Το σκέφτηκαν καλά;

«Αν βρω Ουκρανό που να του αξίζει να κάτσει στο τραπέζι μου, θα τον πυροβολήσω» είχε πει ο Έριχ Κοχ, ο Κομισάριος του Τρίτου Ράιχ στην Ουκρανία, σε μία από τις πιο στυγνές δηλώσεις ενός στυγνού πολέμου. Οι Ουκρανοί, πάντως, έχοντας υποφέρει κάτω από τον Σοβιετικό έλεγχο, καλωσόριζαν ως απελευθερωτές τους Ναζί, όπως εξάλλου συμβαίνει πολλές φορές. Κι εμείς, στο κάτω-κάτω, καλωσορίζαμε τους Οθωμανούς με την ίδια διάθεση.

Η τάση να αναζητούνται εύκολες λύσεις είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Γι’ αυτό και σήμερα αναζητούμε να βρούμε νέο χαλίφη στη θέση του χαλίφη: Η εισήγηση για έξοδο από το ευρώ δεν αποτελεί εισήγηση για «απελευθέρωση» της οικονομίας, αλλά αντίθετα για υπόταξή της σε νέο αφεντικό.

Ακόμα και στήριξη από την τουρκική λίρα εισηγήθηκαν κάποιοι επιφανείς, κατά βάση πατριώτες, ως εναλλακτική επιλογή για τις πιέσεις της Τρόικας. Κι αυτό, διότι αντιλαμβάνονται πως μία νέα λίρα (ας πούμε η yeni kibris lira), θα υποστεί τρομερή υποτίμηση σε επίπεδα π.χ. 20%- 25%, χωρίς να είναι μάλιστα καθόλου εύκολος ο έλεγχος και η αποφυγή της περαιτέρω κατρακύλας. Αυτό συνεπάγεται τρομερή μείωση μισθών και ταυτόχρονη αύξηση τιμών, με μεγάλες ελλείψεις και διάλυση των αποταμιεύσεων. Συνεπάγεται, επίσης, υπέρογκα χρέη για το κράτος και χρεοκοπία, με όσα αυτή συνεπάγεται για τους μισθούς, τις συντάξεις και τη στήριξη που παρέχει στον κόσμο. Θα ήταν η χαριστική βολή σε μια τραυματισμένη και μισή Δημοκρατία της Κύπρου.

Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί ισχυρή στήριξη από ξένες Κεντρικές Τράπεζες. Ακόμα και η Ισλανδία, που απολαμβάνει ισχυρά πλεονεκτήματα που η Κύπρος δεν θα είχε ακόμα κι αν εκμεταλλευόταν σήμερα το φυσικό αέριο, χρειάστηκε στήριξη 7 δισ. δολαρίων από τη Σουηδία για να αποφύγει μια υποτίμηση και πληθωρισμό πέρα από το 12% που έζησε.

Ας φανταστούμε πως η Τουρκία τελικά δεν θα αποτελέσει επιλογή, όπως θέλουν ορισμένοι. Τότε οι επιλογές μας θα ήταν η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ίσως το ΔΝΤ, που μπορεί (μεγάλο «μπορεί») να δεχτούν να αγοράζουν λίρες για να μας στηρίξουν. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα τρία μέλη της Τρόικας.

Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ έχει ως πρώτη της βάση την προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα μέτρα της Τρόικας. Για να επιβιώσουμε, όμως, σε μια έξοδο, θα χρειαστούμε τα μέλη της Τρόικας, με εναλλακτική επιλογή μόνο την Τουρκία. Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως μόνο με την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη Τρόικα και να απεμπλακούμε, εκτός κι αν συμφωνήσει κανείς πως η Τουρκία αποτελεί εναλλακτική επιλογή.

Την ίδια ώρα, όμως, η πρόταση για έξοδο από το ευρώ έχει και μια δεύτερη λογική. Ίσως, λέγεται, η Κύπρος μέσα από τη λίρα, καταφέρει να υποτιμήσει το νόμισμά της χωρίς να πέσει σε φαύλο κύκλο υποτίμησης και πληθωρισμού. Ας υποθέσουμε πως το αδύνατο μπορεί να γίνει και θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο χωρίς βοήθεια από τρίτους. Τότε, λέει η ορθόδοξη οικονομική θεωρία, τα ξένα προϊόντα θα καταστούν συγκριτικά πιο ακριβά, και τα κυπριακά συγκριτικά πιο φθηνά, και θα ενισχυθούν οι εξαγωγές μας, όπως τον τουρισμό.

Δεν αξίζει να σχολιάσει κανείς κατά πόσον η ποιότητα και η γενικότερη κατάσταση του τουρισμού μας μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση με μια υποτίμηση και μόνο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτή η υποτίμηση έχει ήδη γίνει, έμμεσα. Σε σχέση με τις ισοτιμίες που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια, το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 18,5% έναντι του δολαρίου, σε σχέση με την 5η Απριλίου 2011, βρίσκεται χαμηλότερα κατά 10%. Ακόμα και σε πιο πρόσφατη βάση, το ευρώ είναι υποτιμημένο κατά 1,5% τον τελευταίο μήνα και 1% το τελευταίο εξάμηνο. Σε σχέση με τη στερλίνα, το ευρώ είναι «κάτω» κατά 3,8% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί, πως λόγω του ευρώ αυτή η υποτίμηση δεν συνοδεύεται και με πληθωρισμό. Αξιοσημείωτη είναι και η διατήρηση των βασικών επιτοκίων στο 0,75% από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

Αν, όμως, η υποτίμηση του νομίσματος ήταν αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση στον τουρισμό και στις άλλες βιομηχανίες του τόπου, θα είχαμε αισθανθεί θετικά τον αντίκτυπο από αυτή την υποτίμηση.

Αντί τούτου, και λόγω της τεράστιας εξάρτησης της Κύπρου από τις εισαγωγές, οι τιμές δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται. Αν ο ηλεκτρισμός είναι μια ειδική περίπτωση, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα καύσιμα που οι τιμές καλπάζουν, εν μέρει και λόγω της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΗΚ σχολιάζει πως εν μέρει οι τιμές της οφείλονται, κι αυτές, στις τιμές του μαζούτ. Με εξαίρεση τα ρούχα και υποδήματα, όλες οι άλλες τιμές σημειώνουν συνεχείς αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Πάνω από όλα, αυξάνονται οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών και πρώτων υλών, δηλαδή των πόρων παραγωγής: Με την υποτίμηση του ευρώ, ό,τι παράγεται στην Κύπρο είναι πλέον πιο ακριβό, γι’ αυτό ακόμα και η λογική της ανταγωνιστικής υποτίμησης, πλέον καταρρέει.

Οι δύο βασικοί λόγοι για έξοδο –η απεμπλοκή από την Τρόικα και η στρατηγική υποτίμηση– αποτελούν ψευδαίσθηση. Και, μάλιστα, αυτή θυμίζει όσους ήθελαν κατά καιρούς νέους κατακτητές στη θέση των κατακτητών.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς

3 thoughts on “Το σκέφτηκαν καλά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s