Η RCB δεν φεύγει (ακόμα) αλλά…

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» κατά πόσον η RCB θα διατηρήσει την έδρα της στην Κύπρο, αλλά ισχύει η απόφασή μας να μην αλλάξουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική», σχολιάζουν στελέχη συνδεδεμένα με την VTB στην «Κ» μετά τα σχετικά δημοσιεύματα στον εγχώριο και στον ρωσικό τύπο.

Η τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα το καλύτερο συμφέρον των πελατών της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες επιμένουν, πάντως, πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Κύπρο. «Όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς τις πιο κατάλληλες δικαιοδοσίες (jurisdictions) για να εδράσουν τις εργασίες τους», επιμένει η ίδια πηγή.

RCBΗ RCB φέρεται να είναι πολύ ενοχλημένη από τη στάση που αντιμετώπισε από τις αρχές μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες, αφού επιμένει εξαρχής πως τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αχρείαστα για την ίδια και πως επιβάλλονται περιορισμοί χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η ενόχληση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο και αρκετών σχολίων από το ίδιο το Κρεμλίνο, ενώ στελέχη της τράπεζας σχολιάζουν πως «οι αρμόδιοι και η ηγεσία της Κύπρου είναι πλήρως ενήμεροι για τη θέση της τράπεζας», η οποία μάλιστα φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνες και τις περισσότερες άλλες ξένες τράπεζες.

Η τελική απόφαση, σύμφωνα με πληροφόρηση, θα κριθεί από τη στάση των πελατών της RCB, και από το κατά πόσον αυτοί θα δείξουν πως προτιμούν να μεταφερθεί η τράπεζα πίσω στη Μόσχα.

Σημαντικό στοιχείο, πάντως, φαίνεται να αποτελεί το γεγονός πως η μετοχή της VTB υποχωρεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που δεν αποδίδεται τόσο στο «κούρεμα» και το Μνημόνιο, όσο αποδίδεται στην επιβολή περιορισμών στις εργασίες του οίκου.

«Όσο καθυστερεί η άρση των περιορισμών, τόσο αυξάνεται και η δική μας ανησυχία για το μέλλον της τράπεζας, που είναι θυγατρική της VTB», σχολίασε το ίδιο στέλεχος. «Ήρθαμε στην Κύπρο σε μια δύσκολη περίοδο πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν ήταν ήδη φανερά τα προβλήματα της χώρας, και δώσαμε αισιοδοξία και αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα όταν άλλοι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Κύπρο». Ερωτηθείς κατά πόσον το Διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης αλλάζει τη στάση της τράπεζας, το ίδιο στέλεχος σχολίασε πως το διάταγμα αυτό «κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ωστόσο», πρόσθεσε, δημιουργεί και σημαντικό διοικητικό κόστος για την τράπεζα. Πιο σημαντικό ακόμα είναι το ρίσκο συμμόρφωσης. Όσο πιο πολύπλοκα είναι τα μέτρα, με καταλόγους και λίστες, τόσο πιο εύκολο είναι να βρεθεί η οποιαδήποτε τράπεζα σε θέση να κατηγορείται για παρατυπίες που δεν έκανε». Συμπλήρωσε, πως τα μέτρα και η διαχείρισή τους θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργούνται γκρίζες ζώνες.

«Η RCΒ δεν προγραμματίζει έξοδο από την Κύπρο». Υπάρχουν, όμως, πιέσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι περιορισμοί θα πρέπει να είναι σχεδιασμένοι για να προστατεύουν το σύστημα, όχι να ταλαιπωρούν τις τράπεζες. Μια μαζική έξοδος των πελατών της τράπεζας από την Κύπρο –η οποία θα κριθεί ενδεχομένως και από μια δυνητική έξοδο των πελατών της από την Κύπρο– θα «προβληματίσει την τράπεζα σοβαρά.

Ο CEO της VTB, Andrey Kostin, δήλωσε πως η τράπεζά του «προτίθεται να ασκήσει όλες τις ενδεικνυόμενες πιέσεις για την ταχεία απελευθέρωση των εργασιών της RCB και άλλων τραπεζών που δεν αποτελούν κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου». O κ. Kostin εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως οι εργασίες της τράπεζας θα επανέλθουν στην ομαλότητα πριν από το τέλος Μαΐου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s