O πιο σημαντικός διορισμός

Μετά τον διορισμό του προσωρινού ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι και ο διορισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αυτή η στήλη έχει πολλές φορές γράψει πως η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην τράπεζα είναι κρίσιμη.

Είναι σαφές πως η Κύπρου θα πρέπει άμεσα να δώσει σαφή μηνύματα στην αγορά: Πως γίνονται αντιληπτά τα τεράστια προβλήματα που έχει, πως έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να αγνοηθούν τα προβλήματα, και πως γίνονται σοβαρές κινήσεις που μπορούν να βάλουν την τράπεζα σε μια πορεία ομαλότητας.

det_bankofcyprus600Πλέον, η απόφαση για τον νέο CEO της τράπεζας θα αποτελέσει το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την αγορά. Με το άκουσμα του ονόματός του, καταθέτες, πελάτες και επενδυτές θα κρίνουν αμέσως ποιες είναι οι προθέσεις του Δ.Σ., του διαχειριστή, κ. Ντίνου Χριστοφίδη αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας ή οποία έχει άμεσα χέρι στην απόφαση για τον διορισμό.

Αν το όνομα αυτό είναι «μια από τα ίδια», κάποιος με «πείρα» αλλά και με «διασυνδέσεις» στις καταστάσεις, τα τζάκια και τα παρασκήνια που έφεραν την Κύπρο στην σημερινή της κατάσταση, το απλό συμπέρασμα θα είναι πως η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στις ίδιες ράγες με την Λαϊκή και πως οδηγείται κατευθείαν σε μια παρόμοια μοίρα. Αυτή είναι εξάλλου η γενικώς αποδεκτή υπόθεση των περισσότερων παρατηρητών, παρόλο που όλου φοβούνται να το πουν στα ανοικτά.

Φυσικά, η πορεία της Τράπεζας Κύπρου μπορεί ακόμα να αλλάξει. Με τους νέους μετόχους, με τη νέα πραγματικότητα μετά την διάσωση, και με την σημαντική ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει, μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να καταστεί, όχι απλά βιώσιμη, αλλά και ισχυρή. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αλλάξει πορεία ο Όμιλος και να κινηθεί σε νέους δρόμους.

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες για τις εσωτερικές αλλαγές πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, από την απασχόληση και το κόστος λειτουργίας, μέχρι και τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Ακόμα πιο σημαντική, όμως, θα είναι και η διαχείριση των κολοσσιαίων δανείων που ήταν συνδεδεμένα με άτομα και με καταστάσεις, και τα οποία ενδεχομένως να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια στους κολοσσούς με ραγισμένα γόνατα, θα πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης, με δύσκολες αποφάσεις, με μεγάλη τόλμη, αλλά και με διορθωτική διάθεση.

Πριν καν γίνουν αυτές οι κινήσεις, η πορεία θα διαγραφεί με την απόφαση για τον CEO. Αν το όνομα εκπέμπει ανανέωση, δουλειά, διαζύγιο με τα δεδομένα των τζακιών και των πολιτικών συμμαχιών, τότε θα μπορούν οι καταναλωτές να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα, να ζητήσουν δάνεια από αυτή και να εμπιστευτούν ξανά το όνομά της, έστω και σιγά-σιγά. Αν, όμως –κι αυτό προκρίνουν οι πληροφορίες για το παρασκήνιο που παίζει- οδηγηθούμε σε ένα ανιαρό όνομα, σε ένα νέο λογιστή (στη Κύπρο αντί τραπεζίτες έχουμε λογιστές-που-κάνουν-τους τραπεζίτες) ή σε ένα άτομο που συνδέεται με τα όσα μας έφεραν ως εδώ, τότε η οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε μια ατέλειωτη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς Σάββατο.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s