Τρία συμπεράσματα για την Κύπρο από το Χιούστον

Σε φάση αναμονής βρίσκεται η Noble σε σχέση με το κοίτασμα Αφροδίτη, αφού η εταιρεία περιμένει –με έντονο ενδιαφέρον– την αρχή της δεύτερης γεώτρησης στο κοίτασμα Αφροδίτη για να εξασφαλίσει τις πληροφορίες που θέλει για την ποιότητα και την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας, η λεκάνη της Λεβαντίνης έχει υψηλής ποιότητας κοιτάσματα.
«Με βάση τις εμπειρίες στο Ισραήλ, ιδίως στο κοίτασμα Ταμάρ, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

OTC3Υπάρχει φυσικά μια διαφοροποίηση μεταξύ των κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας απασχολεί η δεύτερη γεώτρηση στην Κύπρο», σημείωσε ο Κιθ Έλιοτ, αντιπρόεδρος της εταιρείας με ευθύνη για την ανατολική Μεσόγειο. «Σε γενικές γραμμές, όμως, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από την πρώτη γεώτρηση». Όσον αφορά στις πιέσεις και τις απειλές της Τουρκίας, η Noble διατηρεί την ίδια στάση που είχε από την αρχή: «Ακούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας και τις αντιλαμβανόμαστε.

Ωστόσο, από τη δική μας οπτική γωνία η περίπτωση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη. Η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Εμείς εργαζόμαστε πάντα με βάση τον νόμο και τον σεβασμό των συμβολαίων που έχουμε. Και, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ούτε για την έννομη τάξη, ούτε για τον σεβασμό των συμφωνιών που θα κάνουμε».

Η Noble δεν είχε δικό της περίπτερο στο συνέδριο Offshore Technology Conference (OTC) –κάτι που αποφεύγει εδώ και χρόνια– αλλά η παρουσία σημαντικών της στελεχών στο συνέδριο έδωσε στην εταιρεία μια σημαντική παρουσία στο παρασκήνιο και στις συζητήσεις που γίνονται πέριξ του OTC. Από τις πολλές συζητήσεις, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για την Κύπρο, ιδίως όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις και προθέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας στα πλαίσια της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

1ον Δεν θα ξέρουμε πριν από το 2014
Σαφείς πληροφορίες για την κατάσταση του τεμαχίου 12 δεν θα είναι διαθέσιμες πριν από τον επόμενο χρόνο. Η Noble δεν μπορεί –στην καλύτερη περίπτωση- να αρχίσει τη δεύτερη ερευνητική γεώτρησή της πριν από τα τέλη Ιουλίου φέτος, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η ερευνητική γεώτρηση του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ.

Εάν, όπως «ευελπιστεί» η εταιρεία, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της, Κιθ Έλιοτ, η γεώτρηση ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις στο Καρίς, τότε η πλατφόρμα θα μεταφερθεί στην Κύπρο για να αρχίσει την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12.

Σε ερώτηση της «Κ» γιατί καθυστέρησε η β΄ γεώτρηση, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του έτους, ο κ. Έλιοτ σχολίασε πως, εκτός από το γεγονός ότι η πλατφόρμα ήταν δεσμευμένη στο Καρίς, την ίδια ώρα χρειάστηκε αρκετός χρόνος για επιβεβαίωση των αναλύσεων που έγιναν όσον αφορά στα ευρήματα της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. «Κάθε φορά που τρυπάμε, μας στοιχίζει 100 με 150 εκατ. δολάρια. Θέλουμε να προχωρούμε με ασφάλεια και προσοχή, αλλά και με βεβαιότητα, γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί, μεταξύ άλλων και για το πού θα γίνει η β΄ γεώτρηση».

Εκεί, όμως, δεν τελειώνει η όλη διαδικασία. Από την ώρα που θα αρχίσει το δεύτερο «πηγάδι» στην Αφροδίτη, θα χρειαστούν 75 με 90 ημέρες για να ολοκληρωθεί η γεώτρηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν από την όλη διαδικασία. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δεύτερη γεώτρηση», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Έλιοτ. «Στόχος είναι να προκύψει μια εκτίμηση που να ξεκαθαρίζει κατά πόσον τα μοντέλα που έχουμε (βάση των σεισμικών μελετών) είναι ακριβή».

Αυτή η διαδικασία αποτελεί συνήθη πρακτική στη βιομηχανία και είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι πολλοί στην Κύπρο έδωσαν την εντύπωση πως θα μπορούσαμε να είχαμε γνώση των δεδομένων του κοιτάσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το γεγονός ότι «οι σεισμικές μελέτες είναι καλές», όπως λέγεται πολύ συχνά στην Κύπρο, δεν μπορεί να λαμβάνεται στα σοβαρά. «Οι σεισμικές μελέτες είναι μεν σημαντικές, αλλά είναι σαν να παρακολουθείς μια πολύ θολή οθόνη: έχεις μια εικόνα αλλά δεν μπορείς να είσαι βέβαιος πόσο καλή είναι αυτή. Σίγουρα έχουμε βρει κοίτασμα, αλλά πρέπει να βαθμονομήσουμε τα πρώτα ευρήματα, να σμικρύνουμε το μεγάλο εύρος αβεβαιότητας που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Όλα πάντως δείχνουν πως η Noble θα χρειαστεί επιπλέον γεωτρήσεις. «Για ένα κοίτασμα αυτού του μεγέθους και αυτής της κλίμακας, δύο γεωτρήσεις είναι μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση», σημείωσε ο κ. Έλιοτ. Στο Ταμάρ, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, η Noble χρειάστηκε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες, όπως διαφάνηκε, ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν με βεβαιότητα τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, διότι τα ευρήματά τους ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα ευρήματα και των σεισμικών ερευνών. «Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση πως το επόμενο θα είναι και το τελευταίο τρυπάνι», σχολίασε ο κ. Έλιοτ.

«Αν έχουμε υψηλής ποιότητας ταύτιση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης με τα αποτελέσματα της σεισμικής έρευνας», σημείωσε, «ίσως να μη χρειαστεί επόμενη γεώτρηση. Αλλά, εάν χρειαστούν 2, 3 ή 4 γεωτρήσεις, τότε αυτό θα κάνουμε». Στο Λεβιάθαν, χρειάστηκαν έξι.

Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο Καρίς (που μάλλον θα υπάρχει), εάν δεν χρειαστούν επιπλέον γεωτρήσεις (πιθανότατα θα χρειαστούν) και εάν όλα κυλήσουν τάχιστα, τότε ενδεχομένως να έχουμε ξεκάθαρη, τελική, εικόνα το νωρίτερο τον Δεκέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε αρκετά μέσα στο 2014.

2ον Κλειδώνει το LNG
Ενώ ακόμα –και για λόγους που δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεκάθαροι– συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος θα αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο, όλες οι ενδείξεις από το OTC προκρίνουν χωρίς αμφιβολία την αξιοποίηση μέσω υγροποίησης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο, σχολίασε στην «Κ» πως «οι αγωγοί στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους. Οι αγωγοί πρέπει να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων, όχι τόσο το βάθος της θάλασσας στην περιοχή, αλλά και την υποθαλάσσια γεωγραφία». Όπως είναι γνωστό, το υποθαλάσσιο ρήγμα Ερατοσθένης περιπλέκει αφόρητα την όποια προσπάθεια ανάπτυξης αγωγού, ακόμα και για τη μικρή απόσταση μεταξύ του κοιτάσματος και του Βασιλικού. Εκτός από τεχνικά δύσκολη, η όποια προσπάθεια για δημιουργία αγωγού στην Κύπρο θα είναι και οικονομικά ασύμφορη.

Την ίδια ώρα, στελέχη εταιρειών με ισχυρή παρουσία στο OTC του Χιούστον, σχολιάζουν πολύ θετικά την επιλογή για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). «Πιστεύουμε πραγματικά πως το LNG είναι η σωστή επιλογή (για την Κύπρο). Έτσι κι αλλιώς, οι αγωγοί δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για το φυσικό αέριο».

Από την πλευρά της, η Noble σχολιάζει πως «η όποια επιλογή θα πρέπει να εξασφαλίζει πως το προϊόν μας από την περιοχή θα μπορεί να διατίθεται στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο κ. Έλιοτ, υπονοώντας πως προκρίνεται η επιλογή της υγροποίησης. Σε ερώτησή μας, ο κ. Έλιοτ απάντησε πως «ναι, η επιλογή της υγροποίησης επιτρέπει ακριβώς αυτό το πράγμα, δηλαδή να διαθέτουμε το αέριο που θα παράγουμε στην παγκόσμια αγορά».

Σε γενικότερες γραμμές, πρέπει να σημειωθεί πως η υφιστάμενη τεχνολογία είναι τέτοια που ουσιαστικά προκρίνεται η επιλογή της υγροποίησης. Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία υγροποίησης και μεταφοράς καθιστούν την υγροποίηση πιο ευέλικτη, αλλά και πολύ πιο οικονομική επιλογή για τη μεταφορά αερίου, ακόμα και σε υψηλούς όγκους. Πρέπει, επομένως, να θεωρείται πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία της τεχνολογίας, ακόμα και της ναυπηγικής, αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την όποια συζήτηση για αξιοποίηση αγωγού για το φυσικό αέριο, αφού η επιλογή αυτή εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία του αερίου.

3ον Η Noble θα πιέσει για το τερματικό
Η όλη συζήτηση για το τερματικό υγροποίησης παραμένει ακόμα σε πρώιμο στάδιο αφού προέχει η εξασφάλιση πληροφοριών για το κοίτασμα, αλλά και η συμφωνία για την εξόρυξή του.

Η Noble Energy, όμως, αφήνει όλο και περισσότερο να νοηθεί πως οι επιλογές για το τερματικό θα την απασχολήσουν ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς, ο κ. Έλιοτ σχολίασε πως οι επιλογές της εταιρείας σχετικά με εμπλοκή της στο τερματικό «θα εξαρτηθούν από τους όρους που θα συμφωνηθούν», αφήνοντας έτσι ανοικτή την πόρτα, αλλά και διαμηνύοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας, κάτι που εξάλλου δεν κρύβει: «Οπωσδήποτε και διατηρούμε ένα ενδιαφέρον για το τερματικό. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας με την κυβέρνηση για αυτό το θέμα», σημείωσε ο Κιθ Έλιοτ.

«Όποια κι αν θα είναι τελικά η επιλογή για το τερματικό, θα πρέπει να συμμετάσχει και στρατηγικός εταίρος», συνέχισε. «Η Noble είναι εταιρεία που ανακαλύπτει και παράγει αέριο, ενώ υπάρχουν άλλες εταιρείες με εμπειρογνωμοσύνη στην υγροποίηση, με γνώση στο μάρκετινγκ και την τελική διάθεση του προϊόντος, με διαμορφωμένες σχέσεις στην αγορά, αλλά και με εξασφαλισμένους πελάτες μακροπρόθεσμα».

Η Noble προβάλλει την εξασφάλιση αυτής της εμπειρογνωμοσύνης ως βασικό επιχείρημα για τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στο τερματικό, κάτι που καταδεικνύει όχι μόνο πως η εταιρεία «ενδιαφέρεται» για το τερματικό, αλλά επίσης πως έχει και καλά διαμορφωμένη άποψη για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίησή του. «Θέλουμε την επιτυχία του κοιτάσματος και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί η φάση της υγροποίησης με τρόπο που να εξασφαλίζει την επικερδότητα του όλου πρότζεκτ», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Noble προκρίνει συγκεκριμένες εταιρείες του Ισραήλ για συμμετοχή τους στο τερματικό, η απάντηση ήταν ασαφής, αλλά άφηνε να νοηθεί πως πράγματι η Noble κοιτάζει προς το Ισραήλ για τη λύση. «Η βασική μας έγνοια είναι να βρούμε στρατηγικό επενδυτή που να μπορεί να επιδείξει εμπειρία και επιτυχίες στο παρελθόν (successful track record). Αυτό είναι το κυριότερο κριτήριο, να ξέρουμε από όσα έχουν ήδη κάνει στην αγορά, πως είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την εμπορική επιτυχία του όλου εγχειρήματος».

Στέλεχος της Noble, πάντως, προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός στο όλο θέμα: «Η όποια επιλογή θα γίνει με συμμετοχή της κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να εγκρίνουν τον στρατηγικό επενδυτή. Στο κάτω-κάτω, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, οι προτιμήσεις της Noble φαίνεται πως έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ξεκάθαρα. Σε σχόλιό μας πως δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες στο «παιχνίδι» της Αφροδίτης που να μπορούν να περιληφθούν στη μικρή λίστα, στέλεχος της Noble περιορίστηκε να απαντήσει πως «δεν υπάρχουν και τόσες πολλές εταιρείες για να επιλέξουμε μεταξύ τους».

Πολύ πιθανές επιλογές, με βάση και τα σχόλια των στελεχών της Noble σχετικά με εταιρείες από το Ισραήλ για το τερματικό, μπορεί να είναι οι γνωστές μας Avner Oil και Delek. Με αυτές τις δύο, κάτω από την κοινή τους κοινοπραξία Yam Tethys, η Noble δραστηριοποιείται και στο τερματικό της περιοχής του Ashdod, που τροφοδοτείται από το κοίτασμα Mary-B.

Πέρα πάντως από το προφανές ενδιαφέρον της εταιρείας για συμμετοχή στο τερματικό, αλλά και την υπό διαμόρφωση προτίμηση που έχουν για συγκεκριμένους στρατηγικούς επενδυτές, επιβεβαιώνεται επίσης πως η εταιρεία έχει «καλύψει τις ανάγκες της» όσον αφορά στη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο. «Δεν μπορώ να πω πως έχουμε “τελειώσει” με την έρευνα τεμαχίων στην Κύπρο. Ωστόσο, η Noble έχει ήδη ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε συνεταίρους για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, αλλά δεν αναζητούμε δική μας συμμετοχή σε επιπλέον κοιτάσματα», σημείωσε ο Κιθ Έλιοτ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s