Χωρίς εκπλήξεις αλλά με ανησυχίες το Euro Working Group

Χωρίς εκπλήξεις για την Κύπρο ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της συνεδρίας του Eurgroup στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με πληροφόρηση, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, προέκυψε συμφωνία για το Μνημόνιο της Κύπρου, χωρίς αλλαγές.

det_forodiafygiΌπως ήταν αναμενόμενο, εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες για την πορεία του Μνημονίου, και ιδίως όσον αφορά στην διατήρηση των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την Κύπρο σε περίπτωση που δεν αρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσον ενδεχομένως η ύφεση στην Κύπρο να είναι μεγαλύτερη από το 8.7% που εκτιμάται σήμερα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί στη διάρκεια του έτους. Αυτό συνεπάγεται, όπως γίνεται κατανοητό, και την πιθανότητα να συζητηθούν και νέα, επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές, ερωτήσεις τέθηκαν επίσης και σχετικά με το πόσο εύκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκριθεί το Μνημόνιο. Ξένος αξιωματούχος σχολίασε πως και η αντιπολίτευση «θα το δεχτεί», αφού οι πρόνοιες του Μνημονίου είχαν σε μεγάλο βαθμό γίνει δεκτές και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως, κατέστη σαφές πως η καταψήφιση του Μνημονίου συνεπάγεται χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδο από το Ευρώ, κάτι που διαμορφώνει μια πυρηνική απειλή για την Κύπρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s