Ο Πανίκος και η Τρόικα

O Διοικητής της Κεντρικής δεν είναι εκπρόσωπος της Κύπρου, αλλά της Τρόικας στις διαπραγματεύσεις

Η αλήθεια είναι πως οι κινήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες, κι αυτό οφείλεται, κατά βάση, σε δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτο, η επιμονή του σε περίεργα μέτρα που φάνταζαν επιζήμια για την Κύπρο, και δεύτερο το χάος που επικράτησε για μέρες στο τραπεζικό σύστημα και τον κόσμο, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί λαμβάνονταν αποφάσεις που κάθε δέκα λεπτά ανατρέπονταν.
Όσον αφορά στο πρώτο, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί πως ο κ. Δημητριάδης, ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι εκπρόσωπος της Κύπρου. Όταν Κύπρος και Τρόικα κάθονται στο τραπέζι για διαβουλεύσεις, η καρέκλα του είναι στην πλευρά της Τρόικας και όχι της Κύπρου.

Άδειασε την κυβέρνηση ο Πανίκος, αφού η συμφωνία που έκλεισε με την Τρόικα αφαιρεί το τελευταίο άλλοθι για "να περιμένουμε"

Άδειασε την κυβέρνηση ο Πανίκος, αφού η συμφωνία που έκλεισε με την Τρόικα αφαιρεί το τελευταίο άλλοθι για «να περιμένουμε»

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιά λογική ο κ. Δημητριάδης «διαβουλεύτηκε» ή «διαπραγματεύτηκε» με τη Τρόικα, από τη στιγμή που κι αυτός είναι ουσιαστικά μέλος της. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν, ουσιαστικά, εσωτερικές της Τρόικας.

Όταν λοιπόν ο Διοικητής επιμένει σε απόψεις όπως το άνοιγμα των τραπεζών χωρίς περιοριστικά μέτρα, όταν αποφασίζει να καταργήσει πλήρως όλες της μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ή όταν αρνείται να λάνει υπόψη συγκεκριμένες ανάγκες της οικονομίας, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη πως μιλά «ως Τρόικα» και όχι «ως Κύπρος».

Η ερώτηση που τίθεται από συναδέλφους, κατά πόσο οι αποφάσεις του είναι «της Κεντρικής» ή «της Τρόικας», ουσιαστικά δεν σημαίνουν τίποτε – το ίδιο κάνει. Τώρα αν κάποιος, ως μέλος της Τρόικας έχει το κοινό συμφέρον της ΕΕ και των μελών της στο μυαλό του, ή αν υπακούει τυφλά εντολές, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Όσον αφορά στο δεύτερο σημείο, το χάος που επικράτησε, είναι ένδειξη μιας θεσμικής ανεπάρκειας που πρέπει να προβληματίσει γενικότερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Κεντρική, τόσο ο Διοικητής όσο και τα άλλα στελέχη, εργάζονται πολύ σκληρά. Ωστόσο, πέρα από το δικαιολογητικό πως επικρατεί ένα χάος γενικότερα, υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν. Δεν είναι φυσιολογικό, για παράδειγμα, εκτελεστικός διευθυντής τράπεζας να διερωτάται στα τηλέφωνα, παίρνοντας ακόμα και δημοσιογράφους για να μάθει, λίγο πριν τα μεσάνυκτα, αν θα ανοίξει αύριο η τράπεζά του και με ποιά περιοριστικά μέτρα…

Ο κ. Δημτριάδης δεν είναι ο μόνος που θυμίζει λαγό πιασμένο στον προβολέα. Αλλά είναι επείγον, λαμβανομένων υπόψη και των ελαφρυντικών, να συνέλθει άμεσα, τόσο αυτός όσο και κυβερνητικά στελέχη που επίσης έχασαν την μπάλα τις τελευταίες ημέρες και εκπέμπουν μια εικόνα πανικού – αν όχι και παντελούς ανικανότητας.

 

Advertisements

2 thoughts on “Ο Πανίκος και η Τρόικα

  1. Επιτέλους! Κάποιος εβρέθηκε να το πεί! Πρέπει η κυβένηση να συνέλθει από το σοκ! Όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν των καθηκόντων τους ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ! ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ!!!! Τί περιμένει ο Πρόεδρος ;;; Τώρα που έχει τον κόσμο με το μέρος του, να κάνει τις απαραίτητες αλλάγές!
    Συμφωνώ μαζί σου για το κενό στα καθήκοντα/αρμοδιότητες/εξουσίες του Κεντρικού Διοιηκητή. Ο θεσμός πρέπει να είναι προστατευμένος από τυχόν ανεπαρκείς διορισμούς .

  2. Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης. Την προτείνω απο τον περασμένο Οκτώβρη. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και χρειαζόμαστε έκτακτες δομές συντονισμού και στρατηγικής. Θα είχαμε αποφύγει και τις κακοτοπιές του πρώτου eurogroup. Υπάρχει ακόμη καιρός.

    http://zenios.wordpress.com/2012/10/14/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s