Ποιό κούρεμα; Η Λαϊκή!

Συνεχής ενημέρωση http://www.kathimerini.com.cy

Όπως εξελίσσεται η ημέρα, είναι σαφές πως η Κύπρος παίζει ένα ξεκάθαρο χαρτί. Η κατάσταση σήμερα είναι απλή – το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, άσχετα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, αποτελεί από μόνο το ένα δευτερεύον ζήτημα. Η προσοχή δεν πρέπει να στρέφεται στο ύψος του κουρέματος καταθέσεων, αφού σε τελική ανάλυση το ποσό αυτό (ίσο με επιτόκια περίπου 20 μηνών για τους πιο μικρούς καταθέτες), δεν είναι κάτι μεγάλο, μπροστά στον κίνδυνο για απώλειες, που είναι αστρονομικά μεγαλύτερος.

Το μεγάλο θέμα μπροστά μας είναι πως οι καταθέτες φεύγουν μαζικά και το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ισχυρή στήριξη. Αν σωθεί το τραπεζικό σύστημα, τότε μόνο η ζημιά μπορεί να μετριαστεί για τους πολίτες της Κύπρου.

EuroCrisis423Για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν δύο επιλογές: Η δύσκολη επιλογή είναι να εξασφαλιστεί αρκετή ρευστότητα για λίγο καιρό, ούτως ώστε με τον χρόνο που θα κερδίσουμε, να προχωρήσουμε σε συγυρισμένο κλείσιμο, αντί άτακτη κατάρρευση, κυρίως της Λαϊκής, αλλά και της Τρ. Κύπρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μας βοηθήσει η ΕΚΤ με μεγάλη ρευστότητα, σίγουρα μεγαλύτερη από τα 5 δισ. που υπόσχονται ανεπίσημα.

Αν η πρώτη επιλογή είναι δύσκολη, η δεύτερη είναι πολύ δύσκολη. Κι αυτή έχει να κάνει με στήριξη από τη Ρωσία, που ενδεχομένως να επιθυμήσει κάποια στιγμή να αποκτήσει μερίδιο στις κυπριακές τράπεζες, εξαγοράζοντας έτσι τον μπελά. Ήδη οι παρεμβάσεις Σουλιάνοβ και Πούτιν έχουν ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές, κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και ΜΜΕ συζητούν (ακόμα) το κούρεμα και το ύφος που αυτό θα λάβει. Αυτή η επιμονή στο κούρεμα, πλέον, είναι σαν να συζητούμε το κάταγμα στο χέρι του ασθενή και αγνοούμε το τη σφαίρα στο στέρνο του.

Από αυτή την ώρα –έστω και αυτή την ώρα- θα πρέπει η προσοχή των πάντων να στραφεί στο ζήτημα της ρευστότητας και στο πώς θα μπορέσουμε να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την “διάσωση” των τραπεζών μας, αλλά με το όσο το δυνατόν πιο προσεκτικό ξήλωμα, ιδίως της Λαϊκής, για την οποία επέμενε η “Κ” εδώ και μήνες πως έπρεπε να κλείσει με τάξη για να μην διαλυθεί άτακτα.

Η λογική, πως θα σώσουμε τα 700 ευρώ του καταθέτη, ή τα 70 ευρώ του συνταξιούχου, δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα την ώρα που αυτός κινδυνεύει να τα χάσει όλα – κι αυτά που έχει, αλλά και τα μελλοντικά του έσοδα.

Το κόστος του λαϊκισμού πρέπει να αποφευχθεί και να αρχίσει πλέον έντονος και κατεπείγον σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το μόνο που κερδίζουμε με την ψήφισή του, είναι πως θα φορτώνουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό, όμως, δεν είναι λίγο, και αφού πλέον δεν τίθεται θέμα αποφυγής του εφιαλτικού σεναρίου, οφείλει η Βουλή να το χρησιμοποιήσει πριν να το υπερψηφίσει για να ασκήσει πιέσεις.

Advertisements

5 thoughts on “Ποιό κούρεμα; Η Λαϊκή!

 1. «Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το μόνο που κερδίζουμε με την ψήφισή του, είναι πως θα φορτώνουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό, όμως, δεν είναι λίγο, και αφού πλέον δεν τίθεται θέμα αποφυγής του εφιαλτικού σεναρίου, οφείλει η Βουλή να το χρησιμοποιήσει πριν να το υπερψηφίσει για να ασκήσει πιέσεις.»

  Αυτό, δεν το έπιασα.

   • Μου έκανε εντύπωση πάντως που χτες η μόνο αγορά στα θετικά ήταν αυτή του Τελ-Αβίβ. Εβραίοι! (Και δεν το λέω υποτιμητικά.)

    Βεβαίως και θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν την αγορά, θα πλασάρουν συμβουλές για «buying opportunities», θα προβάλουν και άλλες ειδήσεις. Έτσι όπως κατάφεραν να ξαναφέρουν τον Ντάου πίσω στις 14,000 (να δούμε πότε θα ξανασκάσει τούτη η φούσκα).

    Οι Δανειστές των Δανειστών όμως, οι πραγματικά Υπέρ-πλούσιοι, τι θέλουν; Νομίζω αυτό είναι το κλειδί.

 2. Παράθεμα: Ποιό κούρεμα; Η Λαϊκή! | "We shall fight for this island...."

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s