Τρ. Κύπρου: Μα ποιος εν τούτος ο Σορώτος;

«Με βασικό κριτήριο την πολύχρονη διεθνή του πείρα, και κυρίως τις ικανότητες που έδειξε όσον αφορά στην αναδιάρθρωση ενεργητικών, την διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την δημιουργία «κακής τράπεζας» στο παρελθόν, η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία και με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου επέλεξε τον κ. Σορώτο για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας».

Κάπως έτσι θα έπρεπε να είχε γίνει η ανακοίνωση του ονόματος του τραπεζίτη που είναι στους πιο πολλούς κύπριους άγνωστος. Αντίθετα, ακούσαμε ένα όνομα που δεν θυμίζει τίποτε, ενός τραπεζίτη που δεν εμπνέει τίποτε (αφού είναι άγνωστος στους πιο πολλούς), με μια ανακοίνωση που δεν λέει τίποτε.

Sorotos02Το φιάσκο που προηγήθηκε, πρώτα στον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια του CEO, διαμήνυσε στον κόσμο πως δεν μπορεί κανένας να έχει εμπιστοσύνη, ούτε στις διαδικασίες που ακολουθούνται, ούτε και στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ακόμα χειρότερα, και μετά τα όσα προηγήθηκαν με την «υποψηφιότητα» Κολακίδη, η αδιαφάνεια που ακολουθήθηκε στη περίπτωση του Σορώτου δεν μπορεί να ενισχύσει με κανένα τρόπο την εμπιστοσύνη πως γίνονται κινήσεις για να σωθεί η τράπεζα.

Η πιο ουσιαστική πληροφορία που δόθηκε, μάλιστα, ήταν πως ο κ. Σορώτος θα λαμβάνει μισθό 20 χιλιάδες ευρώ το μήνα, λες κι αυτό έχει κάτι να κάνει με την ουσία. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός πως ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό δεν δημοσιεύτηκε ως συνοδευτικό της σχετικής ανακοίνωσης.

Πέρα όμως από την ουσία του ίδιου του διορισμού, είναι σημαντικό και το μήνυμα που θα μπορούσε να είχε σταλεί με την απόφαση. Το ζητούμενο σήμερα είναι να “μιλήσει” το ΔΣ της Τρ. Κύπρου και της Κεντρικής με τους καταθέτες και τους επενδυτές, αλλά και με την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Να τους πουν πως είναι μεν δύσκολα τα πράγματα, αλλά γίνεται ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Να τους δείξουν πως υπάρχει κάποιος στο πηδάλιο και πως έχει ήδη τραβηγμένη ρότα και ξέρει τί πορεία να ακολουθήσει για να γλιτώσει ο τόπος (και στην προκειμένη, η Τρ. Κύπρου). Να διαλύσουν την κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις τους και όποια θεωρία για αλλότρια κίνητρα. Να μηνύσουν πως “υπάρχει πλάνο” και πως, όσο δύσκολες κι αν θα είναι, οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν.

Αντί τούτου, μας είπαν πως τελικά κατάφεραν να διορίσουν κάποιο για να παίζει το μοντέλο στη βιτρίνα.

Αυτή η ερμηνεία μπορεί να είναι και άδικη. Ο κ. Σορώτος δεν είναι τυχαίος τραπεζίτης, ενώ και τα δικά του πρώτα μηνύματα δεν ήταν και άσχημα. Η μείωση των δαπανών στις λειτουργίες (και το μισθολόγιο) είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της τράπεζας. Παρόλο που προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι και η αντιμετώπιση της τρύπας στα ενεργητικά της Τρ. Κύπρου, η πρώτη του παρουσία ήταν καλή.

Ωστόσο, το όλο θέμα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούνται οι κινήσεις που γίνονται με τον σωστό τρόπο και με πλήρη διαφάνεια. Το μήνυμα που δόθηκε με τον τρόπο που έγινε αυτός ο χειρισμός, ήταν τραγικό: “Κάνουμε ό,τι μας έρθει, στα κρυφά, και βρίσκουμε μισοδότζιν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα”.

Ενώ για αρκετούς μήνες ακούγαμε πως “η οικονομία είναι ψυχολογία”, με αποτέλεσμα να λέγονται ψέματα από τις πιο επίσημες πηγές για την κατάσταση της οικονομίας, σήμερα φτάσαμε στο αντίθετο πρόβλημα. Αυτή ήταν μια παραποίηση του signaling που απαιτείται από τις αγορές.

Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση και η Κεντρική να καταλάβουν επειγόντως πως, με τις πολλές πληροφορίες που υπάρχουν, με την αβεβαιότητα η οποία έγινε κεντρικό γνώρισμα της οικονομίας αλλά και με την ανησυχία που επικρατεί, ο τρόπος που στέλλουν μηνύματα στην οικονομία είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτό το «signaling»  κρίνει το πώς ερμηνεύονται οι πληροφορίες και πως διαμορφώνονται οι προσδοκίες για το τί έπεται.

Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά να γίνει μια αρχή. Θα μπορούσε (και πρέπει) να παρουσιαστεί ο κ. Σολώτος στον κόσμο, με το βιογραφικό του, τις εμπειρίες του, και πάνω από όλα, τις προθέσεις του.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

4 thoughts on “Τρ. Κύπρου: Μα ποιος εν τούτος ο Σορώτος;

  1. Να google-άρεις το όνομα του και θα βρεις πολλά στοιχεία για το βιογραφικό του. Και φτάνει η πολεμική σου στην ΤΚ

  2. Ksero pos ksereis. Gia na to doun alloi to sxoliasa oi opoioi dexontai adiamartyrita oti diavasoun. Oraia, aneparkis epikoinonia. Dekto. Antiparerxomai. Pros ti i polemiki sou enanti tis TK den mas eipes leksi omos…

    • Όταν βλέπεις ένα όχημα γεμάτο κόσμο να οδηγείται προς τον γκρεμό, οφείλεις να φωνάξεις «Ξυπνάτε ρε». Εσύ το λες πολεμική, εγώ αρνούμαι να γίνω συνένοχος παρακολουθώντας χωρίς να μιλώ.

      Και, θα είμαι ο πρώτος που θα πανηγυρίσει όταν γίνει έστω και κάτι που να δείχνει πως κουνούν το δαχτυλάκι τους για να σώσουν την τράπεζα.

      Μέχρι σήμερα, τίποτε δεν με πείθει πως προσπαθούν να την σώσουν. Κι όσο είναι έτσι, είναι χρέος όλων μας να λέμε ό,τι βλέπουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s