Αχρείαστοι και καταστροφικοί…

Ενώ η Κύπρος μπαίνει, σιγά-σιγά στη λογική της «επόμενης ημέρας», αναζητώντας τρόπους για τόνωση της ανάπτυξης και ανάκαμψη της οικονομίας, όλες οι συζητήσεις για το δέον γενέσθαι κολλάνε στο ζήτημα που υφίσταται ακόμα, σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Αρχικά, ήταν φυσιολογικό να τεθούν τέτοια μέτρα, κάτι στο οποίο ΔΝΤ και κυβέρνηση συμφωνούσαν, αφού το κλίμα αβεβαιότητας και η διάθεση για έξοδο κεφαλαίων, δημιουργούσαν μια εικόνα μαζικής εξόδου κεφαλαίων από τις τράπεζες, η οποία θα μπορούσε σχετικά εύκολα να οδηγήσει ολόκληρο το σύστημα σε καταστροφή.

Η λογική της επιβολής των μέτρων, ωστόσο, είναι πως το μπλόκο στην έξοδο επιβάλλεται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και με βασικό σκοπό να κερδηθεί λίγος χρόνος για να γίνουν οι επόμενες κινήσεις που θα καθησυχάσουν την αγορά. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, και ενώ οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων συνεχίζουν να  ανανεώνονται, δεν παρατηρείται κάποια ουσιαστική κίνηση από την Αγία Παρασκευή, που να μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη διάθεση των καταθετών να φύγουν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, πως ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ήθελε  «με τίποτε» την επιβολή μέτρων, σήμερα τηρεί αντίθετη θέση, επιμένοντας στη σταδιακή άρση των μέτρων σε βάθος χρόνου, και «όποτε χρειαστεί». Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΚΤ στην αλλαγή στάσης 180 μοιρών. Παρομοίως, και το ΔΝΤ, το οποίο  είχε αρχικά ισχυρές ενστάσεις στην επιβολή των μέτρων, σήμερα αποτελεί επίσης σοβαρό εμπόδιο στη μείωση των περιορισμών.

EuroPoundΠάντως, οι εικονικές μειώσεις στους περιορισμούς, συνεχίζουν να διαβρώνουν με μεγάλη ταχύτητα και την τελευταία εμπιστοσύνη που έχει μείνει στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Το κλίμα στην Κεντρική Τράπεζα είναι πως τα μέτρα αποτελούν βαρίδι, όχι μόνο στην πραγματική οικονομία αλλά και στην εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών, κάτι που σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής, η Αγία Παρασκευή προσπαθεί να εξηγήσει στους εταίρους της Κύπρου. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ως μέρος της Τρόικας (αφού είναι παράρτημα της ΕΚΤ), η Κεντρική δυσκολεύεται να τοποθετηθεί ανοικτά με τρόπο που να μη συνάδει με τις απόψεις της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης της Λαϊκής με την Κύπρου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, επιτρέποντας την άρση των περιορισμών, κάτι που, όπως είναι πλέον σαφές, επείγει.
Οι ξένες τράπεζες

Μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν, πάντως, οι ξένες τράπεζες στην Κύπρο. Σε άτυπο έγγραφο του Συνδέσμου Ξένων Τραπεζών Κύπρου, αναφέρεται πως τα μέτρα δημιουργούν «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην ικανότητά τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. «Οι τράπεζές μας είναι έτοιμες να προχωρήσουν με τις λειτουργίες τους και την παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες τους χωρίς περιορισμούς», αναφέρουν, ζητώντας εναλλακτικά, πιο χαλαρά μέτρα που να αφήνουν τις ξένες τράπεζες να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

«Διαβεβαιώνουμε  πως δεν χρειάζονται περιοριστικά μέτρα» αναφέρεται στο  ίδιο σημείωμα, στο οποίο σημειώνεται πως οι όποιες πιέσεις στη ρευστότητα των ξένων τραπεζών μπορούν να τύχουν διαχείρισης, με τη συμβολή και των μητρικών τους, αν χρειαστεί».

Από τις εισηγήσεις και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ξένες τράπεζες, προκύπτει σαφώς πως η έγνοια τους δεν είναι η έξοδός τους από την Κύπρο, αλλά αντίθετα αναζητούν τρόπους για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην εγχώρια αγορά μας κάτω από τις αβάστακτες πιέσεις που δέχεται η εμπιστοσύνη στο όλο σύστημα.

Μάλιστα, σχολιάζουν πως, από τη στιγμή που η Λαϊκή προχώρησε (έστω και καθυστερημένα, έστω και κάτω από τις συνθήκες που αυτό έγινε) προς την αναπόφευκτη διάλυση, και από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί σε αναδιάρθρωση, το μήνυμα θα έπρεπε να είναι πως τα μέτρα που χρειάζονταν για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έχουν ήδη ληφθεί. «Αντί τούτου, η Κεντρική Τράπεζα επιμένει με τους περιορισμούς να στέλνει το μήνυμα πως η εξυγίανση δεν έχει επέλθει στην Κύπρο», σχολιάζει ανώτατο στέλεχος ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στη Κύπρο.

Την ίδια ώρα, οι ξένες τράπεζες διερωτούνται σε τι αποσκοπεί η απαγόρευση ελεύθερης λειτουργίας τους, και μάλιστα εντός της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα. Σε σχόλιο πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πύλη εξόδου για τα χρήματα που αναζητούν έξοδο από την Κύπρο, τα ίδια στελέχη σχολίασαν πως θα μπορούσε να επιβληθεί περιορισμός στην μετακίνηση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες στις εδώ ξένες. «Έτσι, μόνο χρήματα που είναι ήδη εδώ θα μπορούσαν να φύγουν. Κι αυτά δεν θα φύγουν όλα μαζί. Το ξέρουμε, διότι γνωρίζουμε τους πελάτες μας».
Πάντως, από τη δική της πλευρά, η Κεντρική σχολιάζει πως «το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό» και πως γίνεται ήδη «επεξεργασία προτάσεων» για άρση των περιορισμών.
Χαλαρώσεις περιορισμών

Την ίδια ώρα, η ανάγκη χαλάρωσης των περιορισμών είναι το ίδιο εμφανής και σε τραπεζίτες κυπριακών τραπεζών. Ορισμένοι σχολιάζουν πως, παρόλο που δεν θα ήταν παράλογο να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, την ίδια ώρα θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να λειτουργήσουν. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι κλειστοί. Δεν λειτουργεί το σύστημα, διότι όλοι φοβούνται τι θα γίνει στις μικρές τράπεζες και στην Τράπεζα Κύπρου», σχολιάζεται.

Μια από τις εισηγήσεις που γίνονται σύμφωνα με υψηλόβαθμους τραπεζικούς κύκλους, είναι να συνεχιστούν οι περιορισμοί στο σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων ή, ακόμα, και η αναγκαστική ανανέωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, σχολιάζουν, θα περιοριστεί η έξοδος πανικού, ενώ ταυτόχρονα θα επιτραπεί στην οικονομία να λειτουργήσει κανονικά.

Όπως συμβαίνει και με τους ξένους τραπεζίτες, οι Κύπριοι τραπεζίτες των τραπεζών που είναι εύρωστες και δεν εμπλέκονται στα δάνεια επιμένουν πως πληρώνουν οι υγιείς τράπεζες την κακοδιαχείριση των δύο μεγάλων, την ώρα μάλιστα που η απάντηση που δίνεται πλέον από την Κεντρική, αποτελεί συνεχιζόμενο πλήγμα. «Όσο αργούν να άρουν τα μέτρα ή τουλάχιστον να τα χαλαρώσουν, τόσο το χειρότερο. Καταστρέφεται και η τελευταία εμπιστοσύνη», σχολιάζουν.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως, όσο συνεχίζονται τα μέτρα, πέρα από τη διάβρωση της εμπιστοσύνης, αυξάνονται εκ των πραγμάτων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που προκαλεί νέα προβλήματα διαχείρισης του τραπεζικού προβλήματος.

Φοβούνται μαζική έξοδο
Ο βασικός λόγος συνέχισης των περιοριστικών μέτρων, είναι ο φόβος πως με την άρση τους, «θα μειωθεί η ρευστότητα» στο τραπεζικό σύστημα, με τη φυγή κεφαλαίων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα χρήματα που διατηρούνται εντός του τραπεζικού συστήματος με τη διατήρηση των περιορισμών, δεν αποτελούν «ρευστότητα» για τις τράπεζες, αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με κανένα τρόπο από τους Οίκους ως ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Με τη λογική, μάλιστα, πως τα ποσά αυτά αναμένεται να φύγουν μόλις αρθούν τα μέτρα, είναι προφανές πως αποτελούν κεφάλαια σε κίνδυνο εξόδου και έναντί τους δεν μπορούν οι τράπεζες να κάνουν καμιά λειτουργία. Ουσιαστικά, οι τράπεζες διατηρούν ένα παθητικό έναντι του οποίου δεν μπορούν να ενισχύσουν τα ενεργητικά τους

Επιπλέον, με το πάγωμα των μεγάλων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, αυτόματα περιορίζεται η έξοδος κεφαλαίων από την μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο φυγής κεφαλαίων. Μάλιστα, πηγές κοντά στη λήψη των σχετικών αποφάσεων συμφωνούν πως όσο διατηρούνται τα μέτρα, τόσο πιο επιζήμια είναι η κατάσταση, κυρίως για την Τράπεζα Κύπρου.

Αυτό όμως δεν ανατρέπει την εικόνα υψηλού ρίσκου που συνεπάγεται η άρση των μέτρων. Η ισορροπία που επιχειρείται να βρεθεί στο όλο ζήτημα, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία από αύριο, με δεδομένο ότι σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής, αναμένεται απόψε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της συγχώνευσης της Λαϊκής με την Κύπρου, κάτι που ενδεχομένως να βοηθήσει στην απελευθέρωση των εγγυημένων, τουλάχιστον, καταθέσεων.

Από τη στιγμή που υπάρχουν περιορισμοί στις προθεσμιακές καταθέσεις, και που οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έχουν επίσης παγώσει, ήδη υπάρχει μια σοβαρή αμυντική γραμμή για την Κύπρο απέναντι στον κίνδυνο εξόδου καταθέσεων που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις εύρωστες τράπεζες. Με τη δέσμευση, δε, της ΕΚΤ για στήριξη της ρευστότητας, καθίσταται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτελούν υπερβολή με την οποία ενισχύονται οι ήδη σοβαρές πιέσεις στην οικονομία, ενώ χάνεται και η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που έχει κερδηθεί δεν αξιοποιείται, αφού δεν παραιτούνται κινήσεις που να αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, με επέκταση των μέτρων χωρίς την παραμικρή κίνηση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ακόμα πιο ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις θα βρεθούν μπροστά στην οικονομία.

Advertisements

2 thoughts on “Αχρείαστοι και καταστροφικοί…

  1. poli swsta…! To mono pou exoun kataferei einai na spiroun to paniko kai na diskoleusoun tous pantes prokalontas eknevrismo!Den xirazetai kai poli mialo gia na katalavei kaneis pws xeirozontai lathos tin katastasi. Nai sta LOGIKA perioristika metra! Kai fisika gia ena mikro xroniko diastima dioti einai paranomo na katapatas to dikaioma tis diaxeirisis tis proswpikis periousias tou opoioudipote. Kai mporei apo ta kirpiaka dikastiriakia na min iparxei kamia dikaiosi.. Apo to Stramsourgo omws? As valoun epitelous to mialo tous na doulepsei.

  2. Μήπως απώτερος σκοπός είναι να υλοποιηθεί σταδιακά η αρχική τους απόφαση για διάλυση και της Τράπεζας Κύπρου; ΄Ολα όσο γίνονται εκτός από τα προβλήματα σε όλες τες τράπεζες, κτυπούν ανηλεώς την Τράπεζα Κύπρου. Είναι άξιον απορίας αυτό που επισημαίνεις στην αρχή του κειμένου. ΄Οτι δηλαδή ήθελαν να ανοίξουν τες τράπεζες χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, τώρα δεν αφαιρούν τα μέτρα. Φαίνεται ότι προσαρμόζουν τα διάφορα μέτρα για να έχουν ένα άλφα αποτέλεσμα. ΄΄ Οταν είδαν ότι άνοιξαν οι τράπεζες και το κοινό δεν έκαμε σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού, διατήρησαν τα μέτρα για να πετύχουν τον σκοπό τους διαφορετικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s