Μελετούν αναθεώρηση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων

«Αλλαγή στάσης» από την Τρόικα

Μετά τις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο της Τρόικας στην Κύπρο την εβδομάδα που πέρασε, προωθούνται πλέον ουσιαστικές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη διακίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι συναντήσεις της Τρόικας στη Λευκωσία ήταν καταλυτικές για να «δοθούν σαφή μηνύματα» στους δανειστές της Κύπρου, σχετικά με τη μακρά σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της φύσης των περιοριστικών μέτρων.

Η ύφεση, η οποία δεν πρέπει να αναμένεται πως θα περιοριστεί στο 8,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, αποτελεί βασικό ζήτημα που απασχολεί, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και την ίδια την Τρόικα. Η συνέχιση των μέτρων, με τις μικρές χαλαρώσεις που καταγράφονται με την κάθε ανανέωση του σχετικού διατάγματος, είναι ξεκάθαρο πλέον πως επιδεινώνει την κατάσταση.

CentralBankofCyprus_423_03Η Τρόικα δείχνει να έχει πειστεί για το επιχείρημα, την ώρα μάλιστα που αρκετοί επιχειρηματίες σχολιάζουν ανοικτά πως τα μέτρα δεν εξυπηρετούν τον βασικό τους στόχο, δηλαδή την αποφυγή τραπεζικής κρίσης στο κυπριακό σύστημα: Ενώ περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τράπεζα Κύπρου, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, άλλες τράπεζες εκφράζουν έντονα παράπονα πως τα μέτρα δυσχεραίνουν τις εργασίες τους, αντί να τις προστατεύουν από μια πιθανή έξοδο κεφαλαίων. Η στάση των ξένων τραπεζών, μάλιστα, ήταν πολύ έντονη σε αυτό το σημείο, γεγονός που υπογραμμίζει την αίσθηση των τραπεζιτών πως τα μέτρα –όπως είναι σήμερα– δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά σε τίποτε.

Επιχειρηματικοί κύκλοι που ήρθαν σε επαφή με την Τρόικα την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζουν πως οι δικές τους θέσεις ήταν σαφείς και πως εξέφρασαν την άποψη πως τα μέτρα θα πρέπει, όχι μόνο να χαλαρώσουν «αλλά να αλλάξει εντελώς και η προσέγγισή τους». Σύμφωνα με πληροφόρηση, η Τρόικα εξέφρασε την άποψη πως η ανανέωση των διαταγμάτων την περασμένη Παρασκευή θα έπρεπε να κινηθεί στα ίδια πλαίσια με την έως σήμερα πορεία, δίνοντας έτσι χρόνο μερικών ημερών για την αναθεώρηση της όλης φιλοσοφίας στα περιοριστικά μέτρα.

Όλα δείχνουν πως σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα γίνουν εκτενείς έρευνες και μελέτες από τεχνοκράτες της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την εξασφάλιση ουσιαστικών αλλαγών στην προσέγγιση που ακολουθείται στον περιορισμό διακίνησης κεφαλαίων. Πληροφορίες αναφέρουν πως μία επιλογή είναι τα μέτρα να εστιαστούν στην Τράπεζα Κύπρου, με τη λογική που διαμορφώθηκε την Παρασκευή όταν ανανεώθηκαν τα μέτρα. Να μπορεί δηλαδή ο κάθε καταθέτης να λαμβάνει χρήματα από τις καταθέσεις του για συγκεκριμένες συναλλαγές (π.χ. αγορά ακινήτων) νοουμένου ότι η τράπεζα παραχωρεί δάνειο γι’ αυτό τον σκοπό. Με μια τέτοια προσέγγιση, εκτός από την προστασία της τράπεζας από μια άτακτη κατάρρευση λόγω ρευστότητας, εξασφαλίζεται και επανέναρξη της πιστωτικής επέκτασης.

Η άρση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζα όπου ο καταθέτης δεν διαθέτει ήδη λογαριασμό είναι μια άλλη προσέγγιση, αφού η κίνηση προστατεύει την Τράπεζα Κύπρου σε βάρος των εύρωστων τραπεζών και μάλλον δημιουργούσε προβλήματα εμπιστοσύνης παρά να εξυπηρετεί το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του. Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση αυτή επιτρέπει και την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των πελατών από την Τράπεζα Κύπρου και τη μεταφορά τους στις τράπεζες εκείνες στις οποίες έχουν εμπιστοσύνη.

Η εβδομάδα που μπαίνει πιθανόν να οδηγήσει σε μια σημαντική χαλάρωση στα μέτρα, με το παρασκήνιο να αναμένεται πως θα είναι έντονο, τουλάχιστον σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Τίποτε δεν είναι σίγουρο στο παρόν στάδιο, αλλά η αλλαγή στάσης από πλευράς της Τρόικας, στελέχη της οποίας σχολιάζουν πως «αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα για πιο τολμηρές αλλαγές σε ένα πρόβλημα που έγινε πλέον μέρος της καθημερινότητας, αλλά προκαλεί ασφυξία στην οικονομία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s