Σε αναζήτηση καταφυγίων οι καταθέτες

Ανάσα σε αυτοκίνητα, μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα, και στροφή σε εναλλακτικές επιλογές μετά το «κούρεμα»- Προτιμούν τα ακριβά αστικά ακίνητα και τα οχήματα πολυτελείας

 

Απότομη και ραγδαία αύξηση καταγράφεται στο ενδιαφέρον των Κυπρίων για αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων, το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέτες άρχισαν να κατακλύζουν συγκεκριμένες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων (όχι όμως όλες) αλλά και να απευθύνονται μαζικά σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αναζητώντας εναλλακτικές επιλογές για τις καταθέσεις τους.

Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στις 15 Μαρτίου. Οι καταθέτες, αλλά και οι επενδυτές, πολύ συχνά απευθύνονται σε εναλλακτικά ενεργητικά, όταν τα χρηματιστήρια ή και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι συνήθεις επιλογές είναι τα εμπορεύματα (κυρίως ρύζι, σιτάρι και ζάχαρη) ή και τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης σε υδρογονάνθρακες, αλλά με πολύ μακρά ωρίμανση. Τα μέταλλα όπως το χρυσό και την πλατίνα, είναι φυσικά οι πρώτες επιλογές, αφού θεωρούνται διαχρονικά τα καλύτερα καταφύγια και η πιο ασφαλής εναλλακτική επιλογή, όταν κινδυνεύει η αξία των μετοχών ή των καταθέσεων. Ωστόσο, η ήδη υψηλή τιμή των μετάλλων, προφανώς οδηγεί στο συμπέρασμα πως όποιος αγοράζει σήμερα, θα υποστεί «κούρεμα» στην αξία του, όταν η κρίση θα αρχίσει να υποχωρεί.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αυτό που καταγράφεται είναι παντελώς ανορθόδοξο. Τα μεν αυτοκίνητα δεν αποτελούν μέσο «φύλαξης» αξίας, αφού τους γίνεται μεγάλη και ταχεία απόσβεση: ένα όχημα που αγοράζεται, πχ για 20.000 ευρώ, εντός ενός έτους μπορεί να τιμολογείται ως μεταχειρισμένο στις 17.000 με 15.000 ευρώ.

Όχι και τόσο ελκυστικό, πια

Όχι και τόσο ελκυστικό, πια

Την ίδια ώρα, η στροφή προς τα ακίνητα έχει επίσης κάποια ανορθόδοξη λογική. Οι τιμές είναι ήδη παραφουσκωμένες σε πολλές περιοχές της Κύπρου, ενώ ήταν μέχρι πρότινος πασιφανές πως η αγορά είχε φορτωθεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό απούλητων αναπτύξεων. Έτσι, η πιο λογική προσδοκία των αγοραστών πρέπει να είναι πως οι τιμές θα υποχωρήσουν και πως, αν περιμένει κανείς, τότε θα μπορεί να εξασφαλίσει σε μερικούς μήνες καλύτερες τιμές.

Αυτή η λογική, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί και οι Κύπριοι στρέφονται σε ακριβά διαρκή αγαθά, αυτοκίνητα και ακίνητα ως εναλλακτικά καταφύγια για τα χρήματά τους. «Με την κάθε ευκαιρία θέλουν να κάνουν μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες και να κάνουν κάτι άλλο με τα λεφτά τους», σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία επίσης επισημαίνουν πως, εάν κάποιος θέλει να υπερπηδήσει τα εμπόδια που έχουν επιβληθεί με τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα αποδείξεις για συναλλαγή για την οποία θέλει να πληρώσει. «Λογικά θα στρέφονταν προς κάτι πιο διαρκές, όπως μεγάλες ακριβές τηλεοράσεις ή ακριβές συσκευές. Αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις από την Κεντρική να σου ξεκλειδώσει τους λογαριασμούς για 3.000 ή 4.000. Γι’ αυτό κλείνουν μια συμφωνία για 30.000 ή 40.000 επικαλούμενοι την αγορά αυτοκινήτου».

Όσον αφορά στα οχήματα, πάντως, φαίνεται πως η ζήτηση δεν είναι καθολική για όλα τα μοντέλα. Η αγορά, που ήταν απόλυτα παγωμένη τους τελευταίους μήνες, στρέφεται κυρίως προς τα πιο ακριβά μοντέλα. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια επιλογή στα πλαίσια της λογικής πως «παρά να μου τα φάνε, ας τα χαρώ». Από τη πλευρά του, ο Άντρος Σκαλιστής, Marketing Manager της Pilakoutas, σχολιάζει πως «οι πελάτες ξαφνικά αγοράζουν κάτι που αποτελεί ένα όνειρο». Η ερμηνεία του κ. Σκαλιστή είναι πως τα αυτοκίνητα πολυτελείας αποτελούν «αντικείμενο καθημερινής απόλαυσης» και έτσι αρκετοί αγοραστές προτιμούν αυτά τα μοντέλα στις δύσκολες εποχές. Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί μετά το «κούρεμα» στις τράπεζες, σχολίασε πως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η εταιρεία είναι «πάρα πολύ ικανοποιημένη» από τις πωλήσεις, οι οποίες όντως αυξήθηκαν μετά το «κούρεμα» στις τράπεζες.

Όσον αφορά στα ακίνητα, το ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει στραφεί προς τις αστικές περιοχές, όπου επίσης έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών μετά το κούρεμα. «Ξέρουν πόσα έχουν και τι θέλουν», σχολιάζει στέλεχος μεγάλης εταιρείας, σημειώνοντας πως «έχουν τρελαθεί τα τηλέφωνα» από τις 17 Μαρτίου και μετά. «Πάντως, η ζήτηση έχει σημειώσει τεράστια αύξηση τον τελευταίο μήνα. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η αγορά ήταν νεκρή».

Εν τω μεταξύ, όλο και πιο έντονο είναι και το ενδιαφέρον για αγορά καταθέσεων. Οι μεν καταθέτες που έχουν λεφτά «εγκλωβισμένα» στην Τράπεζα Κύπρου, προτιμούν να υποστούν ένα επιπλέον «κούρεμα» αλλά να έχουν τα λεφτά τους στο χέρι (και μάλλον στο εξωτερικό), ενώ οι αγοραστές έχουν το δικό τους κίνητρο: Αγοράζουν φτηνά καταθέσεις που δεν θα χρειαστούν άμεσα κι έτσι μπορούν να περιμένουν μέχρι το «ξεκλείδωμα» των καταθέσεων, ενώ άλλοι δέχονται να υποστούν κούρεμα με ανταλλαγή μετοχές στη νέα Τράπεζα Κύπρου. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται κυρίως για άτομα ή οργανισμούς που ήδη έγιναν μέτοχοι μετά το νέο «κούρεμα» ή και για επενδυτές που ποντάρουν στη «νέα» Τράπεζα Κύπρου.

Advertisements

2 thoughts on “Σε αναζήτηση καταφυγίων οι καταθέτες

  1. ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ !!!!!!!

    Ξύπνιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή! Ως καλός οικογενειάρχης προστάτεψε τα συμφέροντα της οικογ;ένειας του, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένη στο χαράτσι του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Όπως είναι γνωστό παρά τις απαίτήσεις της Τρόϊκας, δεν κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο, ορθώνοντας το πελώριο ανάστημα του απένταντι στην Τρόϊκα. Ακολούθως και ιο συγκεκριμένα στις 19/10/2012 μεταβίβασε στα παιδιά του 7 οικόπεδα που βρίσκονται στο Δήμο Έγκωμης και τα οποία αγοράστηκαν από το κ. Σιαρλή στις 26.3.2002. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τίμημα πώλησης για το κάθε οικόπεδο δηλώθηκε το ποσό των 38,000 Λίρων Κύπρου, ενώ η πραγματική τους αξία για το κάθε οικόπεδο υπερέβαινε κατά πολύ το ποσο των 100.000 λιρών Κύπρου.

    Ερωτήματα

    1. Άραγε ο κ. Σιαρλή θα ενημερώσει την Ερευνητική επιτροπή για το θέμα αυτό;
    2. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Υπουργός μείωσε την αξία της αγοράς των πιο πάνω ακινήτων, επειδή είχε υπόψη του από τότε τη ….. φούσκα των ακινήτων;;;;;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s