Κατεπείγον valium για τις τράπεζες

Μπροστά στο Μνημόνιο και το τραπεζικό πρόβλημα, η Κύπρος έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη ημέρα. Πρέπει να καταγράφεται ανάμεσα στα θετικά της Κύπρου το γεγονός ότι ήδη έχουμε αρχίσει να στρέφουμε τη προσοχή μας στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα, με λιγότερη διάθεση από άλλες χώρες να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στην απελπισία των ημερών που ζούμε.

Την ίδια ώρα, όμως, το πιο άμεσο από τα προβλήματα έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα και με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις κεφαλαίων. Η επιβολή των περιορισμών κρίθηκε ως απαραίτητη διότι οι πλείστοι θεωρούσαν πως, με το άνοιγμα των τραπεζών, η έξοδος κεφαλαίων θα μεταφραζόταν σε απότομο ξήλωμα των τραπεζών και  σε μια άτακτη διάλυση που θα παρέσυρε ακόμα και τις πιο εύρωστες τράπεζες.

Είναι κι αυτή μια κάποια λύση...

Είναι κι αυτή μια κάποια λύση…

Οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων, όμως, είναι ένα τρομερό φάρμακο που έχει φοβερές παρενέργειες. Και, πρέπει πάνω από όλα να έχουμε υπόψη τί σκοπό έχει αυτή η κίνηση.

Η λογική είναι πως απαγορεύεις την μαζική έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, για λίγο καιρό, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι κινήσεις πανικού των επενδυτών. Τότε, όταν θα έχουν πλέον ηρεμήσει οι επενδυτές και καταθέτες, μπορεί να ανοίξει εκ νέου η αγορά και να επιτραπεί η κίνηση κεφαλαίων.

Είναι μια κίνηση που ουσιαστικά λειτουργεί ως ηρεμιστικό, αποτρέποντας τις κινήσεις πανικού για τη διάρκεια του πανικού.

Αυτό, όμως, συνεπάγεται πως, κατά τη διάρκεια της επιβολής των περιορισμών, θα κάνεις κάτι συγκεκριμένο για να ηρεμήσουν οι καταθέτες και να σταματήσουν να αναζητούν μανιωδώς την έξοδο.

Στην περίπτωση της Κύπρου, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί μεν για να αποφευχθεί η έξοδος πανικού, αλλά τίποτε το απτό δεν γίνεται εν τω μεταξύ για να χορηγηθεί ηρεμιστικό στην αγορά.

Κι αυτό καθιστά τους περιορισμούς εξαιρετικά επικίνδυνους. Πρώτο, διότι δεν αποτελούν «κόλπο» για να κερδίσει χρόνο η Κεντρική Τράπεζα ούτως ώστε να κάνει τις πιο ουσιαστικές της κινήσεις. Έτσι, οι περιορισμοί, αντί να αποσκοπεί στο να κερδηθεί χρόνος μέχρι να γίνει η ουσιαστική κίνηση πολιτικής, έχει μετατραπεί ο ίδιος στην «ουσιαστική κίνηση». Γίνεται έτσι εξαιρετικά εθιστικός για το τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν θα μπορεί α λειτουργήσει χωρίς τα μέτρα αν αυτά παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Δεύτερο, διότι, από τη στιγμή που δεν κερδίζουν χρόνο για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δώσουν ένα μήνυμα αντίθετο με το επιθυμητό: Ότι, δηλαδή, οι τράπεζες δεν είναι εντάξει, και αν μπορέσει κάποιος να σηκώσει τα λεφτά του, θα πρέπει να το πράξει.

Πρέπει, πάνω από όλα να ξεκαθαρίσει πως τα λεφτά που μένουν στις τράπεζες εξ αιτίας των περιορισμών, είναι άχρηστα. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η οικονομία με πιστωτική επέκταση, ούτε για να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο ουσιαστικό. Στην πραγματικότητα, παραμένει στο σύστημα ένα στοιχείο παθητικού που δεν έχει κανένα αντίκρισμα.

Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν «ρευστότητα» αφού στην ουσία δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σε τίποτε: Απλά κάθονται εκεί, στα βιβλία των τραπεζών ή στα χρηματοκιβώτια τους, και παγώνουν εν τω μεταξύ την αγορά.

Η ανησυχία, φυσικά, είναι τί θα γίνει αν αρθούν τα μέτρα και φύγουν όλοι. Χωρίς όμως επιπλέον κινήσεις, αυτή η ανησυχία είναι χωρίς αντικείμενο: Από τη στιγμή που δεν γίνεται κάτι επιπλέον για να ηρεμήσουν οι καταθέτες, το μόνο που επιτυγχάνει ο περιορισμός κεφαλαίων είναι να αναβάλει αυτό που θα γίνει, για λίγο αργότερα. Τίποτε παραπάνω.

Ουσιαστική ανάγκη είναι να στείλει η Κεντρική σαφή μηνύματα στην αγορά. Πρώτο, με την άρση των περιορισμών στις ξένες τράπεζες. Θα μπορούσε να απαγορεύσει την μετακίνηση κεφαλαίων από τις κυπριακές στις ξένες τράπεζες και να επιτρέψει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από εκεί (για να μην μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να στείλει να λεφτά του από την Τρ. Κύπρου στην «χ» ξένη τράπεζα, και απ΄εκεί στο εξωτερικό).

Αυτό θα μείωνε τον «χώρο» της επικίνδυνης ντε φάκτο ημι-εξόδου από το ευρώ, η οποία αποτελεί πηρυνική απειλή για τον τόπο. Θα μπορούσε, ακόμα, να μειώσει τους περιορισμούς και τις άλλες τράπεζες εκτός Τράπεζας Κύπρου.

Αν ήταν ακόμα πιο τολμηρή (που οφείλει πλέον να είναι), η Κεντρική θα μπορούσε να αραιώσει τη θέση των νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, προσφέροντας μια ισχυρή θέση (π.χ. 20%) σε πολύ χαμηλή τιμή σε μεγάλη ξένη τράπεζα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια ισχυρή δόση Valium στους καταθέτες.

Με δεδομένη, μάλιστα, την ρευστότητα που παραχωρείται από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου (αλλά και στις άλλες τράπεζες), το μεγαλύτερο από τα προβλήματα της άρσης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό από όλα τα στοιχεία που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας, το οποίο θα πρέπει να προηγηθεί της κάθε σκέψης ή προσπάθειας για ανάκαμψη, θα είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όλα τα άλλα είναι χωρίς σημασία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά πό το Φυσικό Αέριο μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

3 thoughts on “Κατεπείγον valium για τις τράπεζες

  1. Η ανάλυση με κάνει επίσης να αναρωτιέμαι πόση εξουσία έχει πλέον η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, ή αν κι αυτές οι εξουσίες έχουν εμμέσως δοθεί στην ΕΚΤ; Πόσο πραγματικό έλεγχο έχει ο Κύπριος Κεντρικός Τραπεζίτης; Ή λαμβάνει οδηγίες από Ευρώπη και για αυτά;

  2. Άσε που κάποιοι πιο ψαγμένοι έχουν πλέον μεταθέσει την ανησυχία τους στον Συνεργατισμό. Εξαιρουμένων ατυχημάτων, η ΤΚ θα είναι σε θέση να τα καταφέρει. Ο Συνεργατισμός όμως αναζητεί κάποια ψιλά ανακεφαλαιοποίησης, και αν δεν γίνει αυτό ίσως οι καταθέσεις να φύγουν από εκεί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s