Θα ήθελε συνεργασία με Ισραήλ η Noble

http://www.kathimerini.com.cy

Παράγοντας στη προώθηση της συνεργασίας Λευκωσίας-Τελ Αβίβ καθίσταται και η Noble Energy,  η οποία δραστηριοποιείται όλο και πιο δυναμικά στην λεκάνη της Λεβαντίνης. Για την εταιρεία, η επιλογή της συνεργασίας –ακόμα και της συνεκμετάλλευσης- κρίνεται ως φυσιολογική, αφού τα πρότζεκτ της Noble στη περιοχή αποτελούν σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού της σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια.

OTC4Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», μάλιστα, ο διορισμός του Κηθ Έλιοτ, αντιπροέδρου της  Noble, ως επικεφαλής των εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τις προθέσεις της εταιρείας. Ο Έλιοτ, ο οποίος μεταπήδησε από την BP στην Noble το 2009, θεωρείται «ειδικός» στα μεγάλα πρότζεκτ και ο διορισμός του αποτελεί μήνυμα προθέσεων από την Noble (κυρίως προς επενδυτές) πως η περιοχή θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της εταιρείας.

«Βλέπουμε πως υπάρχουν συνέργιες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Έλλιοτ. «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από μια τέτοια συνεργασία. Όσον αφορά στη Noble, βλέπουμε πολλά οφέλη και είμαστε σε ‘χαλαρές’, ανοικτές συζητήσεις με τη Κύπρο για αυτό το θέμα, πώς μπορεί να γίνει η συνεργασία».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Noble δείχνει πως θέλει να περιμένει μέχρι να εξασφαλιστεί μια πιο καθαρή εικόνα για τα κοιτάσματα- όχι μόνο το Αφροδίτη, αλλά και εκείνα που μπορεί να ανακαλυφθούν σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Έλλιοτ, θολώνοντας τα νερά είπε: «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακαλύψεις που θα κάνουν άλλες εταιρείες στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά στις λειτουργίες στο μέσο της αλυσίδας παραγωγής».

Η στάση αυτή καταδεικνύει πως το ενδιαφέρον της Noble για το τερματικό είναι κάτι παραπάνω από θεωρητική. Από τη στιγμή που η εταιρεία περιμένει για να μάθει τί όγκος παραγωγής θα υπάρχει στη Κύπρο και από τους άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου στη περιοχή, προκύπτει πως πολύ πιθανόν να διαχωρίσει τις λειτουργίες της σε Κύπρο και Ισραήλ, με βάση τη λογική του downstream, της τελικής διάθεσης στην αγορά, και όχι με βάση τις διαδικασίες εξόρυξης.

«Λειτουργούμε και στις δύο χώρες και βλέπουμε πολλές συνέργιες από μια συνεργασία», είπε ο κ. Έλλιοτ. «Αλλά δεν μπορώ να πω πως μια συνεργασία είναι ‘απαραίτητη’. Δεν θα το έλεγα αυτό».

“Εξετάζουμε μια σειρά από επιλογές. Οι δύο χώρες έχουν λογικές ανησυχίες που σχετίζονται με το εθνικό συμφέρον τους και πρέπει να εξασφαλίσουν πως αυτό εξυπηρετείται. Σεβόμαστε αυτές τις ανησυχίες, και θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μας με βάση και τις ανάγκες των δύο κρατών. Δεν μπαίνουμε σε μια χώρα ως πετρελαϊκή εταιρεία. Μπαίνουμε ως συνέταιρος”.

Σημειώνεται πως, εκτός από τα συμφέροντα που έχει η Noble στο κοίτασμα Λεβιάθαν και στο Ταμάρ (36%), κατέχει επίσης το 47% του Μαίρι-Β που επίσης βρίσκεται ήδη σε φάση παραγωγής, ενώ δραστηριοποιείται και στο Dolphin και το Τανίν. Τα κοιτάσματα Νόα και Πίννακλς ήταν μεταβατικά μέχρι να μπει σε ππαραγωγή το Ταμάρ

Με τα 7 tcf του Αφροδίτη, τα 17 tcf του Λεβιάθαν και τα 10 tcf του Ταμάρ, η Noble εκτιμά πως οι συνολικές της ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνουν τα 37 tcf

Advertisements

One thought on “Θα ήθελε συνεργασία με Ισραήλ η Noble

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s