Η ώρα της αλήθειας για την Τρ. Κύπρου

Κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν από σήμερα οι χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. Γιακάποιο περίεργο λόγο, αυτές δεν θα περιλαμβάνουν χαλαρώσεις για τις ξένες τράπεζες, αλλά αν τελικά ληφθεί η αναμενόμενη απόφαση θα αποτελέσει τη πρώτη ουσιαστική χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα που έχουν (κακώς) επιβληθεί στις τράπεζες.

Ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να αναμένουμε πραγματικές χαλαρώσεις από Δευτέρας, όταν θα είναι υπογραμμένο το Μνημόνιο. Για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, θα πρέπει να τονίσουμε πως αν δεν δούμε πραγματική χαλάρωση μέχρι τη Δευτέρα, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν τελειωμένη και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δύσκολα θα μπορεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μετά από σχεδόν ένα μήνα περιοριστικών μέτρων.

det_boc_050812Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τις χαλαρώσεις που αναμένονται (και που είναι άκρως απαραίτητες πλέον) ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις κυπριακές τράπεζες και για το τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα Κύπρου, κυρίαρχος στο σύστημα ακόμα και σήμερα, έχει γλιτώσει από τη Σκύλλα της ανακεφαλαιοποίησης, έστω κι αν αυτή η διαδικασία έχει μπροστά της μερικούς ακόμα μήνες.

Το ερώτημα που έχουμε πλέον μπροστά μας, είναι αν θα γλιτώσει και από την Χάρυβδη της κανονικής λειτουργίας. Η οικονομία -και η τράπεζα- χρειάζονται πιστωτική επέκταση, κάτι για το οποίο τα δια της βίας συγκρατούμενα χρήματα, είναι άχρηστα.

Ωστόσο, και ενώ η τράπεζα δείχνει πλέον ικανή για μεγάλα πράματα, πρέπει να περάσει μια ακόμα διαδικασία, εκείνη της αναδιάρθρωσης. Η εμπειρία από την Λαϊκή, όπου το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης ήταν τόσο χλιαρό που μάλλον ως αστείο μπορούσε να κριθεί, δείχνει πως η ατολμία κοστίζει ακριβά. Δεν είναι γνωστό με ποιά λογική η εταιρεία που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αναδιάρθρωση αποφάσισε να χαϊδέψει τις πληγές αντί να τις αποστειρώσει.

Ωστόσο, το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να περάσει από το καθαρτήριο που απέφυγε η Λαϊκή. Και, αν η Λαϊκή κατέληξε -μαζί με τα λεφτά του κόσμου- στη Κόλαση, η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να κατανοήσει το μάθημα του ανταγωνιστή της.

Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων –αλλά και υπαλλήλων- πρέπει να μειωθούν δραματικά. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη από πολλές ριζικές αλλαγές. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη θα πρέπει να αποχωρήσουν και οι δομές της τράπεζας να αλλάξουν ριζικά. Θα πρέπει να αλλάξουν διαδικασίες και να προχωρήσει η απομόχλευση με πιο λογικό αλλά και τολμηρό τρόπο. Δεν είναι σαφές γιατί η Κεντρική έχει εγκαταλείψει την αρχική ιδέα για δημιουργία «κακής τράπεζας» ( AMC, που δεν θα ήταν «τράπεζα»), με αποτέλεσμα η απομόχλευση να στερηθεί το πιο ορθόδοξο της εργαλείο. Ωστόσο, έστω κι έτσι, θα πρέπει να προχωρήσει.

Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να γίνει αγνώριστη όταν θα τελειώσει η όλη διαδικασία. Καθόλου παράλογα, μάλιστα, ορισμένοι εισηγούνται να γίνει διάλυση των νέων μετόχων με ένα σεβαστό ποσοστό της τράπεζας (π.χ. 20%) να παραχωρείται σε πολύ χαμηλή τιμή σε μεγάλο ξένο οίκο.

Το πιο σημαντικό είναι πως η δειλία που χαρακτήριζε την Κεντρική και τη κυβέρνηση για εννέα μήνες, και η οποία έφερε την τελική καταστροφή στην Λαϊκή, δεν μπορεί να συνεχιστεί και στην Κύπρου.

Η τράπεζα έχει ενισχυθεί και ήδη περνάει την πρώτη δοκιμασία. Για να κερδίσει όμως την εμπιστοσύνη και για να γίνει όσα μπορεί να γίνει, θα πρέπει να προχωρήσει με τις δύσκολες, δυσάρεστες, ανεπιθύμητες, αλλά απαραίτητες κινήσεις.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το Φυσικό Αέριο, μακριά από τους πολιτικούς

Advertisements

3 thoughts on “Η ώρα της αλήθειας για την Τρ. Κύπρου

 1. Η λέξη κλειδί για την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρετε στην προτελευταία παράγραφο του άρθρου σας, η «εμπιστοσύνη». Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της νέας Τράπεζας Κύπρου, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της.

 2. η σωστή λύση, όταν δεις ότι ο άλλος πάει να σε βιάσει, δλδ να σου δημιουργήσει 25δις ζημιά για να σου δώσει 10 τα οποία δεν θα χρειαζόσουν αν σου έδινε απλά τα 6 που ήθελες για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες σου – που τελικά χρεοκόπησαν. Θα ήταν να μην δεχθείς να σε βιάσει και να τυπώσεις το δικό σου νόμισμα βάζοντας περιορισμούς για τα επόμενα 5 χρόνια μεταφοράς εξωτερικών κεφαλαίων – αν δεις δλδ ότι σου φεύγουν κεφάλαια *όχι μετά που θα τα φύγουν – όπως έκαναν οι δικοί μας αρχιπροδοταράδες δλδ – μη αφήνοντας έτσι τις τράπεζες σου να χρεοκοπήσουν με τέτοιο τρόπο, κάνοντας εσωτερικό δανισμό των 6 δις που χρειαζόσουν από τη δική σου κεντρικη τράπεζα.

  = Capitalism 1.01

  λύση μέσα στην ΝεοΝαζιστική Σοσιαλδημοκρατική Ενωση?

  παράνομη δήμευση περιουσίας – κατάργηση συντάγματος – θεσμών
  ψυχικός βιασμός

  ..αλλά προς θεού γλυτώσαμε την …υποτίμηση

  το «γλυτώσαμε» αναφαίρεται στους 6000 αστέρες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω

  by the way

  δεν ενδιαφέρει κανέναν το πόσο καιρό είχε η Ισλανδία απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων ένεν;

  επειδή εμείς εφαρμόζουμε το.. ευρωπαϊκό μοντέλλο?

  στραβάραν μες τα μάθκια

 3. Εν τω μεταξύ όταν το «κούρεμα» επι της ουσίας θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και είναι ρευστό αν θα υπάρξει και κούρεμα στις ΣΠΕ, πως γίνεται να προπαγανδίζουν κάποιοι ότι είναι για το καλό του τόπου να φύγουν οι περιορισμοί;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s