Πρώτη ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Αναμένεται σήμερα η πρώτη πραγματική μείωση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων, που θα επιτρέψει την πρώτη βαθιά ανάσα στην αγορά.

Εντός της ημέρας, ενδεχομένως πριν από το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση του νέου διατάγματος με το οποίο θα χαλαρώνονται οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που χαλαρώνουν οι περιορισμοί, αφού οι μέχρι σήμερα χαλαρώσεις κρίνονται από τραπεζίτες και αναλυτές ως «διακοσμητικές».

Σύμφωνα με τις σκέψεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, θα επιτραπούν πλέον, όλες οι μεταφορές χρημάτων εντός Κύπρου, εφόσον αυτές αφορούν στη διεκπεραίωση συναλλαγών.

Οι πληρωμές μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ θα επιτρέπονται χωρίς να περνούν από την ειδική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ συναλλαγών εντός Κύπρου και εκτός Κύπρου.

EC2008-001Για μικρότερα ποσά, ο όποιος έλεγχος, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα προγραμματισμούς, θα αφορά σε επί τόπου επιθεώρηση εγγράφων από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι συναλλαγές έως 250 χιλιάδες ευρώ θα εγκρίνονται από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα. Όσον αφορά στις μεταφορές μεταξύ 250 και 500 χιλιάδων, αυτές θα εγκρίνονται συνολικά για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, με συνοπτικές διαδικασίες.

Μόνο οι πληρωμές άνω του μισού εκατ. ευρώ θα ελέγχονται μία προς μία.

Επιπλέον, προσανατολισμός του μέχρι αυτή την ώρα σχεδιασμού για το νέο διάταγμα, είναι να απελευθερωθούν πλήρως όλες οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Αρμόδια πηγή σχολίασε στην «Κ» πως πρόκειται για την πρώτη «πραγματική» μείωση των περιορισμών, ενώ θεωρεί πως οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά πλέον απελευθερώνονται «ουσιαστικά», παρόλο ότι επιβάλλονται ορισμένοι διοικητικοί περιορισμοί.

Σε κάθε περίπτωση, διατηρούμε κάποια επιφύλαξη εφόσον δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο διάταγμα, το οποίο τυγχάνει ακόμα επεξεργασίας.

Πάντως, στο σύνολό τους οι τράπεζες σχολιάζουν πως θέλουν να δουν ουσιαστική μείωση των περιοριστικών μέτρων. Οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, επιθυμούν να δουν “πραγματική και όχι διακοσμητική μείωση των μέτρων”, αλλά έχουν κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με την οποιαδήποτε πλήρη απελευθέρωση.

Αντίθετα, οι ξένες τράπεζες εκφράζουν ισχυρές ενστάσεις στην διατήρηση “ακόμα και των πιο μικρών” περιορισμών και καλούν εδώ και μέρες την Κεντρική Τράπεζα να άρει όλους τους περιορισμούς. “Θεωρούμε παράλογο να τους λέμε πως δεν έχουμε πρόβλημα κι αυτοί να μην μας επιτρέπουν να δουλέψουμε”, σχολίασε στην “Κ” ξένος τραπεζίτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως η συνέχιση των περιορισμών είναι τόσο καταστροφική που “θα πρέπει να εξετάσουμε, πλέον, όλες τις επιλογές για τις σχέσεις μας με την Κύπρο”.

Η κίνηση που αναμένεται από σήμερα (Πέμπτη), πάντως, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα και αποτελεί επιπλέον ισχυρή ένδειξη πως το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του είναι σε θέση να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά.

Μέχρι και την απελευθέρωση των συναλλαγών εντός Κύπρου, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως μπορεί να ανακοπεί η πορεία της ύφεσης, η οποία βαθαίνει ραγδαία από την 15η Μαρτίου και μετά. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως η αρχή μιας νέας φάσης στην επιβολή περιορισμών. “Το κάθε διάταγμα θα δοκιμάζει τα όρια της ρευστότητας και μόλις γίνεται ξεκάθαρο πως το σύστημα αντέχει, θα ακολουθεί σε σύντομο διάστημα και νέα χαλάρωση”, ανέφερε στην “Κ” αρμόδιο κρατικό στέλεχος.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, παρά τις ισχυρές ενστάσεις που εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εκφράζοντας τις θέσεις της Τρόικας επιμένει πως δεν πρέπει να αρθούν τα μέτρα, παρά μόνο οριακά. Αναλυτές αναφέρουν πως βασικός λόγος που δεν επιθυμείται η χαλάρωση, είναι πως αυτό συνεπάγεται και στήριξη ρευστότητας από τη Φρανκφούρτη (κάτι που εξάλλου η ΕΚΤ έχει εμμέσως υποσχεθεί). Αυτό κρίνεται ως προβληματικό για το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, το οποίο αντιμετωπίζει την βάσανο των εκλογών σε τέσσερις μήνες.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση διαμηνύει πως, παρά τον προβληματισμό της κατά πόσον θα ήταν προτιμότερο να εκδοθούν δύο διατάγματα, ένα για τις εγχώριες και ένα για τις ξένες τράπεζες, μάλλον ο διαχωρισμός αυτός θα αποφευχθεί.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση καθίσταται ξεκάθαρο πως η άρση των μέτρων θα υλοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει καμία διάθεση στην Μιχαλάκη Καραολή για επιπλέον καθυστέρηση.

Advertisements

One thought on “Πρώτη ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s