Μνημόνιο τώρα και προστασία της Τρ. Κύπρου

Η πιο επείγουσα ανάγκη, πλέον, είναι η ολοκλήρωση του Μνημονίου, το οποίο μπήκε σε δεύτερη μοίρα κατά το δεκαπενθήμερο που πέρασε, αφού οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αποτέλεσαν την απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στα κέντρα εξουσίας της Τρόικας σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Παρά το γεγονός ότι διαβουλεύσεις με κλιμάκια της Τρόικας συνεχίζονταν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, το όλο θέμα είχε παγώσει. Πλέον, από την Παρασκευή, άρχισαν εκ νέου οι συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο με την Τρόικα με άμεσο στόχο της κυβέρνησης την παρουσίαση ολοκληρωμένης συμφωνίας στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, αφού θα μπορέσει να φέρει τη ζητούμενη ηρεμία, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στην πραγματική οικονομία. Μόνο τότε θα διαφανεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά θα αρχίσει και η πορεία ανάκαμψης, η οποία, ωστόσο, θα είναι μακρά και πιθανότατα ρηχή.

Στο παρόν στάδιο, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, είναι πλέον «δεύτερης κατηγορίας» και δεν θεωρούνται ικανά να χαλάσουν τη συμφωνία. Αυτά αφορούν στο ζήτημα των εκπαιδευτικών, που επηρεάζει 400 άτομα.

det_bankofcyprus600Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, η σταθερότητά της είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της άμεσης διαχείρισης της κρίσης. Η εικόνα που δημιουργήθηκε την Πέμπτη, με την εντυπωσιακή ψυχραιμία και την τάξη με την οποία έφτασαν στις τράπεζες οι πολίτες, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα και λειτούργησε ως ηρεμιστικό για τους παρατηρητές που ανέμεναν, με αγωνία, πως θα αντιμετωπίσουν σκηνές πανικού.

Ωστόσο, ενώ η τράπεζα έχει δεχτεί ισχυρή ενίσχυση από τις τελευταίες εξελίξεις –συμπεριλαμβανομένης και της απορρόφησης των υγιών ενεργητικών της Λαϊκής– η πορεία της προς το μέλλον θα πρέπει ακόμα να περάσει μέσα από αρκετές δυσκολίες.

Η ρευστότητα
Το πρώτο ζητούμενο, είναι η διατήρηση της ρευστότητας της τράπεζας. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, και με δεδομένους τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το μέγεθος των πιέσεων που θα δεχτεί η τράπεζα στη ρευστότητά της. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει μέχρι τη λήξη (και μη ανανέωση) του διατάγματος σχετικά με τους περιορισμούς. Μόνο τότε θα διαφανεί κατά πόσον οι καταθέτες δέχονται όλες τις εξηγήσεις που δίνονται –ότι δηλαδή οι περικοπές και η μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές– έχουν τελειώσει ή αν η εικόνα της ψυχραιμίας των τελευταίων ημερών ήταν επίπλαστη.

Πάντως, μια φυγή κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου από εδώ και στο εξής δεν έχει νόημα, αφού ο όποιος κίνδυνος στο παρόν στάδιο για απώλειες των καταθετών έχει ήδη υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με νέα ρευστότητα στον βαθμό που αυτό θα χρειαστεί, αλλά και η διάθεση να κάνει δεκτές κρατικές εγγυήσεις ως εξασφαλίσεις για επιπρόσθετο ELA, εξασφαλίζουν για το επόμενο διάστημα πως η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να αντέξει τα πιο μαύρα από τα σενάρια για έξοδο καταθετών.

Η εξυγίανση
Την ίδια ώρα, όμως, και ενώ η επιβίωση της τράπεζας έχει εξασφαλιστεί για το επόμενο διάστημα, είναι προφανές πως η τράπεζα θα χρειαστεί εκτενή μέτρα αναδιάρθρωσης. Σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει στην περίπτωση της Λαϊκής, όπου το σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν χλιαρό και άτολμο, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Η ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας θα πρέπει να συνοδευτεί και με σοβαρές κινήσεις που να μην είναι απλώς διακοσμητικές. Σε αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνεται μαζική συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης προσωπικού μετά και την απορρόφηση υπαλλήλων από τη Λαϊκή. Προφανώς θα πρέπει να αλλάξουν και πολλές από τις διαδικασίες της τράπεζας, σε όλα ουσιαστικά τα επίπεδά της, από τα κριτήρια παροχής πιστώσεων σε πελάτες, μέχρι και την πολιτική επιβολής επιτοκίων. Οι εσωτερικές διαδικασίες στα ανώτερα στρώματα της τράπεζας είναι ξεκάθαρο πλέον πως πάσχουν. Επιτροπές όπως η ALCO θα πρέπει να ανασυνταχθούν, όχι μόνο στη σύνθεσή τους, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας τους. Ξεκαθάρισμα θα χρειαστεί, επίσης, και στα ίδια τα στοιχεία ενεργητικού (αλλά και παθητικού) της τράπεζας, η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει και την πορεία απομόχλευσής της, με την αποξένωση πολλών εργασιών, πέρα από την παρουσία της στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η ανακεφαλαιοποίηση
Η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, μέσα από την ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με νέο μετοχικό κεφάλαιο, υπόσχεται να ανεβάσει την τράπεζα στο όριο του 9%, που είναι το ζητούμενο για τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τράπεζας. Μία αύξηση σε αυτό το επίπεδο, θα εξασφαλίσει πως η Τράπεζα Κύπρου θα αποκτήσει και το αναγκαίο «μαξιλαράκι» στα κεφάλαιά της για να αντέξει τις πιέσεις που πρέπει να αναμένονται ότι θα προκύψουν λόγω της ύφεσης, η οποία θα αυξήσει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού (π.χ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απομειωμένες εξασφαλίσεις).

Πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση θα ενισχυθεί και μέσα από τον «συμβιβασμό» που επιτεύχθηκε σχετικά και με τα Ταμεία Προνοίας τα οποία θα φτάσουν στην Τράπεζα Κύπρου με όλα τους τα χρήματα. Αυτά θα δεχτούν άμεση απομείωση όπως όλες οι μεγάλες καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά με τη μεταφορά τους στη «νέα» Τράπεζα Κύπρου, οι συνολικές τους καταθέσεις θα επανέλθουν στα αρχικά τους ποσά και μετά θα «κουρευτούν». Έτσι, τα Ταμεία Προνοίας θα μετατραπούν σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου με βάση το κούρεμα που θα προκύψει από τις συνολικές σημερινές τους καταθέσεις.

Ολιγάρχες και Ταμεία οι νέοι μέτοχοι
Μετά από τις αποφάσεις και την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου μέσα από την ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές, είναι προφανές πως πλέον αλλάζει ριζικά η μετοχική δομή της τράπεζας. Μετά από σχεδόν ένα αιώνα κυριαρχίας από τα μεγάλα «τζάκια» της Λευκωσίας, πλέον ο έλεγχος περνά σε μια νέα γκάμα μετόχων. Γι’ αυτό, προφανώς, υπήρξαν και οι έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένα άτομα, με πολύ μεγάλες υποχρεώσεις προς την Τράπεζα, οι οποίοι δεν μπορούν  πλέον να απολαμβάνουν συγκεκριμένες «εξυπηρετήσεις». Δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να ειπωθεί με βεβαιότητα ποιοι και με πόσα θα είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, κάποιοι αρχικοί υπολογισμοί δείχνουν πως οι μεγαλύτεροι θα ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Ρώσους καταθέτες και Ταμεία Προνοίας. Σημειώνεται, πάντως, πως ο μεγαλύτερος καταθέτης της Τράπεζας Κύπρου, ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ρυμπολόβλιεβ, απέσυρε ένα πολύ σεβαστό ποσό από την τράπεζα πριν από μερικούς μήνες, αλλάζοντας έτσι και το ισοζύγιο δυνάμεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες –ακόμα και χωρίς τον κ. Ρυμπολόβλιεβ– θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας Τράπεζας Κύπρου. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στα οποία βασίζονται οι πρώτοι υπολογισμοί της «Κ», εκτιμάται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου θα συμμετέχουν περίπου 1 με 1,5 δισ. ευρώ που ανήκουν στους Ρώσους καταθέτες. Τα Ταμεία Προνοίας θα συμμετέχουν με ένα ποσό που θα είναι περίπου το μισό σε σχέση με εκείνο των Ρώσων, και οι δύο αυτές κατηγορίες θα ελέγχουν ένα αστρονομικό ποσοστό των μετοχών, κοντά στο 30% με 37%. Αυτοί, ωστόσο, είναι πρόχειροι υπολογισμοί και πρέπει να θεωρούνται ενδεικτικοί της εικόνας, αφού απτά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για να μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση.

Πάντως, το μεγάλο ερώτημα πλέον, είναι πόσο καλά «οργανωμένα» θα είναι τα δύο στρατόπεδα μεγαλομετόχων στην Τράπεζα Κύπρου. Εάν τα Ταμεία Προνοίας παραμείνουν ενωμένα και λειτουργούν συλλογικά, τότε μπορεί να ασκούν αυτά τον έλεγχο του Δ.Σ. της τράπεζας. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως οι συνεδρίες του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου θα γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, με μπόλικο παρασκήνιο, κόντρες και νέες θρυλικές ιστορίες για το γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην τράπεζα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s