Τελείωσε στο Καρίς και έρχεται στην Αφροδίτη

http://www.kathimerini.com.cy

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο κοίτασμα Καρίς και θα μεταφερθεί σύντομα στην Κύπρο για την έναρξη εργασιών στο κοίτασμα Αφροδίτη, η πλατφόρμα ENSCO 5006 που είναι μισθωμένη από την Noble Energy.

Στο Καρίς, το σύστημα  χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης, και σύμφωνα με πληροφορίες από την Noble, το συγκεκριμένο πηγάδι έφτασε σχεδόν τις 16.000 πόδια.

Τα αποτελέσματα στο Καρίς ήταν πολύ θετικά για την Noble, η οποία εκτιμά πως το κοίτασμα περιέχει περίπου 1.8tcf φυσικού αερίου. Συνέταιροι της Noble  στο Καρίς είναι –όπως «συνηθίζεται»- η Delek και η Avner.

Η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα, η οποία στο παρελθόν έφερε το όνομα Pride of North America, κτίστηκε το 1999 από την Friede & Golldman, με βάση τον σχεδιασμό Bingo 8000, που θεωρείται βασικός για την βιομηχανία. Στη συνέχεια υπέστη μετατροπές για επέκταση των πλωτήρων. Πρόκειται για ημι-πλωτή μονάδα (semi-submersible), η οποία φέρει σημαία από το Βανουάτου. Το συνολικό εμβαδόν του καταστρώματος είναι σχεδόν 54.000 τετ. πόδια.

NobleENSCO5006

Οι ικανότητες της πλατφόρμας, αν και δεν είναι ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές της αγοράς, είναι αρκετά σημαντικές. Σημειώνεται ενδεικτικά πως μπορεί να χρησιμοποιήσει 22.6 κυβ. πόδια τσιμέντου για την γεώτρηση, ενώ η ποσόσότητα νερού που χρησιμοποιεί, φτάνει στα 12.3 δισ. βαρέλια. Χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, 8 άγκυρες των 15 βασιλικών τόνων.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από γνώστες του αντικειμένου, η βαλβίδα BOP (Blow out prevention valve) της πλατφόρμας, η οποία θεωρείται σημαντική ένδειξη για τις ικανότητές της, είναι αρκετά μεγάλη, με σεβαστά στοιχεία.

Η ENSCO 5006 εξυπηρετείται από ένα ελικόπτερο Sikorsky, ενώ απασχολεί άμεσα 120 άτομα όταν είναι πλήρως αναπτυγμένη. Ταξιδεύει με ταχύτητα 5 κόμβων.

Και για πετρέλαιο
Σημαντικό στοιχείο για την πλατφόρμα, είναι πως έχει την δυνατότητα να αναζητήσει κοιτάσματα πετρελαίου, αφού το πηγάδι μπορεί να φτάσει μέχρι και βάθος 25.000 ποδών. Στην περίπτωση του κοιτάσματος Αφροδίτη, το Φυσικό Αέριο εκτιμάται πως αρχίζει περίπου 10.500 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Με το όποιο κοίτασμα πετρελαίου να βρίσκεται βαθύτερα από το κοίτασμα φυσικού αερίου, είναι σαφές πως υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει η ENSCO 5006 και σε δοκιμαστική αναζήτηση πετρελαίου, νοουμένου ότι η Noble  θεωρεί πως υπάρχει λόγος για τέτοια αναζήτηση. Από πλευράς της εταιρείας, πάντως, το ενδεχόμενο φαίνεται πως παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, δεν πρέπει –τουλάχιστον στο παρόν στάδιο- να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου κάτω από το γκάζι της Αφροδίτης.

Πέρα από το βάθος του τρυπανιού, το συγκεκριμένο σύστημα είναι ικανό να προχωρήσει σε γεώτρηση σε ύδατα βάθους 7000 ποδών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s