Απάντηση Φιλίππου στην «Κ» για Μιλόσεβιτς

www.kathimerini.com.cy

Απαντητική επιστολή έστειλε στην «Κ» ο Ανδρέας Φιλίππου σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας που αφορούν στην διερεύνηση της υπόθεσης Μιλόσεβιτς, μετά και τις καταγγελίες-παραδοχή του Ανδρέα Βγενόπουλου πως υπάρχουν στοιχεία στην Λαϊκή. Τα εν λόγω στοιχεία φέρονται να αφορούν στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πριν από μερικά χρόνια.

Μετά τις δημόσιες δηλώσεις Βγενόπουλου πως υπάρχουν απτά στοιχεία, καλέσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα να κάνουν τη δουλειά τους και να προχωρήσουν σε έρευνα για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση.  Καλούμε την κυβέρνηση να περιλάβει στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής και την υπόθεση αυτή, αφού υπάρχει πλέον μαρτυρία πως μπορούν να εντοπιστούν στοιχεία.

ΦιλιππουΥπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της σχετικής δικαστικής διαδικασίας στο παρελθόν, είχαν εξαφανιστεί χωρίς εξήγηση σχεδόν όλοι οι σχετικοί φάκελοι. Η αδράνεια της Γενικής Εισαγγελίας μας ξενίζει και καμία από τις πιθανές εξηγήσεις δεν τιμά την ίδια την Εισαγγελία, την Δημοκρατία αλλά και όσους ανέχονται αυτή τη στάση.

Η απάντηση Φιλίππου αυτούσια: Προς την εφημερίδα Καθημερινή ( υπόψη κ. Μ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ ) Δήλωση Ανδρέα Φιλίππου , πρώην προϊστάμενου της Διεύθυνσης  Εποπτείας Τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στο πρόσφατο παρελθόν , στην έντυπη έκδοση  και πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας, έγινε λόγος για ξέπλυμα χρήματος, την εποχή που υπήρχαν κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας ( εποχή Μιλόσεβιτς ). Παράλληλα έγινε αναφορά κατά τρόπο δυσφημιστικό στο πρόσωπό μου. Σχετικά με το θέμα αυτό θέλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα: Από την έναρξη των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι και το 2003, που αφυπηρέτησα από την Κεντρική Τράπεζα , ήμουν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζών .   Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε συνεννόηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είχε υιοθετήσει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής η Κεντρική Τράπεζα,  μέσω κυρίως της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζών, προσπάθησε να πετύχει την πιστή και κατά το δυνατό αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων αυτών.

Πιστεύω ότι η Κεντρική Τράπεζα επιτέλεσε καλό έργο στον δύσκολο αυτόν τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 επισκέφτηκε την Κύπρο κλιμάκιο ελεγκτών από το OFAC (Office of Foreign Asset Control) που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον τρίτων χωρών. Ο OFAC διεξήγαγε ενδελεχή επιτόπου έλεγχο στη Λαϊκή Τράπεζα και σε άλλες τράπεζες για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις στις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της έρευνας τίποτε μεμπτό δεν προέκυψε για την Κύπρο.

Για την αποκατάσταση της αληθούς εικόνας των πραγμάτων, ζητώ όπως δημοσιευθεί η παρούσα σε περίοπτη θέση στην εφημερίδα σας και στην ιστοσελίδα σας.
Με εκτίμηση Ανδρέας Φιλίππου.

Advertisements

One thought on “Απάντηση Φιλίππου στην «Κ» για Μιλόσεβιτς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s