Πόσο πειράζει το ELA της Τρ. Κύπρου;

Αρκετή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις υποχρεώσεις της Λαϊκής Τράπεζας προς τον μηχανισμό κατεπείγουσας στήριξης ρευστότητας (ELA) τον οποίο κληρονομεί πλέον η Τράπεζα Κύπρου. Εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσον η Τράπεζα Κύπρου θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση, ύψους 9,2 δισ. ευρώ κατά την τελευταία ενημέρωση (τέλος Ιανουαρίου).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Κύπρου δεν θα κληρονομήσει το σύνολο του ELA από την Ελλάδα, αλλά ένα μόνο μέρος, το οποίο μειώνει την ικανότητα της τράπεζας να αντλήσει δικό της ELA κατά 3,2 με 3,8 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν η Κύπρου κληρονομούσε το σύνολο των υποχρεώσεων της Λαϊκής, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως θα υπήρχε πρόβλημα επιβίωσης της τράπεζας εξαιτίας της υποχρέωσης.
Στο ερώτημα γιατί το ELA ήταν τόσο σοβαρό ζήτημα –στα 9,2 δισ. ευρώ– για τη Λαϊκή, αλλά δεν είναι πρόβλημα για την Τράπεζα Κύπρου, η εξήγηση είναι πως η Λαϊκή το χρειάστηκε, ενώ η Κύπρου το κληρονόμησε.

det_boc_050812Εάν η Κύπρου δεν κληρονομούσε αυτό το ποσό –το οποίο παραχωρείται με επιτόκιο 2,5%–, θα κληρονομούσε στη θέση του καταθέσεις και θα είχε, και πάλι, την υποχρέωση να παρέχει σε περίπτωση που ζητηθεί, αποπληρωμή του. Το μηνιαίο κόστος, μάλιστα, των καταθέσεων είναι σχεδόν διπλάσιο του 2,5% που στοιχίζει για την τράπεζα ο ELA. Υπενθυμίζεται πως οι καταθέσεις, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστά ο ELA, δεν είναι ενεργητικό για μια τράπεζα, αλλά παθητικό: Δεν «έχει» καταθέσεις μια τράπεζα, αλλά τις χρωστά.

Αυτή ήταν και εξαρχής η απάντηση που δινόταν από την Κεντρική Τράπεζα και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, ως προς το γιατί δεν ανησυχούν για το ύψους του ELA της Λαϊκής, το οποίο έφτασε κάποια στιγμή και τα 10 δισ. ευρώ. Η λογική αυτή έχει βάση.

Πλην όμως, στην περίπτωση της Λαϊκής, η ραγδαία και συνεχής αύξηση του ποσού που λάμβανε από την Κεντρική Τράπεζα καταδείκνυε πως υπάρχει βαθύ πρόβλημα. Αρχικά, και ενώ το ELA κυμαινόταν στα 2 με 3 δισ. ευρώ, το ύψος καταδείκνυε πιέσεις στη ρευστότητα. Όταν, όμως, το ποσό ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ (δεν υπάρχουν μαγικοί αριθμοί), είχε πλέον καταστεί ξεκάθαρο πως το πρόβλημα ρευστότητας της Λαϊκής είχε αρχίσει να τίθεται εκτός ελέγχου.

Το γεγονός ότι η Λαϊκή, ακόμα και τότε, χρειαζόταν επιπλέον στήριξη ρευστότητας, δεν ήταν μόνο προβληματικό, διότι αυτό στοίχιζε πολλά χρήματα στην τράπεζα (ήταν αλήθεια πως οι καταθέσεις θα στοίχιζαν περισσότερο, ενώ η διατραπεζική αγορά δεν ήταν πλέον διαθέσιμη για την τράπεζα). Το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί, ήταν πως η Λαϊκή δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτή τη συνεχή βοήθεια – γι’ αυτό εξάλλου και το συμπέρασμα ήταν εξαρχής πως η τράπεζα ήταν χρεοκοπημένη και πως έπρεπε να είχε κλείσει προ καιρού.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο, το γεγονός ότι μεταφέρεται αυτή η υποχρέωση δεν αποτελεί, από μόνο του, πρόβλημα για την τράπεζα. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να πει πως από τη στιγμή που η τράπεζα δεν έχει την επιλογή της διατραπεζικής αγοράς και της απευθείας στήριξης από την ΕΚΤ, το ELA αποτελεί μια φθηνή εναλλακτική επιλογή αντί των καταθέσεων. Αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας.
Από τη στιγμή που ο κληρονομημένος ELA δεν αντικατοπτρίζει άλλα προβλήματα στην τράπεζα, δεν υπάρχει άμεσος λόγος για ανησυχία: Σε αντίθεση με τη Λαϊκή, που ήταν το σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώθηκε μια βαθειά ασθένεια, στην Κύπρου ο ELA δεν αποτελεί ένδειξη προβλημάτων.

Φυσικά, η τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί από εδώ και μπρος κάποια στήριξη, αφού αναμένεται να φύγουν κάποιες καταθέσεις. Η ανησυχία που εκφράστηκε αρχικά ήταν πως, με την ανάγκη της Τράπεζας Κύπρου να καταθέσει εξασφαλίσεις έναντι του ELA που κληρονόμησε, μειώνονται οι εξασφαλίσεις που μπορεί από εδώ και μπρος να καταθέσει η τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, όταν αυτό χρειαστεί, κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η «εγγύηση» της ΕΚΤ πως θα δέχεται κρατικές καλυμμένες εγγυήσεις (μάλλον έναντι ακινήτων του κράτους ή της Εκκλησίας) αποτελεί μια σοβαρή κίνηση που μειώνει αυτό το πρόβλημα.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εκταμίευσης του ποσού και πληρωμής του, αφού από τη στιγμή που η Κύπρος μπαίνει σε Πρόγραμμα, η ρευστότητα είναι μέρος των υποχρεώσεων της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνουν πως η Τράπεζα Κύπρου έχει αποφύγει τα όποια προβλήματα. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης της τράπεζας είναι ακόμα υπαρκτή και θα πρέπει, σε αντίθεση με το χλιαρό και άτολμο σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε ετοιμαστεί για τη Λαϊκή, να γίνουν εκτενέστατες αλλαγές στην τράπεζα. Αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, πέρα από τη ριζική αλλαγή των διαδικασιών, της διαχείρισης ρίσκου και των εσωτερικών δομών και κανόνων, ακόμα και διορθωτικές κινήσεις στην απασχόληση και στο δίκτυο καταστημάτων.

Advertisements

5 thoughts on “Πόσο πειράζει το ELA της Τρ. Κύπρου;

  1. Το διάβασα και χτες στην εφημερίδα, με θετική διάθεση, αλλά δε βρήκα και πολλά θετικά να δω… τούτη η ιστορία μαζί με την εκποίηση της Ελλάδας δε χωνεύεται εύκολα…

    • Όχι, δεν είναι θετικό. Λέω πως αυτή η συζήτηση «πως θα ζήσει η Τραπ. Κυπ με 9 δισ. ELA» δεν έχει ουσία. Το πρόβλημα είναι αλλού.

  2. Πιστεύετε ότι η εκκλησία θα βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την Τράπεζα Κύπρου, μετά και τις ψεσινές δηλωσεις του Αρχιεπισκόπου, ότι θα στηρίξει την Ελληνική και τον Συνεργατισμό. Αυτή η δήλωση ήταν αρνητική για την Τράπεζα Κύπρου

  3. Καλησπέρα κ.Περιστιάνη,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιός ο λόγος που έγινε κάποιου είδους merge της Κύπρου με Λαϊκή και ανέλαβε την υποχρέωση ELA της Λαϊκής η Κύπρου. Μου φαίνεται ότι ο μόνος λόγος ήταν για να περάσει η υποχρέωση του ELA στην Κύπρους και να μην μείνει ξεκρέμμαστη η ΚΤΚ και κατ’ επέκταση η ΕΚΤ. Αφού έγινε κάποιου είδους merge γιατί τότε οι ανασφάλιστοι της Λαϊκή δεν έχουν την ίδια μεταχείρησης με αυτούς της bocy; Ο τρόπος που έγινε resolution στη Λαϊκή είναι πρωτοφανής και συμφαίρει μόνο την ECB. Τα σχόλια σας παρακαλώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s