Σοκ, δέος και κούρεμα…!

Ανορθόδοξη, οικονομικά παράλογη, επικίνδυνη για Ευρωζώνη και άδικη για την Κύπρο απόφαση
Η απόφαση που έλαβε το Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής δεν είναι απλά άδικη, αλλά και οικονομικά παράλογη. Η σκέψη της συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση μιας τράπεζας, έχει θεωρητικά λογική, εφόσον μια τράπεζα καταρρεύσει: Από τη στιγμή που ο καταθέτης έλαβε απόφαση να «στοιχηματίσει» σε ένα οίκο που αποτυγχάνει, δεν είναι παράλογο να συμμετάσχει στη ζημιά, νοουμένου πάντα πως αυτός θα είναι ο τελευταίος από όσους θα ζημιώσουν.

 

Έτσι μου ήρτεν!

Έτσι μου ήρτεν!

Την ίδια ώρα, η λογική της μετατροπής καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, έχει κάποια λογική εφόσον η μετατροπή τους σε κεφάλαιο αποτελεί ουσιαστικά ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης. Με αυτή τη λογική, η υποχρεωτική συμμετοχή των καταθετών στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, ανάλογα και με τις ανάγκες των πιο προβληματικών τραπεζών μπορεί να ήταν άδικη, αλλά θα είχε οικονομική λογική.

Η οριζόντια περικοπή των καταθέσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, και μάλιστα με την λεγόμενη «αποζημίωση» μέσα από την μετατροπή των ζημιών σε μετοχικό κεφάλαιο, είναι έως και παράλογη, από τη στιγμή που το κούρεμα περιλαμβάνει και καταθέτες σε υγιείς τράπεζες. Ουσιαστικά, για τους καταθέτες στις υγιείς τράπεζες, οι επιλογές είναι σήμερα δύο: Πρώτο, να του γίνει κούρεμα έναντι κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που δεν έχουν ανάγκη κεφαλαιακή ενίσχυση, και δεύτερο η περικοπή των καταθέσεων και η προσφορά μετοχών που είναι εντελώς άσχετες με την τράπεζα στην οποία γίνεται το κούρεμα.

Είναι πλέον προφανές πως, κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης φυγής καταθέσεων, ιδίως στην Λαϊκή Τράπεζα που ήταν ουσιαστικά τράπεζα-ζόμπι εδώ και καιρό, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το σχεδόν βέβαιο σενάριο πως η τράπεζα θα κατέρρεε ολοκληρωτικά από την Τρίτη, αν το Eurogroup δεν έφτανε σε απτές αποφάσεις που να μπορούν να ηρεμήσουν την αγορά.

Το μέγα λάθος
Γι αυτό και το μεγαλύτερο λάθος των τελευταίων τριών με πέντε μηνών, ήταν η συνεχής αποφυγή της μοναδικής λύσης που ήταν διαθέσιμη για την τράπεζα, η οποία είχε ήδη χρεοκοπήσει. Η πίεση στη ρευστότητα, όπως συμβαίνει συνήθως στις τραπεζικές κρίσης, δεν έκρυβε πίσω της ένα «απλό» πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ένα σαφές πρόβλημα ευρωστίας. Το ύψος της κατεπείγουσας ρευστότητας που έλαβε η τράπεζα από την Κεντρική, η οποία προσέγγισε τα 10 δισ. ευρώ πριν να μειωθεί ελαφρώς στα 9 δισ. ευρώ, αποτελεί από μόνο του απόδειξη για την αδυναμία της τράπεζας να λειτουργήσει πλέον φυσιολογικά. Αυτό το ισχυρό τεκμήριο ήταν δεδομένο εδώ και μήνες, αλλά δεν έγινε το παραμικρό για να σταματήσει το αναπόφευκτο. Εξάλλου, η Λαϊκή κατέβαλε το 2012 περίπου 200 με 250 εκατ. μόνο για τους τόκους του ELA, γεγονός που αποδεικνύει πόσο δύσκολα μπορεί η τράπεζα να σώσει τον εαυτό της, σηκώνοντας το βάρος των αναγκών της.

Το βάρος, τελικά, μεταφέρεται σε όλους τους καταθέτες της Κύπρου, οι οποίοι θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Μοναδική επιλογή που είχε μπροστά της η κυβέρνηση στο Eurogroup, ήταν η απόρριψη της μανούβρας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετακίνησε τα δοκάρια μετά τις 2.00 το πρωί, σε συνδυασμό και την κήρυξη τραπεζικής αργίας από την Κεντρική Τράπεζα, για την Τρίτη και Τετάρτη, τουλάχιστον. Σε αυτό το διάστημα, θα έπρεπε να πωληθούν οι καταθέσεις της Λαϊκής και η τράπεζα να οδηγηθεί σε «συγυρισμένο» ξήλωμα. Φυσικά, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό, όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο πως η τράπεζα δεν μπορεί να επανέλθει από τους νεκρούς.

Πρόκειται για ένα κλασσικό λάθος, το οποίο έγινε πάμπολλες φορές, και στο οποίο οι οικονομολόγοι αναφέρονται εύστοχα ως «ποντάρισμα στην νεκρανάσταση»: Κεντρική Τράπεζα και δύο κυβερνήσεις, ήλπιζαν πως η Λαϊκή θα σωθεί ως εκ θαύματος.

Η επιλογή για «συγυρισμένο» κλείσιμο είναι, φυσικά, ακραία. Είναι ωστόσο, σαφώς λιγότερο «ακραία» από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Εξάλλου, η επιλογή δεν ήταν ποτέ κατά πόσον θα κλείσει η Λαϊκή, αλλά πώς θα γίνει αυτό. Γιατί δεν έγινε αυτό, εδώ και καιρό, ή γιατί δεν έγινε αυτό έστω και την υστάτη, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά σαφώς απαιτείται κάποια εξήγηση.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου θα αποτελούσε «πυρηνική απειλή» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά και για το ΔΝΤ, από τη στιγμή που, με την Λαϊκή να κλείνει με τρόπο προσεκτικό, θα εκκρεμούσε μια χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό θα καθιστούσε την αντί-απειλή της Κύπρου αρκετά επείγουσα για να προκληθεί ανησυχία στους εμπλεκόμενους, ιδίως για την Γερμανία που έχει εκλογές, για την Γαλλία που αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις, και κυρίως για τον Ευρωπαϊκό νότο που είναι ακόμα πολύ εύθραυστος. Την ίδια ώρα, όμως, θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να βρεθεί μια άλλη, λιγότερο ακραία, λύση.

Το χειρότερο στοιχείο, όμως, δεν είναι μόνο το άδικο της επιλογής, ούτε το γεγονός πως οι μοναδικές επιλογές που είχε η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής ήταν μόνο οι ακραίες. Το χειρότερο είναι, μάλλον, πως η επιλογή αυτή θα προκαλέσει έντονες πιέσεις και στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης και δη την Ιταλία και την Ισπανία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα χαράματα του Σαββάτου, στους χώρους του Justus Lipsius, εκτός από τα κυπριακά και διεθνή μέσα, τα μοναδικά εθνικής εμβέλειας μέσα που ακόμα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, ήταν ιταλικά και ισπανικά.

Επιπλέον, με τη στάση Σόιμπλε, ο οποίος έκανε ένα κλασσικό guzumper (αιφνιδιαστική αύξηση απαιτήσεων) καθώς η συνεδρία έμπαινε στην όγδοη της ώρα, δεικνύει πως οι προθέσεις της Γερμανίας ήταν κάθε άλλο παρά αγνές –ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως υπήρχαν και άλλες επιλογές, πιο εποικοδομητικές. Το ίδιο ισχύει και για το ΔΝΤ, το οποίο έδειξε πως δεν έχει ως στόχο του να βοηθήσει την Κύπρο, αλλά να την σπρώξει σε ακραίες επιλογές που θα δημιουργήσουν πιο «ώριμη» και «ολοκληρωμένη» τραπεζική κρίση και τελικά θα αυξήσουν τις ανάγκες της διάσωσης.

Ουδέν κακό αμιγές καλού…
Το μόνο που απομένει, εάν, πάντα εγκριθεί η απόφαση από τη Βουλή, είναι πλέον να προσηλωθεί η Κύπρος στις κινήσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία, τουλάχιστον στο μέλλον: Ιδιωτικοποιήσεις, ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, νομοθετική απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των αγορών και πάνω από όλα τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Δεν πρέπει, ακόμα και οι κακές προθέσεις των μελών της Τρόικας, αλλά και ο πανικός που προκαλείται από το κούρεμα στις αποταμιεύσεις, να μας βγάλουν από τον δρόμο της μεταρρύθμισης. Εφόσον έχει πλέον χαθεί –οικονομικά- η σημερινή γενιά, παρηγοριά και στόχος είναι πλέον η διάσωση και η ανάκαμψη τουλάχιστον των επόμενων γενιών.

Σο σημαντικότερο είναι πως όσο επώδυνη ή ακόμα και αχρείαστη είναι αυτή η απόφαση δίνει την υπόσχεση πως δεν θα παραταθεί η αβεβαιότητα και πάνω απ’ όλα πως θα τα πληρώσουμε όλα εμείς και δεν θα τα αφήσουμε στα παιδιά μας.

3 thoughts on “Σοκ, δέος και κούρεμα…!

 1. Ουδέν κακό αμιγές καλού…
  Το μόνο που απομένει, εάν, πάντα εγκριθεί η απόφαση από τη Βουλή, είναι πλέον να προσηλωθεί η Κύπρος στις κινήσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία, τουλάχιστον στο μέλλον: Ιδιωτικοποιήσεις, ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, νομοθετική απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των αγορών και πάνω από όλα τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.»

  χαχαχαχα ωραίος!!! εν καλά να γελάσουμεν τζαι λλίον

  δαμέ η Washington post λαλεί ότι εννα έσιει τεράστιες συνέπεις για την παγκόσμια οικονομία τζαι εσύ λαλείς ότι εσιει τζαι καλό

  χαχαχα

  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/03/16/why-todays-cyprus-bailout-could-be-the-start-of-the-next-financial-crisis/
  απλά πράματα

  Why today’s Cyprus bailout could be the start of the next financial crisis

  το μπιζνεςινσαιτερ λαλεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ευρωζώνη με έναν πανευρωπαικό μπανκ ραν

  http://www.businessinsider.com/cyprus-bailout-risks-europe-bank-runs-2013-3#ixzz2NnI61eWO

  μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, τετάρτη πέμπτη παρασκευή την μεθάλλην εφτομάν

  θα γίνει το μεγαλύτερο μπανκ ραν

  οι ρώσοι εννα φύουν αμέσως σε άλλους φορολογικούς παραδείσους τζαι λόγω της άυξησης του φορολογικού συντελεστή σε 12,5% αλλά φυσικά τζαι λόγω της παντελούς αναξιοπιστίας της κύπρου ως χώρα

  άμεσα εννα καταρρεύσει το 85% της οικονομίας που είναι οι λεγόμενες «υπηρεσίες» τζαι που τζαμέ τζαι τζει οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες αφού τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία λογιστικά γραφεία τράπεζες κλπ που ασχολούνται με τούντες υπηρεσίες εννα απολύσουν χιλιάδες κόσμου

  τούτο θα έχει συνέπεια να μεν πληρώνουν τα δάνεια τους οι νεοάνεργοι είτε στεγαστικά είτε για τα αυτοκινητουθκια πολυτελείας που ως χαντοί εγοράσαν με φαινανς

  η κατανάλωση θα μειωθεί τέλεια τζαι άρα όλο και περισσότερα μαγαζιά και επιχειρήσεις θα κλείσουν

  η οικονομία της κύπρου εν τελειωμένη τζαι εσύ λαλείς μου ωραία ανέκδοτα

  http://osr55.wordpress.com/2013/03/17/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD/
  Η οικονομία της Κύπρου είναι τελειωμένη….Την τρίτη θα υπάρξει τεράστιο bank run…Τα δις των ρώσσων θα φύγουν…Οι “υπηρεσίες” είναι το 85% της οικονομίας…Αμεσα θα χαθεί τεράστιο ποσοστό ΑΜΕΣΑ χιλιάδες κόσμος θα απολυθεί με κατακλυσμιαίες συνέπειες…

 2. Ουδέν κακό αμιγές καλού…
  Το μόνο που απομένει, εάν, πάντα εγκριθεί η απόφαση από τη Βουλή, είναι πλέον να προσηλωθεί η Κύπρος στις κινήσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία, τουλάχιστον στο μέλλον: Ιδιωτικοποιήσεις, ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, νομοθετική απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των αγορών και πάνω από όλα τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.”

  χαχαχαχα ωραίος!!! εν καλά να γελάσουμεν τζαι λλίον

  δαμέ η Washington post λαλεί ότι εννα έσιει τεράστιες συνέπεις για την παγκόσμια οικονομία τζαι εσύ λαλείς ότι εσιει τζαι καλό

  χαχαχα

  απλά πράματα

  Why today’s Cyprus bailout could be the start of the next financial crisis

  το μπιζνεςινσαιτερ λαλεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ευρωζώνη με έναν πανευρωπαικό μπανκ ραν

  το μπιζνεςινσαιτερ λαλεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ευρωζώνη με έναν πανευρωπαικό μπανκ ραν
  μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, τετάρτη πέμπτη παρασκευή την μεθάλλην εφτομάν

  θα γίνει το μεγαλύτερο μπανκ ραν

  οι ρώσοι εννα φύουν αμέσως σε άλλους φορολογικούς παραδείσους τζαι λόγω της άυξησης του φορολογικού συντελεστή σε 12,5% αλλά φυσικά τζαι λόγω της παντελούς αναξιοπιστίας της κύπρου ως χώρα

  άμεσα εννα καταρρεύσει το 85% της οικονομίας που είναι οι λεγόμενες “υπηρεσίες” τζαι που τζαμέ τζαι τζει οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες αφού τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία λογιστικά γραφεία τράπεζες κλπ που ασχολούνται με τούντες υπηρεσίες εννα απολύσουν χιλιάδες κόσμου

  τούτο θα έχει συνέπεια να μεν πληρώνουν τα δάνεια τους οι νεοάνεργοι είτε στεγαστικά είτε για τα αυτοκινητουθκια πολυτελείας που ως χαντοί εγοράσαν με φαινανς

  η κατανάλωση θα μειωθεί τέλεια τζαι άρα όλο και περισσότερα μαγαζιά και επιχειρήσεις θα κλείσουν

  η οικονομία της κύπρου εν τελειωμένη τζαι εσύ λαλείς μου ωραία ανέκδοτα

  http://osr55.wordpress.com/2013/03/17/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD/
  Η οικονομία της Κύπρου είναι τελειωμένη….Την τρίτη θα υπάρξει τεράστιο bank run…Τα δις των ρώσσων θα φύγουν…Οι “υπηρεσίες” είναι το 85% της οικονομίας…Αμεσα θα χαθεί τεράστιο ποσοστό ΑΜΕΣΑ χιλιάδες κόσμος θα απολυθεί με κατακλυσμιαίες συνέπειες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s