Δημητριάδης, Σταυρινάκης, Συρίχας: Αρχίζει το πάρτι στην Κεντρική

Τα μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιού τις υποδείξεις υπακούει ο Διοικητής…

Η υπόγεια κόντρα Σταυρινάκη-Συρίχα στην Κεντρική Τράπεζα χρονολογείται από την εποχή Ορφανίδη. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σταυρινάκης, ο οποίος σύμφωνα με τους πιο πολλούς που τον γνωρίζουν είναι ικανός τεχνοκράτης, είχε παραγκωνιστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της θητείας του τέως Διοικητή.

Είχε διοριστεί σε μια θέση που πολλοί χαρακτήριζαν ως «διευθυντήριο του κήπου». Άλλοι σχολίαζαν τότε πως είχε διοριστεί επόπτης του ασανσέρ. Η παλιά διοίκηση ψιθύριζε, ίσως άδικα, πως ο λόγος που οδήγησε στην δυσμενή μετάθεση του κ. Σταυρινάκη, ήταν οι ικανότητές του, αφού για αρκετό καιρό δεν «κατάφερε» (έλεγαν) να ετοιμάσει σχετικές διαδικασίες που του είχαν ζητηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κ. Σταυρινάκης είχε φίλους αλλά και εχθρούς μέσα στη Κεντρική. Δεν έχω κανένα λόγο, πάντως, να αμφισβητώ τις ικανότητές του και όσα γνωρίζω είναι αμιγώς δημοσιογραφικά.

Το ζήτημα, όμως ήταν άλλο, και είχε να κάνει με τις μεταθέσεις που έγιναν μόλις άλλαξε ο Διοικητής της Κεντρικής. Η παλαιά φρουρά έφυγε από τον «τέταρτο όροφο» για δυσμενείς μεταθέσεις και στις πιο καίριες θέσεις μπήκαν όσοι είχαν βρεθεί στο περιθώριο επί Ορφανίδη.

det_dimitriadeskentriki6Αυτό, πάντως, από μόνο του δεν αποτελεί κάτι που να προκαλεί ερωτηματικά. Αν ο νέος Διοικητής αισθανόταν πως η παλαιά φρουρά δεν έκανε καλά τη δουλειά της, είχε κάθε δικαίωμα να αλλάξει τα πόστα. Αν αισθανόταν πως ο κ. Συρίχας δεν έπρεπε να είναι στο γραφείο του, είχε δικαίωμα να τον διώξει. Δικαίωμά του ήταν επίσης η επαναφορά Σταυρινάκη στο πλευρό του.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, ήταν άλλο. Οι αλλαγές αυτές έγιναν εντός 24 ωρών από τον διορισμό του νέου Διοικητή της Κεντρικής. Μάλιστα, φεύγοντας για την Βαρκελώνη τότε, για συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε πάρει μαζί του τον κ. Σταυρινάκη αντί τον κ. Συρίχα. Το ερώτημα ήταν γιατί βιαζόταν να κάνει αυτή την κίνηση. Ο ίδιος ο Διοικητής δεν ήταν ενημερωμένος για τα όσα γίνονταν, για το who-is-who, για τις θέσεις και απόψεις του καθενός από τα άτομα που θα συναντούσε ή ακόμα και για τις λεπτομέρειες και τα παρασκήνια της ατζέντας.

Ο κ. Σταυρινάκης που τον συνόδευσε, όμως, δεν ήταν ούτε αυτός ενήμερος, αφού μέχρι λίγες ώρες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ήταν «υπεύθυνος για τα καντζέλλια». Δεν έχει σημασία αν η προηγούμενη μετάθεση του κ. Σταυρινάκη ήταν άδικη.

Η ουσία ήταν πως, ενώ ο κ. Δημητριάδης δεν είχε πλήρη ενημέρωση, πήρε μαζί του σε μια κρίσιμη για την Κύπρο συνεδρία, ένα σύμβουλο που επίσης δεν ήταν ενήμερος. Αν έκανε την κίνηση μετά το ταξίδι στην όμορφη Βαρκελώνη, δεν θα προκαλούσε απορίες κατά πόσον υπήρχαν άλλα κίνητρα. Θα μπορούσε να είχε πάει με τον κ. Συρίχα -που ήταν ενήμερος- και να τον στείλει σε δυσμενή μετάθεση κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους.

Αυτή ήταν η πρώτη πράξη, η οποία δημιούργησε το ερώτημα κατά πόσον ο κ. Δημητριάδης κατευθύνεται από άλλους: Πώς ήξερε ότι ο κ. Συρίχας δεν είχε τα συμφέροντα της Κύπρου στο μυαλό του (όπως έλεγαν κύκλοι κοντά στον νέο Διοικητή) ενόσω ο ίδιος δεν ήταν στην Κεντρική; Και, πώς ήξερε, την ίδια ώρα, πως ο κ. Σταυρινάκης είναι κατάλληλος και ικανός;

Θέλω να τονίσω πως δεν έχει σημασία αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι ορθές ή λάθος. Σημασία έχει αυτό που καταδεικνύει η ταχύτητα της πράξης, μερικές ώρες μετά που ο κ. Δημητριάδης είδε από μέσα το νέο του γραφείο. Το πρώτο ερώτημα ήταν κατά πόσον ο κ. Δημητριάδης ήθελε να «τα πάει καλά» στην συνάντηση όπου παίζονταν πολλά για την Κύπρο, ή αν ήθελε να ταξιδέψει –ως πρώτη του πράξη στο νέο πόστο- με καλή παρέα.

Η αίσθηση –και μάλιστα ισχυρή- ήταν πως ο νέος Διοικητής είχε λάβει ρητές κατευθυντήριες γραμμές που δεν σχετίζονταν με τον όρκο του και πως είχε λάβει «ενημέρωση» από τρίτους για το ποιος του κάνει και ποιος δεν του κάνει, χωρίς να έχει ο ίδιος δική του άποψη. Κι αυτό ήταν πρόκληση στους παρατηρητές, να παρακολουθήσουμε τις πράξεις του νέου Διοικητή. Το ερώτημα ήταν απλό: Ποιόν υπακούει ο νέος Διοικητής και έχει έτοιμες μάλιστα τις μεταθέσεις πριν καν αναλάβει καθήκοντα;

Μάλιστα, η εντύπωση ότι ο πραγματικός Διοικητής τόσο καιρό ήταν ο κ. Σταυρινάκης, με τον κ. Δημητριάδη να παρακολουθεί και να επικροτεί τις αποφάσεις του πρώτου, ήταν γρήγορα πολύ έντονη. Μάλιστα στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, αναφορές στον «Διοικητή» εννοούσαν τον κ. Σταυρινάκη, ενώ στον κ. Δημητριάδη οι δημοσιογράφοι αναφέρονταν ως «ο Βοηθός του μάστρου». Ακόμα και τραπεζίτες επιβεβαίωναν αυτό που γνώριζαν οι δημοσιογράφοι.

Το πρόβλημα, όμως, δεν ήταν ποτέ ο κ. Σταυρινάκης. Ένας ισχυρός τεχνοκράτης δεν είναι κάτι το κακό. Το κακό είναι να παριστάνει ο ένας τον Διοικητή και να αποφασίζει για όλα κάποιος άλλος. Αν τεχνικά ήταν αυτό δυνατό, μάλιστα, θα ήταν πιο λογικό να είχε ακυρωθεί η θέση Δημητριάδη παρά Σταυρινάκη, για να μείνει ο πραγματικός Διοικητής στην αρχική του θέση και να μην επηρεαστεί η λειτουργία της Κεντρικής.

Εν τω μεταξύ, η κόντρα των δύο με τον κ. Συρίχα ήταν πολύ έντονη. Δεν γνωρίζω τους λόγους –και προσπάθησα συνειδητά να μην τους μάθω. Όταν μάλιστα πιέστηκα από το ΤΑΕ να κατονομάσω τον κ. Συρίχα ως πηγή των απόρρητων πληροφοριών που επέμενε το ΤΑΕ πως δημοσίευσα (δεν είχε απόρρητες πληροφορίες το κείμενο για το οποίο ρωτήθηκα), κατάλαβα πως κάτι πιο βαθύ παίζει σε αυτή την ιστορία.

Εσκεμμένα απέφυγα, μάλιστα, την κάθε επαφή με τον κ. Συρίχα. Φανταστήκατε να ρωτά μετά το ΤΑΕ τι είπαμε; Με βάση τα όσα είπαμε με τους ανακριτές του ΤΑΕ, όμως, δεν έχω καμία αμφιβολία πως στόχος της όλης έρευνας ήταν να βρεθεί τρόπος για να «την κάτσουν» του κ. Συρίχα. Δεν ξέρω γιατί, και δεν θέλω να ξέρω διότι καφεδάκι στο ΤΑΕ δεν ενδιαφέρομαι να πιώ.

Τώρα, το ερώτημα πλέον είναι τι (αλλά και ποιος) κρύβεται πίσω από την κόντρα Σταυρινάκη-Συρίχα. Ο κ. Δημητριάδης, όπως δείχνουν όλα, δεν είναι στο επίκεντρο αυτής της «διαμάχης», παρά τυχαία. Το πάρτι, πάντως, έχει ακόμα μπόλικο δρόμο μπροστά του και μάλλον θα βγουν πράματα πολύ πιο βαθιά από προσωπικές αντιπάθειες.

Advertisements

2 thoughts on “Δημητριάδης, Σταυρινάκης, Συρίχας: Αρχίζει το πάρτι στην Κεντρική

  1. Τέτοιες διαμάχες μόνο καλό μπορεί να φέρουν για τον τόπο, αφού είναι πλέον μόνο μέσω συγκρούσεων προσωπικών συμφερόντων της κυπριακής αστικής ελιτ που μπορεί κάποιος να συγκολλήσει το πάζλ της αλήθειας. Τα μμε είναι για μόστρα, κάνουν γαργάρα με τόσο χυδαίο τρόπο τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη, λογοκρίνουν την κωμωδία του Λαζόπουλου, τι ελπίδα μπορεί να μένει για διερευνητική αμερόληπτη δημοσιογραφία; Διαπλεκόμενοι είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s