγαλύτερα, πιο σοβαρά και πιο επικίνδυνα ερωτήματα, μπορούν να περιμένουν μέχρι την ψήφιση του νόμου από την Βουλή, αύριο.

Advertisements

One thought on “Μπροστά στο διάγγελμα του Προέδρου

  1. Όλοι μιλάνε για το πως οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν τα ρούσκι ντόλαρς από την Κυπρούλλα μας.

    Για την προσπάθεια των Γερμανών να σπάσουν την σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση του Ρωσικού αερίου στην ευρώπη γιατί δενι μιλά κανένας «δικός» μας;

    Μήπως επειδή ήταν απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια -και ΟΧΙ ΜΟΝΟ -να μπάσει τους Ρούσκι στο παιχνίδι των αερίων μας… και έτσι -σαν άλλος Μακάριος -η απόπειρα του για ακροβατισμούς ανάμεσα σε Μεγάλες Δυνάμεις απεδείχθει «σάλτο μορτάλε»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s