Πρώτη δόση 3 δισ. και πούλημα χρυσού

Προς καταβολή της πρώτης δόσης της διάσωσης της Κύπρου από την Τρόικα πριν από το τέλος Μαΐου προσανατολίζεται το Eurogroup. Η πρώτη δόση θα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ και θα παραχωρηθεί υπό τη μορφή μετρητών.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένα στοιχεία, το Μνημόνιο είναι ουσιαστικά έτοιμο, με τις τελικές αποφάσεις να είναι έτοιμες για επικύρωση κατά τη διάρκεια του άτυπου Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο.

euriaΑνάμεσα στα μέτρα που καταγράφονται, είναι και η πώληση, από την Κεντρική Τράπεζα, των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, το οποίο κοστολογείται σήμερα στα 563 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Τρόικας, η πώληση θα αποφέρει στο κράτος έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή μερισμάτων από το κέρδος που θα προκύψει από την πώληση.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στον εταιρικό φόρο και στα τέλη επί των κερδών, υπολογίζεται πως θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ για την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Τα ίδια έγγραφα κάνουν λόγο για αρχικές ανάγκες της Κύπρου που ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 13 δισ. εξασφαλίζονται μέσα από την εκ των έσω διάσωση των τραπεζών (bail in, κούρεμα) και από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ακολουθηθούν. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα παραχωρηθούν από την Τρόικα.

Από αυτά, τα 2.5 δισ. είναι δεσμευμένα για ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με κυριότερους «υποψήφιους» τα Συνεργατικά και την Ελληνική. Πάντως, η Τρόικα σχολιάζει πως το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει και σημαντικό «μαξιλαράκι» για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλες απώλειες ενεργητικών στο επόμενο διάστημα, λόγω της βαθύτερης κρίσης.

Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου σε συνδυασμό και με την διάλυση της Λαϊκής, υπολογίζεται πως είναι 10.6 δισ. ευρώ.

Τα ίδια έγγραφα αναφέρουν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα κινηθεί στο 6% για φέτος και θα αυξηθεί στο 7.9% το 2014 πριν υποχωρήσει, τελικά, στο 2.5% το 2016.

Όσον αφορά στο χρέος,  αυτό θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 126.3% το 2015 (με το 120% να θεωρείται το όριο βιωσιμότητας), ενώ θα μειωθεί στο 104% του ΑΕΠ ως το 2020.

Πάντως, ως ανησυχητικές πρέπει να θεωρούνται οι εκτιμήσεις για την ύφεση, οι οποίες αναφέρουν πως αυτή θα κινηθεί στα επίπεδα του 8.7% για φέτος και 4% του χρόνου, ενώ αναμένεται ανάπτυξη το 2015. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες και εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού, κάτι που συνεπάγεται και επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s