Αποφασίστηκε το αναπόφευκτο για την Λαϊκή

Συνεχής ενημέρωση http://www.kathimerini.com.cy
 Δεν συνεπάγεται άμεσες απολύσεις προσωπικού από την τράπεζα

Κάτω από το βάρος των δεδομένων της τράπεζας, η οποία εδώ και αρκετό καιρού λιτουργούσε πέρα από τα όρια της χρεοκοπίας, αποφασίστηκε το οργανωμένο και με τάξη κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

λαικιΔεν πρόκειται, αυστηρά μιλώντας για «επιλογή» ή για «απόφαση» της πολιτικής ηγεσίας, αλλά για αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης υγείας της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι όλοι ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι αγνοούσαν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η τράπεζα εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα σήμερα να είναι εκτεθειμένη στην Λαϊκή κατά 9 δισ. ευρώ, η σημερινή απόφαση έχει, ουσιαστικά, επιβληθεί από τις περιστάσεις.

Άμεσος αντίκτυπος της απόφασης, είναι πως ενδέχεται, ακόμα, να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δέχεται απανωτές πιέσεις λόγω της φυγής κεφαλαίων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας, καθώς και τις ανασφάλιστες καταθέσεις της, με στόχο την σταδιακή εκποίηση ή αναδιάρθρωσή τους. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στην «καλή Λαϊκή» να συνεχίσει την λειτουργία της, με απώτερο σκοπό την συγχώνευσή της, κατά πάσα πιθανότητα με την Τράπεζα Κύπρου.

Η κίνηση θα μπορέσει να μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για την διάσωση της οικονομίας, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s