Προς επίσπευση της ομαλότητας στην Τρ. Κύπρου

Κυριακή, http://www.kathimerini.com.cy

Ανοικτό αφήνουν τα στελέχη της Τρόικας το ενδεχόμενο εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς διαχείρισης, μετά και τις συναντήσεις που είχε στη Λευκωσία την εβδομάδα που πέρασε. Με βάση τα προβλήματα που δημιουργούνται, τόσο στην ίδια την τράπεζα, όσο και στην οικονομία γενικότερα, φαίνεται πως η στάση της Τρόικας απέναντι σε σχετική πρόταση που «δοκιμάστηκε» από κυπριακής πλευράς, είναι μάλλον θετική.

Συγκεκριμένα, η πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι η μετατροπή σε μετοχές του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, έχει ήδη γίνει, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει, χονδρικά τουλάχιστον, η μετοχική δομή της νέας Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τη σκέψη που γίνεται, θα μπορούσε το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, που επίσης είναι δεσμευμένο προς μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο, να μεταφερθεί από την τράπεζα σε λογαριασμούς μεσεγγύησης (escrow).

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να «καθαρίσει» η τράπεζα από τις καταθέσεις που στη συνέχεια θα διαγραφούν, να ξεκαθαρίσει νωρίτερα το τελικό μετοχολόγιο της τράπεζας και να προχωρήσει ταχύτερα η έξοδος της τράπεζας από το σημερινό καθεστώς διαχείρισης στο οποίο υπόκειται.

det_troika511Όπως είναι κατανοητό, και με βάση τις ρήτρες του Μνημονίου, θα πρέπει γύρω στο τέλος Σεπτεμβρίου η τράπεζα να προχωρήσει σε Ετήσια Γενική Συνέλευση των νέων μετόχων της, και με βάση το μετοχολόγιο που θα προκύψει μετά από το κούρεμα. Η Ετήσια Συνέλευση θα επιλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα διορίσει τη νέα διοίκηση της τράπεζας.

Αυτή η «πορεία» οδηγεί την Τράπεζα Κύπρου στην ομαλότητα, και θα επιτρέψει πλέον και τις πιο σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις που όπως όλα δείχνουν θα είναι όλο και πιο δύσκολο να ληφθούν κάτω από το σημερινό καθεστώς, το οποίο ανοίγει τη πόρτα σε πολιτικές και άλλες παρασκηνιακές διαμάχες, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι καθυστερήσεις. Η εμπλοκή, πρώτα στον διορισμό του ενδιάμεσου ΔΣ και στη συνέχεια στο διορισμό του νέου εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας, αποτελούν απτά παραδείγματα τέτοιων εμπλοκών.

Η θέση που συζητήθηκε με την Τρόικα, πίσω από την οποία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι πως από τη στιγμή που έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο κούρεμα και το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές, θα μπορούσε η τράπεζα να διαμορφώσει από σήμερα τη μετοχική της δομή, ξεκαθαρίζοντας τα μερίδια του καθενός από τους κύριους μετόχους. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχει γίνει η δεύτερη φάση του κουρέματος, η οποία αφορά στο 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων οι οποίες είναι ήδη δεσμευμένες γι’ αυτόν τον σκοπό, το ποσοστό μετοχών του κάθε νέου μέτοχου είναι ουσιαστικά δεδομένο.

Η επιτάχυνση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και η ολοκλήρωση του καθεστώτος Διαχείρισης, θα ανοίξει τον δρόμο για αποφάσεις από πλευράς των μετόχων που να αφορούν το απώτερο μέλλον της τράπεζα. Ήδη, όπως έγινε γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους, το ενδιαφέρον για αγορά καταθέσεων που θα κουρευτούν από πλευράς επενδυτών που ήδη κατέχουν πολλές μετοχές μετά το κούρεμα των καταθέσεών τους, είναι αρκετά έντονο και γίνεται κατανοητό πως αυτοί οι επενδυτές θέλουν διακαώς να ενισχύσουν τη θέση τους για να μπορούν να ασκήσουν έλεγχο στην τράπεζα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δημιουργείται έντονο συμφέρον για τους ίδιους να εξασφαλίσουν την επιβίωση του οίκου.

Ναι, αλλά…

Η Τρόικα επί της αρχής δεν εκφράζει καμία ένσταση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στελέχη της δείχνουν να κατανοούν τις εμπλοκές που δημιουργούνται, αλλά και το μέγα πρόβλημα που επιδεινώνεται εξαιτίας της παρατεταμένης «εκτάκτου κατάστασης» στην τράπεζα Κύπρου, η οποία δεν βοηθάει καθόλου στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στην τράπεζα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επί της ουσίας εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσης μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κυριότερο ζήτημα που έχει θέσει η Τρόικα στο τραπέζι, είναι κατά πόσον η μεταφορά του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε escrow μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όπως γράφει σήμερα η «Κ», η επιβίωση της τράπεζας δεν είναι δεδομένη, παρόλο που αν γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις η Τράπεζα μπορεί να βγει ακόμα και ενισχυμένη από τη σημερινή περίσταση.

Κάτω από τις συνθήκες, με τα σημερινά δεδομένα του ισολογισμού όπου τα ενεργητικά του οίκου είναι παραφουσκωμένα, ενώ το βάρος από τη Λαϊκή είναι επίσης δυσβάστακτο, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πως το συνολικό κούρεμα θα περιοριστεί στο 60% των ανασφάλιστων καταθέσεων (37,5% που ήδη έγινε συν 22,5% που θα γίνει στη συνέχεια). Στην πιθανή περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον κούρεμα, θα ήταν καλύτερο η τράπεζα να βρίσκεται υπό καθεστώς διαχείρισης, κυρίως για νομικούς λόγους.

Σήμερα, πέρα από το 60% που έχει κλειδώσει για να κουρευτεί στην Κύπρου, ένα επιπρόσθετο 30% είναι δεσμευμένο, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει εάν και πόσο θα κουρευτεί από το επιπρόσθετο 30% των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Προκύπτει επομένως πως, η έξοδος από το προσωρινό καθεστώς αβεβαιότητας θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέγεθος της τρύπας στα βιβλία της Τράπεζας Κύπρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s