Προς συγυρισμένη διάλυση των τραπεζών

Βαρύτατες απώλειες για όλους τους καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων, με άσο στο μανίκι για την Λαϊκή

Συνεχής ενημέρωση, www.kathimerini.com.cy

Η Κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία νομοσχεδίου που να καθιστά δυνατή την λήξη της τραπεζικής αργίας. Άσχετα με το αποτέλεσμα της ψεσινής ψηφοφορίας, ήταν ξεκάθαρο εδώ και τρεις ημέρες πως οι κυπριακές τράπεζες –και δη η Λαϊκή και η Τρ. Κύπρου- δεν μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό χωρίς να καταρρεύσουν.

Τα μάτια είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποσχέθηκε μεν πως θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, αλλά έκανε ξεκάθαρο πως αυτό θα γίνει «στα πλαίσια των υφιστάμενων κανονισμών». Αυτή η αναφορά προκαλεί ανησυχίες, ιδίως για τη Λαϊκή Τράπεζα, που έχει ήδη χρησιμοποιήσει ακόμα και τα τελευταία της διαθέσιμα ενεργητικά ως εξασφάλιση για την άντληση ρευστότητας. Έτσι, δεν υπάρχει «εντός των κανονισμών» περιθώριο άντλησης νέας ρευστότητας, εκτός κι αν προχωρήσουμε στις «ευφάνταστες» λύσεις στις οποίες έγιναν αναφορές από την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Κυριακή. Σημειώνεται πως μια τέτοια λύση θα ήταν η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων έναντι ακινήτων του δημοσίου, ενώ μετά και τις δηλώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, ενδεχομένως στο τραπέζι να βρίσκονται και εγγυήσεις έναντι εκκλησιαστικής γης.

cbΣε κάθε περίπτωση, το βαθύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πέρα από τις πρώτες ώρες λειτουργίας των τραπεζών, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαλυθούν οι προβληματικές τράπεζες του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι, σε πείσμα των ενδείξεων, οι αρμόδιες αρχές επέμεναν μέχρι ακόμα και την Παρασκευή πως δεν υπάρχει πρόβλημα στις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, ήταν από καιρό προφανές πως τουλάχιστον η Λαϊκή ήταν αδύνατο να θεωρηθεί εύρωστη.

Όπως έγραψε προ εβδομάδων η «Κ», το ερώτημα δεν ήταν από καιρό το «κατά πόσον» θα πρέπει να κλείσει η Λαϊκή, αλλά το «πώς» θα κλείσει. Πλέον, η Κεντρική Τράπεζα προωθεί άμεσα νομοσχέδιο για την διάλυση των χρεοκοπημένων τραπεζών ούτως ώστε να προχωρήσει η κατάρρευσή τους με ελεγχόμενο τρόπο.

Κεντρικό ζήτημα, παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να ελεγχθεί η διάλυση των τραπεζών. Για αυτό τον σκοπό, η Κεντρική Τράπεζα εισηγείται την απομόνωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των δύο μεγάλων τραπεζών, μέσα από το διαχωρισμό των ενεργητικών σε υγιή και μη.

Απώλειες για καταθέτες

Η σκέψη, ουσιαστικά αποτελεί μια νέα έκδοση της λογικής της «κακής τράπεζας». Η αρχική σκέψη αφορούσε στην ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, με την πρώτη να «παραλαμβάνει» τα υγιή στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής, μαζί με τις εγγυημένες καταθέσεις της (κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ) και την δεύτερη να απορροφά μη εγγυημένες καταθέσεις και προβληματικά ενεργητικά της Τρ. Κύπρου.

Αυτή η επιλογή, με την οποία η Λαϊκή θα γινόταν «κακή τράπεζα» και θα προχωρούσε με σταδιακή και «συγυρισμένη» διάλυσή της, ήταν και η πιο λογική εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, με αυτή την επιλογή θα μπορούσαν να διασωθούν ακόμα και οι εγγυημένες καταθέσεις, με την ανακεφαλαιοποίηση να γίνεται μέσα από την παροχή εγγυήσεων έναντι κρατικής γης ή άλλων ασφαλών ενεργητικών.

Πλέον, αυτή η επιλογή δεν προσφέρεται, κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου. Γι αυτό και η Κεντρική Τράπεζα περνά πλέον στην επιλογή δημιουργίας δύο τραπεζών που θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ της απομόνωσης των προβληματικών στοιχείων από τη μια, και της διάλυσης των τραπεζών από την άλλη.

Με αυτή την εκδοχή της επιλογής «κακής τράπεζας», θα γίνει η ίδια άσκηση δύο φορές, μια στη Λαϊκή και μια στην Κύπρου: Θα διαχωριστούν τα προβληματικά ενεργητικά (π.χ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια) μαζί με τις μη εγγυημένες καταθέσεις, σε μια τράπεζα-γέφυρα για την Λαϊκή και μια για την Τρ. Κύπρου, οι οποίες θα διαλυθούν σταδιακά. Αυτό προφανώς συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για όλους τους μη εγγυημένους καταθέτες, δηλαδή όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν μικρότερες μεν, αλλά πιο υγιείς, και θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση τους μετά το «καθάρισμα» των ενεργητικών. Εικάζεται πως η συγχώνευση των δύο νέων σχημάτων θα ήταν μια λογική επιλογή.

Πάντως η ιδέα της AMC (Asset Management Company), η οποία θα εξυπηρετούσε τον ίδιο ρόλο με μια ανεξάρτητη κακή τράπεζες, είχε απορριφθεί πριν μερικές εβδομάδες από την Κεντρική Τράπεζα με τις «ευλογίες» της Τρόικας, παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του Μνημονίου που είχε συμφωνηθεί προφορικά από την κυβέρνηση. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους άλλαξε η στάση Τρόικας και Κεντρικής στο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της AMC  αποτελούσε μια ορθόδοξη και επανειλημμένα δοκιμασμένη λύση, η οποία ωστόσο δεν είναι πλέον διαθέσιμη λόγω της πίεσης χρόνου.

Η άλλη επιλογή

Εν τω μεταξύ, υφίσταται ακόμα, η μια επιλογή που ενδεχομένως να διαφανεί εντός της ημέρας, σχετικά με τη Λαϊκή Τράπεζα. Οι προσπάθειες πώλησης του οίκου σε ξένους επενδυτές περνούν, καταφανώς από τη Μόσχα, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως συνεχίζονται διεργασίες και συζητήσεις.

Εάν η Λαϊκή πωληθεί (κατά πάσα πιθανότητα σε συμβολική τιμή), αυτό δεν ανατρέπει την γενικότερη εικόνα που αφορά στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας για να μπορέσει να επανέλθει σε βιώσιμη κατάσταση. Αυτή η πίεση συνεχίζει να ασκεί ισχυρότατες πιέσεις στις διεργασίες που γίνονται στη Μόσχα (και αλλού).

Η πώληση της Λαϊκής θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως θα δώσει ανάσες στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το ρωσικό ενδιαφέρον σχετίζεται και με το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Λαϊκή σε όχημα χρηματοδότησης εργασιών στο Φυσικό Αέριο.

 

Advertisements

2 thoughts on “Προς συγυρισμένη διάλυση των τραπεζών

  1. Να αναφερθεί επίσης πως η πώληση – διάλυση των δυο (;) τραπεζών σημαίνει ολοκληρωτική ζημιά σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους τους, με ταυτόχρονη απώλεια 70-80% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ.

    Α, πάνε και τα αξιόγραφα! Ποιά;;; 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s