Μπλοκ επιχειρηματιών για την λίρα (ποντάρουν σε κέρδη)

Από την Τετάρτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια για άσκηση πιέσεων στο Προεδρικό, με στόχο την προώθηση της επιλογής εξόδου από το ευρώ και εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του παρασκηνίου που εξελίσσεται, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιχείρησαν να πείσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της επιστροφής στη λίρα ως άμεση επιλογή για την Κύπρο.

Οι ρητές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή, πως δεν υπάρχει περίπτωση η Κύπρος να εγκαταλείψει το ευρώ, ερμηνεύεται από κύκλους του Προεδρικού ως σαφές μήνυμα έναντι αυτών των πιέσεων, για τις προθέσεις του Προέδρου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Προεδρικού σχολίασε στην «Κ» πως οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, αφού δημιουργούν «ανυπολόγιστο κίνδυνο» για την Κύπρο.

Βρήκε παρέα...

Βρήκε παρέα…

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, πρόκειται για ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών, με ισχυρή και άμεση επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι πλαισιώνονταν και από εκπροσώπους τρίτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και ιδίως στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί αυτοί κύκλοι τόνισαν πως «είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Κύπρο», εάν αποφασιστεί η έξοδος από το ευρώ. Το μεγάλο τους οικονομικό εκτόπισμα, το οποίο αγγίζει μεταξύ άλλων και τη ναυτιλία, καθιστά πιθανή μια τέτοια αρωγή. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η προσδοκία πως για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αναμένεται να προκύψει ραγδαία αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης εντός της Κύπρου. Κι αυτό, διότι τα χρήματά τους βρίσκονται κατά βάση στο εξωτερικό και δεν θα υποστούν τη διάβρωση που θα προκύψει για όσους διατηρούν τα χρήματά τους εντός Κύπρου. Έτσι, καθίσταται ξεκάθαρο πως βρίσκονται σε θέση να ενισχύσουν σημαντικά την εδώ επιχειρηματική τους παρουσία και να υλοποιήσουν με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή τους να «βοηθήσουν την Κύπρο» εάν αυτή εγκαταλείψει το ευρώ.

Πάντως, παράλληλα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος δημόσια και επανειλημμένα τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη λίρα, οι Κύπριοι που συμμετέχουν στο «κονκλάβιο για τη λίρα», έχουν συγκεκριμένα κοινά γνωρίσματα. Πέρα από τη δέσμευση που φέρονται να μετέφεραν προς τον Πρόεδρο να αναλάβουν την επιχειρηματική ενίσχυση της Κύπρου σε περίπτωση επιστροφής στη λίρα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες συνδέονται μέσα από τις υψηλές υποχρεώσεις που έχουν έναντι των τραπεζών, και δη της Τράπεζας Κύπρου, με λιγότερα ποσά στη Λαϊκή. Τουλάχιστον σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις αυτές ξεπερνούν το 0,5 δισ. ευρώ, και για μερικούς το ποσό φτάνει μέχρι και τα 600 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι υποχρεώσεις αυτές φέρονται να μην έχουν απομειωθεί κατά τη διαδικασία συγχώνευσης της λεγόμενης «καλής Λαϊκής» με την Τράπεζα Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα υφίστανται κάτω από το νέο σχήμα που έχει δημιουργηθεί.

Επιπλέον, συνδέονται με στενούς δεσμούς –τόσο επιχειρηματικούς, όσο και άλλους– με πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Θέση τους παραμένει πως η απόφαση για αλλαγή φρουράς στην τράπεζα, αποτελεί πλήγμα για τον τόπο, αφού διαλύονται εν μια νυκτί οι ισχύουσες ισορροπίες μεταξύ οικογενειών, συγγενών και συνεργατών, η οποία έφερε στην Κύπρο αρκετά χρόνια ευημερίας.

Το γεγονός ότι δεν απομειώνονται οι υποχρεώσεις τους, αλλά και το δεδομένο ότι αλλάζει πλέον η φρουρά στην Τράπεζα Κύπρου, συνεπάγεται σοβαρό πλήγμα για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τον ρόλο τους σημαντικά σε περίπτωση που η Κύπρος εγκαταλείψει το ευρώ.
Μήνυμα προς εταίρους
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε συνέντευξή του στην «Κ», μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ζήτημα του ευρώ: Μιλώ για τον ΔΗΣΥ. Και η άποψή μας είναι ότι για πολιτικούς και για γεωστρατηγικούς λόγους παραμένουμε στη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. Θέλουμε την παραμονή μας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, στέλνουμε όμως και ένα μήνυμα στους εταίρους μας. Πρέπει και εκείνοι να μελετήσουν, πάρα πολύ σοβαρά, τις επιπτώσεις ενός σκληρότατου προγράμματος, το οποίο ουσιαστικά θέλει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα από οκτώ φορές σε τρεις φορές επί του ΑΕΠ μας. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις και θα έχουμε πολύ βαθύτερη ύφεση. Θα έχουμε βραχυπρόθεσμα σκληρές συνέπειες με ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μεσοπρόθεσμα. Πρέπει οι ίδιοι να συνυπολογίσουν και τις συνέπειες αυτής της απόφασης που πάρθηκε. Και πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα την Κύπρο για να μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ε.Ε. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε. Απευχόμαστε οι πολιτικές τους αποφάσεις έμμεσα να σπρώξουν την Κύπρο εκεί που δεν είναι η επιθυμία της…».

Οι τρεις τάσεις
Γενικότερα, στο θέμα της παραμονής ή όχι εντός Ευρωζώνης, επικρατούν τρεις συγκεκριμένες τάσεις αυτή τη στιγμή. Η πρώτη θεωρεί την επιλογή της εξόδου από το ευρώ ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την Κύπρο, ενώ θεωρεί πως η πιθανότητα εξόδου θα πρέπει να εξεταστεί, τουλάχιστον ως έσχατη επιλογή για τη χώρα.

Η δεύτερη θεωρεί πως η Κύπρος έχει υποφέρει ό,τι ήταν δυνατό να υποφέρει κάτω από το ευρώ, και πως οι μαζικές πληθωριστικές πιέσεις που συνεπάγεται η έξοδος από το κοινό νόμισμα, τουλάχιστον, θα μεταφραστεί (μέσα από την υποτίμηση) σε φθηνότερα κυπριακά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά και φθηνότερο τουρισμό. Επιπλέον, με την τεράστια αύξηση του πλούτου των Κυπρίων που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, θα μπορούν αυτοί να αποκτήσουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία που θα επιτρέπουν την αύξηση των εδώ εργασιών τους. Η λογική αυτή βασίζεται στη γενικότερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία, η υποτίμηση του νομίσματος μιας χώρας (όπως θα γίνει με τη λίρα) καθιστά φθηνότερα τα ντόπια προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό. Έτσι, η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες. Πρόκειται για μια ορθόδοξη επιλογή για τις οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές.

Η τρίτη τάση, η οποία βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, αλλά και πολλούς επιχειρηματίες με μικρότερο εκτόπισμα από τους άμεσα εμπλεκόμενους στο «κονκλάβιο της λίρας», θέλει την Κύπρο να παραμένει εντός Ευρωζώνης. Η τάση αυτή σημειώνει πως, με τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές, η αυτόματη υποτίμηση ενός νέου νομίσματος θα μεταφραστεί σε πολύ ψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα μειώσει δραματικά μισθούς και συντάξεις, χωρίς να επιτρέψει την όποια ανάπτυξη. Τιμές σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, αλλά και άλλες εισαγωγές, θα αυξηθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ακόμα και ο τουρισμός, παρά τη μείωση των τιμών που θα προκύψει για τους ξένους, δεν θα είναι σε θέση να ελκύσει, αν δεν προχωρήσει σε ανακαινίσεις και βελτιώσεις, κάτι αδύνατο με τις τιμές των εισαγωγών, που θα είναι αστρονομικές. Αυτή είναι μια «κυπριακή» συγκυρία στην οποία η χώρα διαφέρει διαμετρικά από άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνη της Ισλανδίας. Πάντως, η σταδιακή απόσυρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παράμετρο για το μέλλον της Κύπρου όσον αφορά στην οικονομία.

Advertisements

6 thoughts on “Μπλοκ επιχειρηματιών για την λίρα (ποντάρουν σε κέρδη)

  1. Μια βλακεία θα πώ. Σε σχέση με την 2η τάση που λές. «τεράστια αύξηση του πλούτου των Κυπρίων που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό». Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το ίδιο το κράτος με κάποιο τρόπο; 🙂

  2. Μια άλλη παράμετρος που σκέφτεται το ηλίθιο μυαλό μου. Μήπως με όλη αυτή την ανακατωσούρα αλλά και με το τυχόν πέρασμα στην λίρα, όλες αυτές οι ευθύνες για το πως φτάσαμε εδώ θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ; Διότι τότε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους μπελάδες να ασχολούμαστε;

  3. Παράθεμα: Η λίρα συμφέρει (κάποιους) | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s