Περιορισμοί στις αναλήψεις και την κίνηση κεφαλαίων

Συνεχής ενημέρωση,  www. kathimerini.com.cy

Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που εξετάζονται από την πολιτική ηγεσία, είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις, αλλά και ο έλεγχος κεφαλαίων.   Σύμφωνα με πληροφόρηση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται μεγάλοι περιορισμοί στο ποσό που θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι καταθέτες από τους λογαριασμούς τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αιμορραγία καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, θα επιβληθούν και μεγάλοι περιορισμοί στα ποσά που θα μπορούν να μεταφερθούν εκτός Κύπρου από τους εν Κύπρω λογαριασμούς στις τράπεζες.

ATMΗ επιβολή τέτοιων περιορισμών αποτελεί την τελευταία επιλογή των Κεντρικών Τραπεζών σε περιπτώσεις τραπεζικής κρίσης, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η επιβολή τραπεζικής αργίας –που ήδη έγινε- αποτελεί «ακραία» κίνηση για τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες. Με την εμπιστοσύνη των καταθετών να έχει διαλυθεί από τα χαράματα του Σαββάτου, ωστόσο, κρίνεται πως δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, αφού με το άνοιγμά τους, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητά τους.

Όπως γράφει εδώ και μήνες η «Κ», η Λαϊκή, τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ περιθώρια ελιγμών, με την απόφαση του Eurogroup να επιταχύνει το αναπόφευκτο και να οδηγεί την τράπεζα σε μια κατάσταση όπου, εάν ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, δύσκολα θα μπορεί να αντέξει πέρα από μερικά λεπτά λειτουργίας.

Δεν είναι βέβαιο στο παρόν στάδιο κατά πόσον, ή σε ποιο βαθμό, οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις εισαγωγές αγαθών στην Κύπρο, ή εάν θα υπάρχει ειδική ρήτρα για τους εισαγωγείς βασικών αγαθών. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό κατά πόσον θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για συγκεκριμένους καταθέτες, όπως ΚΕΠΕΥ και άλλες επιχειρήσεις που καταθέτουν τα χρήματά τους προσωρινά για διεκπεραίωση εργασιών και πληρωμών που αποτελούν ειλημμένη υποχρέωσή τους.

Πάντως, άσχετα με τη λύση που θα βρεθεί για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, αφού χωρίς αυτή την ακραία επιλογή (η οποία θα επιδεινώσει και την απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες), το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, το άμεσο ζητούμενο είναι η ταχεία λήξη των περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων για τις εύρωστες τράπεζες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά. Μια τέτοια κίνηση, μπορεί να αποτρέψει την πλήρη διάλυση και της τελευταίας ένδειξης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, επιδεικνύοντας πως υπάρχουν αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εύρωστα και υγιή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s