Η Τρ. Κύπρου μπορεί ακόμα (και) να σωθεί…

Συνεχής ενημέρωση http://www.kathimerini.com.cy

Πίσω από τους πανηγυρισμούς και το αίσθημα που επικράτησε από χτες, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ερώτημα: Είπαμε όχι σε ένα μέτρο που ήταν οικονομοτεχνικά ασόβαρο αλλά και άδικο. Τώρα, όμως, τί κάνουμε;

Αρχικά, δόθηκε η ελπίδα πως θα βρίσκαμε τα κεφάλαια από τη Ρωσία, πράμα δύσκολο από τη μιά, και από την άλλη άσχετο. Κι αυτό, διότι το βασικό ζήτημα δεν είναι τόσο τα 5.8 δις. που αν είμαστε πολύ τυχεροί μπορεί και να τα βρούμε. Το πρόβλημα είναι η ταμειακή ροή και η ρευστότητα των τραπεζών, που δεν μπορεί να σωθεί πλέον χωρίς ELA.

CYPRUSHIGHΣτόχος, μετά την τελική διάλυση της Λαϊκής, η οποία δεν δείχνει πλέον να βρίσκεται σε θέση να διασωθεί, πρέπει να είναι η αποφυγή της ίδιας μοίρας και για την Τράπεζα Κύπρου.

Και, για να είμαστε ξεκάθαροι, το διακύβευμα δεν είναι, ούτε οι τραπεζίτες, ούτε ακόμα και οι καταθέσεις μας, που με δυσκολία αποταμιεύτηκαν, πολλές φορές μέσα από πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι καν πώς να σώσουμε την παρτίδα για το 2012 και να αποφύγουμε μια ύφεση που να φτάνει σε διψήφια επίπεδα, ή πώς να σώσουμε την ανεργία για φέτος, που πλέον δεν μπορεί παρά να καταστεί αστρονομική.

Το διακύβευμα είναι τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική που θα έχει μια ολόκληρη γενιά, αλλά και η προοπτική ακόμα και της επόμενης. Πλέον, η Κύπρος δεν είναι, από τα χαράματα του Σαββάτου, χρηματοπιστωτικό κέντρο. Αυτό μας το έκανε το ΔΝΤ και η Γερμανία, στους οποίους κάτι χρωστούμε και δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όμως, πως η Λαϊκή ήταν τελειωμένη εδώ και καιρό, αλλά οι προειδοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με μένος και διαψεύσεις.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, από την επόμενη ημέρα η σκέψη στρέφεται στο πώς να εξέλθουμε από το χάλι αυτό και πώς να βρεθούμε σε μια κατάσταση που να επιτρέπει στην Κύπρο να ορθοποδήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Για να γίνει αυτό, αλλά και για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά στους κύπριους, θα πρέπει να γίνει κάποιο κούρεμα. Δεν υπάρχει λογική πλέον να σκεφτόμαστε πώς να σώσουμε τις ξένες καταθέσεις, που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κύπρο: Αυτή είναι η μοίρα όλων των οικονομιών που στηρίζονται σε ξένες καταθέσεις, κι αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό.

Πολλοί θεωρούν πως δεν είναι «παριωτικό» να δεχτούμε κούρεμα. Και, πράγματι, σε αντίθεση με τις άλλες πρόνοιες του Μνημονίου, αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη Κύπρο. Ωστόσο, την ίδια ώρα είναι σαφές πως η Κύπρος πρέπει να ψάξει και λύσεις για την επόμενή της ημέρα, αφού οι «εταίροι» μας, μας άφησαν μόνους.

Προτιμώ να είμαι περήφανος για μια Κύπρο υγιή, που προσφέρει αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες της, που σέβεται τον εαυτό της και που είναι δυνατή, παρά να χαίρομαι για την διάλυση της επόμενης γενιάς επειδή αυτή έγινε με ένα «όχι». Αν θέλουμε να τους εκδικηθούμε –και θέλουμε- ας κάνουμε τη ισχυρή, δυνατή. Να δείξουμε –κουφάλες- πως δεν πεθαίνουμε έτσι εύκολα και πως ξέρουμε πώς να ξεπερνούμε τέτοιες δυσκολίες.

Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ξέρουμε να πεισμώνουμε, και ξέρουμε πώς να νικούμε. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως –και χωρίς ποτέ να ξεχνάμε σε τί νόμισμα χρωστάμε στον καθένα από τους εταίρους μας- πρέπει να προχωρήσει κάποια φόρμουλα κουρέματος, μακριά από την ανευθυνότητα που είδαμε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στη Βουλή.

Πάνω από όλα, η καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν μια απόλυτη ανευθυνότητα διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάει για ψήφιση εκείνο το βράδυ το νομοσχέδιο, ιδίως από την ώρα που δεν υπήρχε ακόμα ένδειξη για το τί θα προκύψει από τη Ρωσία.

Η δε Ελλάδα, για άλλη μια φορά μας εγκατέλειψε την πιο δύσκολή μας ώρα, και μάλιστα για άλλη μια φορά η πιο δύσκολή μας ώρα είχε τις ρίζες της στα λάθη της Αθήνας, από την οποία άρχισε το κακό.

Σήμερα, μια απόφαση για κούρεμα θα μειώσει το πλήγμα των Κύπριων καταθετών, ιδίως αν το κούρεμα γίνει άνω των 100.000 ευρώ. Θα γλιτώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και τεράστιο κοινωνικό κόστος. Και, πάνω από όλα, θα αφήσει ανοικτό τον δρόμο για μια πολύ γλυκιά εκδίκηση, περιμένοντας την ώρα που οι κάποιοι-κάποιοι θα βρεθούν σε ανάγκη και θα είμαστε εμείς οι αδιάφοροι.

ΥΓ. Απορία, απλή: Τους πολιτικούς που μιλούν για επιστροφή στη λίρα, τους ρώτησε κανείς πόσα έχουν στην Ελβετία; Τέτοιος πατριωτισμός αποτελεί ξεφτίλα

5 thoughts on “Η Τρ. Κύπρου μπορεί ακόμα (και) να σωθεί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s