Τέξας: Αφαλάτωση, γκάζι και Ισραήλ

Tο συνέδριο OTC, που στην Κύπρο αντιμετωπίζεται ως δεύτερης τάξης γεγονός, μάζεψε φέτος 100.000 άτομα που πέρασαν από 2700 περίπτερα, άκουσαν σχεδόν 300 διαλέξεις που παρουσίασαν νέες τεχνολογίες και εξελίξεις, και είδαν 29 παρουσιάσεις εταιρειών.

Πέρσι και πρόπερσι, ο αρμόδιος υφυπουργός του Ισραήλ είχε επισκεφτεί το Τέξας για τους σκοπούς του Συνεδρίου. Φέτος, μετά και τις εντυπώσεις του υφυπουργού, το Ισραήλ λαμβάνει μέρος στο OTC με δικό του περίπτερο.

Στη δική μας περίπτωση, φυσικά, είχε λάβει μέρος –και μάλιστα ως ομιλητής- ο Σόλων Κασίνης πριν από δύο χρόνια. Φέτος δεν υπάρχει ούτε και ένας επίσημος, ούτε καν από τον CIPA που όφειλε να είχε κατεβεί στο Χιούστον με καμιά δεκαριά ραντεβού έτοιμα για συναντήσεις.

OTC nea techΤα τρεχάματα, οι συναντήσεις, οι επεξηγήσεις και τα ραντεβού που αφορούν στην Κύπρο, γίνονται φέτος (όπως και πριν από δύο χρόνια) από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο. Αυτοί μας προωθούν ως χώρο επενδύσεων, με πολλά δικά τους έξοδα μάλιστα, κι εμείς συμπεριφερόμαστε λες και δεν μας ενδιαφέρει. Προφανώς, διότι δεν μας ενδιαφέρει…

Διερωτάται κανείς, σε αντίθεση με το Ισραήλ, αν η Κύπρος θα ήταν πιο έντονα παρούσα σε περίπτωση που το συνέδριο γινόταν σε κάποιο προορισμό με πιο σεβαστές νυχτερινές «απολαύσεις» από το όμορφο αλλά ανιαρό Χιούστον.

Τις εντυπώσεις, πάντως, τις κερδίζει το Ισραήλ. Το περίπτερο της γείτονος δεν έχει μέσα τίποτε. Ένα γραφείο –κάτι σαν ρεσεψιόν- και τέσσερα λυόμενα δωματιάκια να συναντήσεις μεταξύ συνέδρων από την μια, και επιχειρηματιών από το Ισραήλ από την άλλη.

Τα δωματιάκια αυτά είναι μονίμως κατειλημμένα, με τη μια συνάντηση να ακολουθεί την άλλη, με κόσμο να μπαινοβγαίνει συνεχώς, με συζητήσεις στη πόρτα για τα ρουλεμάν, τα λαστιχάκια στην τάδε βαλβίδα του τρυπανιού και για τα συστήματα λυμάτων στα αποχωρητήρια της πλατφόρμας.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το τρομερό άνοιγμα της ισραηλινής βιομηχανίας αφαλάτωσης. Έμαθαν («δεν ξέραμε τέτοιο πράγμα μέχρι πρόσφατα, τώρα το ανακαλύψαμε κι εμείς») πως η τεχνολογία της αφαλάτωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους υδρογονάθρακες.

«Πρέπει να καθαριστεί το νερό, να αφαιρεθούν τα ξένα σώματα και ψεγάδια και μετά να γίνει διαχείριση, τόσο του καθαρού νερού όσο και των λυμάτων που προκύπτουν». Στη Χάιφα ανακάλυψαν πως αυτή η περιγραφή αφορά στην αφαλάτωση, αλλά περιγράφει και μέρος της διαδικασίας που ακολουθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Και, αφού ξέρουν πώς να καθαρίζουν το νερό, να αφαιρούν τα ξένα σώματα (όπως το άλας) και να διαχειρίζονται τα απόβλητα που προκύπτουν, κατέβηκαν στο Τέξας για να διαμηνύσουν στους πετρελαιάδες πως μπορούν να τους βοηθήσουν να αφαιρέσουν το νερό από το γκάζι ή το πετρέλαιο που παράγουν.

«Αυτοί μεταφέρουν το νερό σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που στοιχίζει και απαιτεί και χρόνο. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε γι αυτούς, στον χώρο της εξόρυξης και να τους γλιτώσουμε πολλά λεφτά», μου εξήγησε επιχειρηματίας τους που ήταν περισσότερο ενθουσιασμένος παρά περήφανος.

«Μάθαμε πως τα έξοδα αφαίρεσης του νερού από το προϊόν ανέρχονται μεταξύ 2 και 14 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρελαίου». Γι αυτό έτρεξαν.

Εν τω μεταξύ, οι Κύπριοι επιχειρηματίες, που δεν έχουν περίπτερο της χώρας μας για να λειτουργήσει ως βάση τους, δεν έχουν ούτε καν επίσημη παρουσία από κάποιο κρατικό φορέα που να τους στηρίξει, να τους κλείσει συναντήσεις, να τους συμβουλεύσει. Αν γινόταν το συνέδριο σε κανένα Κίεβο, ή καμιά Πράγα, θα είχαμε οχτώ λειτουργούς να «φροντίζουν» τον κόσμο μας και τον υπόκοσμο της πόλης.

Το παράδειγμα του Ισραήλ αποτελεί υπόδειγμα και για εμάς. Δεν γνωρίζω κάποια κυπριακή βιομηχανία που να μπορεί να μεταφράσει τη τεχνολογία και εμπειρογνωμοσύνη της άμεσα σε κάτι τόσο χρήσιμο για την βιομηχανία της εξόρυξης. Ωστόσο, υπάρχουν –κι αυτό είναι ορατό από την παρουσία επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια στο Χιούστον- πολλοί επιχειρηματίες της Κύπρου που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα θέματα της βιομηχανίας.

Αλλά, για άλλη μια φορά, κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να κόψουμε, πάλι, πίσω και να χαθούν, πάλι, ευκαιρίες.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα έσοδα από το γκάζι μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s