Αβέβαιη η επιβίωση της Τρ. Κύπρου

Μετά τη «διάσωσή» της εκ των έσω, αλλά και την υιοθέτηση των προβληματικών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στα τέλη του περασμένου μήνα, η Τράπεζα Κύπρου κινείται ακόμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική κίνηση για τη διάσωσή της. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει γλυτώσει από τα χειρότερα η τράπεζα, καθώς η κεφαλαιακή της επάρκεια κινείται στα όρια χρεοκοπίας, την ώρα που ακόμα και τώρα, την «ώρα ενάτη», συνεχίζεται το μπρα ντε φερ σχετικά με τον διορισμό του εκτελεστικού συμβούλου και τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον διορισμό του νέου ενδιάμεσου διοικητικού συμβουλίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν σε κόντρες για τον έλεγχο των μελών που θα διοριστούν, η αδράνεια συνεχίζεται εξ αιτίας της ομηρείας του ΔΣ στο θέμα του νέου CEO της τράπεζας. Καθόλου τυχαία δεν είναι η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον Μιχάλη Κολακίδη, ο οποίος ήταν με πολύ μεγάλη διαφορά ο εκλεκτός του ΔΣ για τη θέση, ενώ οι άλλες επιλογές προωθούνται παρασκηνιακά. Όπως σχολιάζουν γνώστες της κατάστασης, αυτό γίνεται «με όλα τα μέσα».

Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», στα θετικά καταγράφεται η πλήρης επίγνωση των δυσκολιών ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ, με τον πρόεδρό του, Σοφοκλή Μιχαηλίδη να δηλώνει ξεκάθαρα πως οι υποχρεώσεις της τράπεζας έναντι του Μνημονίου θα υλοποιηθούν και πως θα γίνει «ό,τι χρειάζεται» για να επιβιώσει ο οίκος.

Ωστόσο, την ίδια ώρα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο ισολογισμός που έχει ανακοινωθεί από την Κεντρική Τράπεζα, απέχει από την πραγματικότητα και δεν αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «νούμερα» του οίκου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, για παράδειγμα, πως ανάμεσα στα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, όπως αυτά καταγράφονται στον ισολογισμό, περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 16,7 δισ. ευρώ που παραχωρήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου πριν από την απορρόφηση της Λαϊκής, ένα ποσό ελαφρώς υψηλότερο από τα 16,5 δισ. ευρώ που κατείχε στα ενεργητικά της η τράπεζα στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται επίσης πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου ανέρχονταν στο 22%, την ώρα που οι προβλέψεις αναλυτών –χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ακραίες εξελίξεις του Μάρτη– έκαναν λόγο για μη εξυπηρετούμενα ύψους 26% ως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2013.

Ωστόσο, στον ισολογισμό που καταγράφεται δεν υπάρχουν, ούτε προβλέψεις, ούτε απομειώσεις δανείων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο αντίκτυπος από τις πωλήσεις των εργασιών στο εξωτερικό, είναι μηδενικός όσον αφορά στα υφιστάμενα δάνεια. Προκύπτει, επομένως, πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από φουσκωμένες, με τα ενεργητικά της τράπεζας να μην είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα στοιχεία του ισολογισμού της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και των εκτιμήσεων αξίας για άλλα ενεργητικά, ιδίως όσον αφορά στο όφελος από την κληρονόμηση των στοιχείων της Λαϊκής. Σημειώνεται, επίσης, πως πολλές απορίες δημιουργούνται για μια σειρά από ενεργητικά, αλλά και για παθητικά που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι μικρότερα από ό,τι καταγράφεται. Για παράδειγμα, η αναμενόμενη φυγή καταθέσεων από τον νέο οίκο, θα οδηγήσει σε αύξηση του ELA.

Ενώ κάτι τέτοιο διατηρεί σχετικά σταθερό το συνολικό ύψος των παθητικών της τράπεζας, την ίδια ώρα δημιουργεί απαιτήσεις για αυξημένα ενεργητικά, αφού για σκοπούς ELA, τα ενεργητικά που τηρεί η τράπεζα πρέπει να είναι περίπου διπλάσια από το ύψος του ELA (γίνεται έκπτωση κατά 50%). Επομένως, εάν λόγου χάρη η τράπεζα λάβει ELA 1 δισ. ευρώ, τότε θα χρειαστεί εξασφαλίσεις (ενεργητικά) περίπου διπλάσιας αξίας γεγονός που δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στον ισολογισμό της τράπεζας.

Επιπλέον, μια μακρά λίστα από σημεία παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής, για παράδειγμα, τα οποία κληρονομεί η Κύπρου, συμπεριλαμβάνονται και περίπου 312 εκατ. ευρώ σε αναβληθείσα φορολογία. Δύσκολα μπορεί αυτό το ενεργητικό να διατηρηθεί στα βιβλία της τράπεζας μετά τον όποιο έλεγχο από πλευράς της Τρόικας, αφού αποτελεί «υπό προϋποθέσεις» ενεργητικό το οποίο θα έχει αξία μόνο κάτω από την προϋπόθεση πως οι εργασίες που κληρονομήθηκαν από τη Λαϊκή θα καταγράψουν κέρδη σημαντικά κέρδη.

Εάν τηρηθεί στον συγκεκριμένο ισολογισμό η εκτίμηση πως η φορολόγηση θα είναι στο 10% (χωρίς αναδρομικότητα της αύξησης στους συντελεστές), τότε οι αναβληθέντες φόροι θα μπορούν να θεωρηθούν ως ενεργητικό μόνο εάν οι εργασίες της τέως Λαϊκής καταγράψουν κέρδη πέραν των 3.12 δισ. ευρώ, μια προϋπόθεση που είναι σαφώς εκτός πραγματικότητας.

Και νέο κούρεμα
Με τον λόγο Core tier I να βρίσκεται, κάτω από τις πιο πάνω συνθήκες, στο 13% για τη νέα Τράπεζα Κύπρου, είναι προφανές πως αυτό δεν μπορεί να εξασφαλίσει πως το όριο του 9% θα καλύπτεται μετά τη διόρθωση που θα γίνει με βάση τις νέες συνθήκες, και μετά τα ελεγμένα αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ο ισολογισμός δεν είναι τελικός, αλλά ενδεικτικός και πως θα αναθεωρηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τότε θα διαφανεί και το ύψος της τρύπας που προκύπτει για την Τράπεζα Κύπρου, αφού θα χρειαστεί, σχεδόν με βεβαιότητα, νέο κούρεμα στις καταθέσεις.

Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στην κατάσταση που δημιουργείται πριν τη νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεν, αλλά μόνο με κούρεμα ύψους 37,5% στις καταθέσεις. Το υπόλοιπο, 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, είναι ήδη δεσμευμένο για να κουρευτεί εάν αυτό κριθεί αναγκαίο και το συμπέρασμα τραπεζικών στελεχών είναι ομόφωνο πως θα απαιτηθεί 100% κούρεμα και επί του επιπρόσθετου ποσού των καταθέσεων.

Έτσι, ένα τελικό κούρεμα ύψους 60% πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιο, με κύριο ερώτημα το κατά πόσον αυτό το ποσό θα αρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σημειώνεται πως, πέραν του κουρεμένου 37,5% και του «υπό κούρεμα» 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, ένα επιπρόσθετο ποσοστό, ύψους 30% των καταθέσεων, είναι επίσης κλειδωμένο.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το ποσό θα «πειραχτεί» από την τράπεζα, εκτός κι αν αλλάξουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τα δεδομένα.

Advertisements

One thought on “Αβέβαιη η επιβίωση της Τρ. Κύπρου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s