Άνοιξε τον φάκελο Μιλόσεβιτς ο Βγενόπουλος

http://www.kathimerini.com.cy

Οι αναφορές Βγενόπουλου στη ψεσινή εκπομπή «60 λεπτά» του Σίγμα, πως όταν ανέλαβε την Λαϊκή Τράπεζα η νέα διοίκηση το 2006 βρήκε στοιχεία που σχετίζονται με τα χρήματα του Μιλόσεβιτς και άλλες ατασθαλίες των τότε διοικούντων, ανοίγουν για τα καλά τον ερμητικά κλειστό φάκελο του ξεπλύματος των ματωμένων χρημάτων του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Το όλο θέμα αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας, αφού όπως όλα δείχνουν, χρήματα του τότε Σέρβου ηγέτη «πλένονταν» στην Κύπρο υπό τη μορφή μετρητών. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, ο μεγαλύτερος όγκος της διακίνησης των «σακούλων με τα λεφτά» φέρεται να γινόταν μέσα από την Λαϊκή Τράπεζα, κάτι που επιβεβαίωσε έμμεσα και ο κ. Βγενόπουλος στην ψεσινή του παρέμβαση.

VgennopΠάντως, από τις δηλώσεις Βγενόπουλου προκύπτουν και ευθύνες της δικής του διοίκησης. Κι αυτό διότι, ενώ ανέλαβε την τράπεζα ο κ. Βγενόπουλος το 2006, έχουν ήδη περάσει 7 χρόνια κατά τα οποία τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ούτε παραδόθηκαν στην αστυνομία, την ΜΟΚΑΣ ή τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνηθεί το σοβαρό αυτό έγκλημα, το οποίο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων και την παράκαμψη ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εάν πράγματι κατέχει τέτοια στοιχεία, ο κ. Βγενόπουλος οφείλει να τα παραδώσει, αν όχι στη δημοσιότητα, τότε στις ποινικές αρχές, ενώ οφείλονται και εξηγήσεις για την μέχρι ψες απόκρυψή τους.

Πάντως, εκ των πραγμάτων και εξ οφίκιο ελέγχεται για τις δικές του πράξεις και ο κ. Φιλίππου, ο οποίος είχε την ευθύνη για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος τη συγκεκριμένη εποχή. Εάν πράγματι ισχύουν οι ισχυρισμοί Βγενόπουλου για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων, τότε τίθεται το ερώτημα πώς δεν εντόπισε τότε η Κεντρική Τράπεζα αυτή την σοβαρή παρανομία, ή/και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για την κυπριακή Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, σημειώνεται πως ο διορισμός του κ. Φιλίππου στην προεδρία του ΔΣ της Λαϊκής, είχε προκαλέσει πολλά σχόλια παρατηρητών, τόσο εντός Κύπρου, αλλά κυρίως από το εξωτερικό.

Πλέον, και με την πιο αρμόδια μαρτυρία στο χέρι, η Δικαιοσύνη οφείλει πλέον να ανοίξει τον φάκελο με απώτερο σκοπό να εξιχνιαστεί για τα καλά το έγκλημα που φέρεται να έχει γίνει και για το οποίο υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες και στοιχεία. Μάλιστα, πολλοί από τους μάρτυρες σχολιάζουν τον ρόλο τους, μάλλον με περηφάνια παρά ντροπή, προερχόμενοι από τα γνωστά μεγάλα τζάκια της Κύπρου.

Η Κύπρος –και όχι άδικα- κατηγορείται από αναλυτές, εταίρους και την Τρόικα πως η αντιμετώπιση του ξεπλύματος δεν είναι αποτελεσματική. Ως απόδειξη, μάλιστα, αναφέρεται το γεγονός ότι δεν καταγράφεται καμία μεγάλη υπόθεση ποινικής φύσεως που να έχει διωχθεί επιτυχώς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως σχολιάζουν πολλοί παρατηρητές –και όπως είναι φανερό πλέον- η χώρα πληρώνει για αυτή την ατιμωρησία με την αντιμετώπιση της οποία τυγχάνει.

Πλέον, αποτυχία της Δικαιοσύνης να αναλάβει δράση, θα πρέπει να θεωρείται καθαρή συνενοχή και μια τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ύποπτη για εσκεμμένη συγκάλυψη, ιδίως αν δεν κλητευθούν άμεσα όλα τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βγενόπουλος.

Ξέπλυμα και κρίση
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως το θέμα του ξεπλύματος των χρημάτων του Μιλίσεβιτς είχε οδηγήσει σε εκτενή κάλυψη από τους Financial Times  «με τις ευθείς κατηγορίες για την άμεση εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου των τότε συνεργατών Τάσσου Παπαδόπουλου και Πάμπου Ιωαννίδη στη παράνομη μεταφορά στη Κύπρο και τη Λαϊκή Τράπεζα των χρημάτων του γιουγκοσλαβικού λαού επί καθεστώτος Μιλόσεβιτς, παραγνωρίζοντας τα ίδια ακόμη τα ψηφίσματα που ΟΗΕ» (Καθημερινή, 26.8.2012)

Η «Κ» έγραψε τον περασμένο Αύγουστο πως αυτοί οι εφιάλτες «επανέρχονται στο προσκήνιο σαν εφιάλτης για τη Δημοκρατία, και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Το θέμα αυτό ανακινήθηκε ανεπίσημα μεν, άμεσα δε, από τις Βρυξέλλες με το άκουσμα του ονόματος του κ .Αντρέα Φιλίππου ως προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος φέρεται να είχε ανάμειξη. Οι επιστολές της Κάρλας Ντε Πόντε, τότε εισαγγελέως του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2001 ότι έχει εντοπίσει οκτώ εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Κύπρο με οδηγίες του Μιλόσεβιτς και εγράφησαν από το δικηγορικό γραφείο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να πρέπει να αποδείξουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία ότι εφαρμόζουμε όλους τους νόμους (Ν.188(Ι)/2007) και τις Κοινοτικές Οδηγίες.»

Όπως είναι γνωστό, στις δίκες που ακολούθησαν με τους FT η απάντηση των δικηγόρων ήταν πως «δεν γνώριζαν». Τότε, η «Κ» είχε γράψει: «Τα δεδομένα όμως σήμερα κινούνται σε πολιτικό επίπεδο και η απαίτηση της Τρόικας συνεπικουρούμενη από τις Βρυξέλλες είναι να γνωρίζει η Δημοκρατία και να ελέγχει τη καθαρότητα των διακινούμενων ποσών από τις τράπεζες της χώρας.»

One thought on “Άνοιξε τον φάκελο Μιλόσεβιτς ο Βγενόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s