Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τράπεζα Κύπρου

Συμφωνήθηκε το Μνημόνιο. Εγκρίθηκε η στήριξη της Κύπρου από τον ΕΜΣ. Τα εθνικά κοινοβούλια, με τελευταίο το Αυστριακό, έβαλαν κι αυτά βούλα. Η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο, έστω κι αν αυτό είναι μεταβατικό. Από σήμερα, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν να αποσύρονται εκείνα τα χαζά μέτρα που περιορίζουν την διακίνηση κεφαλαίων.

Τώρα αρχίζει το ματς. Πρώτη υπόθεση θα είναι η επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έγινε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση με την επιμονή της Κεντρικής να μην σηκώνει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων. Αυτό δεν θα είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι σαφές πως η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να σωθεί να αναλάβει το Δ.Σ. το ρόλο του όπως πρέπει.

Τα μεγάλα δάνεια που εκκρεμούν -με μια εταιρεία να κινείται στον γαλαξία του μισού δισ. ευρώ- αποτελούν ακόμα ένα σημαντικό βαρίδι, ενώ τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 9% για να υπάρχει ένα σημαντικό μαξιλάρι εν όψει των απωλειών που θα προκύψουν στο επόμενο διάστημα.

ceb2cebfcf88Αρχικά, με την ανάληψη καθηκόντων, το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα έχει πίστωση χρόνου. Τη επαύριο, όμως, θα πρέπει να αρχίσει σοβαρή δουλειά. Κι αυτή περιλαμβάνει το ξεκαθάρισμα δανείων που ανήκουν σε τζάκια αλλά και η διαχείριση της προβληματικής ρευστότητας. Εξαιρετικά σημαντική θα είναι επίσης και η απόφαση για τον διορισμό του νέου CEO.

Η απλή αλήθεια είναι πως η κορυφή της ηγετικής πυραμίδας στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και θα πρέπει αρκετά στελέχη να φύγουν για να κάνουν τόπο σε λιγότερο μπλεγμένα άτομα. Κι εδώ, ένα απλό ερώτημα τίθεται, το οποίο θα πρέπει να βασανίσει αρκετά το νέο ΔΣ της τράπεζας; Ακόμα και οι «καθαροί» στην κορυφή της Τρ. Κύπρου, δεν μπορούν εξ οφίκιο να εμπνέουν σε αυτή την φάση, εμπιστοσύνη. Άρα, γιατί να μην βρουν CEO ακόμα και από το εξωτερικό, άτομο που να μην έχει την παραμικρή σχέση με την Κύπρο; Ο σεβασμός, ούτως ή άλλως, της «κυπριακής ιδιαιτερότητας» ήταν εκ των πραγμάτων καταστροφικός.

Την ίδια ώρα, όμως, το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα κληθεί να πάρει και σοβαρές επιπλέον αποφάσεις. Το μισθολόγιο θα πρέπει να μειωθεί δραματικά, για παράδειγμα. Αν φωνάζει η ΕΤΥΚ, θα πρέπει πρώτα να δώσει εξηγήσεις ως σώμα για το τί έκαναν ως τώρα οι εκπρόσωποί της στο ΔΣ της Τράπεζας, οι οποίοι επίσης εξ οφίκιο συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που κατέστρεψαν την τράπεζα. Θα πρέπει επίσης να φύγουν πολλά καταστήματα.

Πιο βαθιά μέσα στα έντερα της τράπεζας, θα πρέπει το νέο ΔΣ να αλλάξει ριζικά τις διαδικασίες, τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, την διαχείριση του ρίσκου, τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η λογική του δανείου έναντι εξασφαλίσεων, η οποία υποθέτει πως τα μεσαίας κλίμακας στελέχη είναι άσχετα, θα πρέπει να αντικατασταθεί από πραγματικές αξιολογήσεις του κάθε πελάτη. Αυτή η στήλη έγραψε και παλαιότερα πως, πέρα από την όποια διαπλοκή, ένα μέγα πρόβλημα για την τράπεζα είναι το middle management.

Ακόμα και η αντιμετώπιση των πελατών γενικότερα, με τις κρυφές χρεώσεις, τις ύπουλες αυξήσεις χρεώσεων στους πελάτες για μερικά σεντ ή μερικά ευρώ κάθε φορά, θα πρέπει να σταματήσουν.

Όλα αυτά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας και την εγκαθίδρυση νέου ΔΣ από τους νέους μετόχους. Η τράπεζα μπορεί να επιβιώσει, αν αλλάξει ουσιαστικά και πρακτικά τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτή η πρόκληση δεν θα είναι εύκολη και θα κληθεί το νέο ΔΣ να λάβει ορατές και τολμηρές αποφάσεις που να δίνουν το μήνυμα στο μεγάλο της πελατολόγιο πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πραγματικά και πως το νέο ΔΣ δεν έχει διακοσμητικό αλλά ουσιαστικό ρόλο. Και, η πρώτη ένδειξη θα είναι τα μεγάλα δάνεια των τζακιών.

Με όλα αυτά υπόψη, δεν μπορεί κανείς παρά να ευχηθεί καλή δύναμη στο νέο ΔΣ και να σημειώσει ταυτόχρονα πως ο καιρός όπου το «τραπεζικό απόρρητο» αποτελούσε δικαιολογία για να κρύβονται όλοι πίσω από το δάχτυλό τους πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Μόνο όταν η Τράπεζα Κύπρου δείξει πως ζει και πως μπορεί να μπει σε περίοδο ομαλότητας, θα υπάρχει λογική σε όλες τις άλλες κινήσεις που γίνονται για να σωθεί ο τόπος. Όλα περνούν πρώτα από την ομαλότητα στην Αγία Παρασκευή.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τους πολιτικούς.

ΥΓ. Οι αναγνώστες δικαιούνται να γνωρίζουν πως συγγενής του γράφοντος είναι εκ των μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Advertisements

One thought on “Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τράπεζα Κύπρου

  1. Για τα «τζάκια» σίγουρα θα γνωρίζεις!

    Για το «middle management» όμως γνωρίζω και εγώ μέσα από μια πολύχρονη συνεργασία. Και μπορώ να βεβαιώσω πως η συμπεριφορά αλλά και η απόδοση τους ήταν πάντα απόλυτα βασισμένη σε επαγγελματικά – ορθολογιστικά κριτήρια. Πολλά από τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα, όπως ας πούμε ο δανεισμός μόνο έναντι εξασφαλίσεων, και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η δυνατότητα αποπληρωμής, ήταν μέρος των συζητήσεων μου μαζί τους εδώ και δεκαετία και βάλε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s