Έθνος απατεώνων…

Στις τότε δίκες Τζόρτζεβιτς είχαν χαθεί ο ένας φάκελος μετά τον άλλο. Τώρα υπάρχει η μαρτυρία Βγενόπουλου πως υπάρχουν στοιχεία

Από την Καθημερινή, http://www.kathimerini.com.cy

Όλοι ακούσαμε και ακούμε πολλά. Όλοι ξέρουμε ονόματα και καταστάσεις. Και ξέρουμε όλοι καλά πως οι «καταστάσεις» υφίστανται, ενώ τα «ονόματα» επανέρχονται κάθε λίγο καιρό, πάντα σε καίριες θέσεις και καρέκλες με καλά λαδωμένο δέρμα.

Τώρα, όμως, πίσω από τις έμμεσες πληροφορίες και τις μισές κουβέντες, πίσω ακόμα από τις αναφορές και τα ονόματα, έχουμε στο χέρι μια συγκεκριμένη αναφορά σε στοιχεία.

Την περασμένη Δευτέρα, στην εκπομπή του Σίγμα, «60 λεπτά», ο Ανδρέας Βγενόπουλος έφυγε από την επιμονή πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει για τα καλά η υπόθεση Μιλόσεβιτς και έκανε ένα βήμα παραπάνω. Με ύφος που μάλλον παραπέμπει σε απειλή, σχολίασε πως από το 2006 όταν ανέλαβε τον έλεγχο στην (Μαρφίν) Λαϊκή, εντόπισε στοιχεία για διάφορες προϋπάρχουσες καταστάσεις στην τράπεζα.

Εθνικός λαμογιοτής

Εθνικός λαμογιοτής

Μεταξύ αυτών και η μαύρη εκείνη σελίδα, η οποία βρωμά γενοκτονία και σφαγμένους αμάχους, που έχει να κάνει με τα μαυροσάκουλα του Μιλόσεβιτς και τις επιχειρήσεις που γίνονταν στο αεροδρόμιο όταν έφταναν εκεί τα μαύρα λεφτά.

Ο κ. Βγενόπουλος, μάλιστα, δεν είπε απλά πως βρήκε στοιχεία, αλλά προχώρησε και πιο πέρα, προειδοποιώντας «να μην σκεφτούν πως χάθηκαν τα στοιχεία στην Λαϊκή», σε μια αναφορά που καταφανώς υπονοούσε πως τα στοιχεία μπορούν να βρεθούν, αν όχι εντός της τράπεζας, τότε πιθανότατα στα προσωπικά συρτάρια του ιδίου.

Την άλλη ημέρα το πρωί, ο Γενικός Εισαγγελέας, αν ήμασταν ένα φυσιολογικό κράτος, θα καλούσαν τον κ. Βγενόπουλο να τους δώσει εξηγήσεις και τα στοιχεία.

Η πρώτη ευθύνη βαραίνει τον ίδιο, αφού δήλωσε πως είδε στοιχεία για ένα τρομερό έγκλημα, αλλά δεν τα έδωσε στη δικαιοσύνη, απλά τα κράτησε «για μετά». Οφείλει να δώσει μια άμεση εξήγηση γιατί δεν παρέδωσε αυτά τα στοιχεία την ίδια ώρα. Η επίκληση του τραπεζικού απορρήτου -το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Βγενόπουλος- δεν ισχύει αφού το θέμα αφορά σε ποινική υπόθεση και άρα άπτεται του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό το παραμύθι που μας ταΐζει η Κεντρική Τράπεζα για να κρύβει τις καταστάσεις, δεν το μασάμε πλέον, και οφείλουμε να μην το μασάμε πλέον.

Πέρα όμως από αυτό, και ενώ τα ματωμένα δολάρια του Μιλόσεβιτς είχαν στο παρελθόν οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις, υπάρχει απτή μαρτυρία που να μην είναι «στο μιλητό», αλλά αναφέρεται και σε στοιχεία.

Παλαιότερα, στις δίκες του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εναντίον της Λαϊκής, είχε «χαθεί» ο φάκελος της αστυνομικής έρευνας (!). Από τον Έφορο Εταιρειών, είχε επίσης χαθεί  ο φάκελος της Andexol (!), ενώ και στην Λαϊκή είχε εξαφανιστεί ο λογαριασμός της εταιρείας (!). Στην Κεντρική, της οποίας τα τότε στελέχη εμπλέκονται ξανά με την διοίκηση της Λαϊκής επίσης χάθηκε ο σχετικός φάκελος (!).

Τότε, δεν έγινε καμία ξεχωριστή έρευνα για τον λόγο που οδήγησε σε εξαφάνιση τόσα πολλά στοιχεία. Τώρα, όμως, ακούσαμε πως υπάρχουν στοιχεία, αλλά πάλι δεν έγινε κάτι από πλευράς της δικαιοσύνης. Η ανυπαρξία των θεσμών είναι πλέον αυταπόδεικτη και το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί δεν ανακοίνωσε αμέσως αυτεπάγγελτη έρευνα ο κ. Κληρίδης και/ή η ΜΟΚΑΣ.

Μοναδικές εξηγήσεις είναι η ανικανότητα και ανεπάρκειά τους, με εναλλακτικές επιλογές την ευθυνοφοβία και την δειλία. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ άλλη ερμηνεία για την σιωπή τους.

Αν είχαν λίγη τόλμη πάνω τους, δεν θα ενδιαφέρονταν -όπως δείχνει η σιωπή τους- πόσο ισχυροί είναι οι εμπλεκόμενοι και δεν θα επέτρεπαν να δηλώνει ένα δημόσιο πρόσωπο πως έχει στοιχεία χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτε.

Απλή έκκληση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι να ψάξει το θέμα διατάζοντας έρευνα. Αν δεν το κάνει, τότε οφείλει η κυβέρνηση να λάβει τα δικά της μέτρα, διατάζοντας την Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε, να εξετάσει το θέμα Μιλόσεβιτς. Και εδώ, η επίκληση πως η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί, δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια γυμνή δικαιολογία ενός ατζαμή δικηγόρου, αφού μπορεί να ξεπεραστεί πολύ εύκολα, για να εξυπηρετηθεί η δικαιοσύνη.

Πρόκειται για μια υπόθεση πολύ σοβαρή, εξ αιτίας της οποίας η Κύπρος έχει στιγματιστεί ως έθνος λαμογίων, ως παράδεισος ξεπλύματος και ως ασόβαρο κράτος. Με τις συνεχείς επιστροφές στο προσκήνιο των εμπλεκομένων, αλλά και με την απόλυτη ανεπάρκεια της Δικαιοσύνης, τελικά δικαιώνονται όσοι μας θεωρούν άχρηστους και διεφθαρμένους.

Η μπάλα, πλέον, είναι στο γήπεδο του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος δείχνει είτε να ασχολείται κυρίως με άλκο-τεστ, είτε να δειλιάζει μπροστά στην υποχρέωση να κάνει τη δουλειά του.

Ελπίζω να με διαψεύσει.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

One thought on “Έθνος απατεώνων…

 1. Δυστυχώς το κύκλωμα απάτης που μας κυβερνά είναι υπεράνω όλων των ‘θεσμών’!

  Από την αρχή αυτής της οικονομικής κρίσης ήμουν δύσπιστος για τους λόγους που την προκάλεσαν. Δεν μπορεί, συλλογιζόμουν, τα μεγαλοστελέχη τεράστιων οικονομικών κολοσσών να μην είχαν προβλέψει τη κατάσταση αυτή. Δεν είναι δυνατόν να ήταν τόσο ανίκανοι να καταλάβουν τι παραμόνευε στη γωνία. Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο πιο δύσπιστος γίνομαι για την ενδεχόμενη ηλιθιότητα των ανθρώπων αυτών.

  Βλέπετε, δεν είναι δυνατό τόσες μελέτες, αναλύσεις, ελέγχοι, να μην έδωσαν ένδειξη για τη πορεία της αγοράς. Και αφού υπήρχε ένδειξη τότε γιατί καταλήξαμε εδώ σήμερα; Μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο μπορώ να καταλήξω είναι ότι τα αιτία της κρίσης δεν κρύβονται πίσω από ανίκανα στελέχη, αλλά στελέχη που στερούνταν ηθικής. Στελέχη που συμπεριφέρονταν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου. Με συμπεριφορές που στοχεύουν στο προσωπικό συμφέρον και αδιαφορούν για το μέλλον και την ευημερία της κοινωνίας.

  Το πιο πάνω συμπέρασμα το αντλώ από τη σημερινή κατάσταση, στην οποία παρατηρώ τα μεγαλοστελέχη να παραμένουν στις θέσεις τους και να ροκανίζουν ότι έχει απομείνει, ενώ η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν τη μέχρι πρόσφατα μεσαία οικονομική τάξη. Έχουν στερέψει τα ταμεία του κράτους αλλά αυτοί που διαχειρίζονται ότι απέμεινε, δεν παραλείπουν να παίρνουν το μερίδιο τους από μυστικές συμφωνίες, ανταλλαγές και βολέματα. Το ερώτημα που έχω σήμερα είναι μέχρι πότε θα συνεχίσει η κατάσταση αυτή. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια στη δυστυχία των ανθρώπων και να συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τους πόρους της οικονομίας για να εξυπηρετούμε το κύκλωμα.

  Τι ακριβώς όμως είναι το κύκλωμα; Γιατί υπάρχει τόσο έντονα στη Κυπριακή οικονομική πραγματικότητα ενώ παράλληλα όλοι αρνούνται την ύπαρξη του; Από πού πηγάζει; Που καταλήγει; Γιατί η κατάσταση δεν αλλάζει όποια κι αν είναι η κυβέρνηση;

  Δυστυχώς το κύκλωμα είναι υπεράνω οποιασδήποτε κυβέρνησης. Το κύκλωμα διορίζει κυβερνήσεις και καθορίζει το μέλλον των ανθρώπων. Και όλα αυτά τα διεφθαρμένα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστα μέρη του κυκλώματος. Οι πολιτικοί απλά ακολουθούν τις οδηγίες του κυκλώματος. Και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως τώρα, τότε λειτουργούν όλοι μαζί υπέρ του κυκλώματος και δεν επιτρέπουν σε κανένα εκτός του να προοδεύσει. Ανακυκλώνουν τα λιγοστά χρήματα που έχουν απομείνει και περιμένουν την επόμενη ευκαιρία για να θησαυρίσουν.

  Πως όμως μπορούν να ελέγχουν ολόκληρο το σύστημα; Η κατάσταση δεν ήταν πάντοτε έτσι. Παλαιότερα υπήρχαν ηθικοί άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά οι οποίοι αντιστέκονταν στη σήψη και στη διαφθορά. Με τη πάροδο του χρόνου όμως τα άτομα αυτά απομακρύνθηκαν και τη θέση τους πήραν κομματόσκυλα, μέλη του κυκλώματος τα οποία εκτελούν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίδονται χωρίς να νοιάζονται για τις επιπτώσεις. Φυσικά, αφού εξυπηρετήσουν το κύκλωμα, θα πάρουν και αυτοί το αντάλλαγμα τους (π.χ. όταν ‘χάσουν’ τους φακέλους). Με αυτό τον τρόπο το κύκλωμα έχει απλωθεί και έχει καλύψει ολόκληρο το πολιτικό-οικονομικό στερέωμα αυτού του τόπου.

  Πως όμως μπορούμε να αντισταθούμε; Πως μπορούμε να διαλύσουμε το κύκλωμα; Η απάντηση πηγάζει από την ηθική συμπεριφορά. Θα πρέπει να αντισταθούμε στις μίζες και στα φακελάκια. Θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των παιδιών μας και να αρνηθούμε να συμμετέχουμε στο κύκλωμα. Όταν συμπεριφερόμαστε ηθικά θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε με βάση το δίκαιο, με σεβασμό προς τους ανθρώπους. Οι πράξεις μας θα στηρίζονται στην ειλικρίνεια και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει σωστά και η κοινωνία να ορθοποδήσει και να εξελιχθεί.

  Μια υγιής κοινωνία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, των συναλλαγών. Και η εμπιστοσύνη κτίζεται μέσω της ηθικής συμπεριφοράς. Ας αφήσουμε πίσω μας την απληστία που μας οδήγησε στο σημείο αυτό και ας κάνουμε τη νέα αρχή για ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s