Πώς διαλύθηκε, τελικά, η Λαϊκή

Περισσότερα http://www.kathimerini.com.cy

Πίσω από το Διάταγμα που εξασφάλισαν οι δικηγόροι της διαχειρίστριας, εξελίχθηκε ένα βαθύ παρασκήνιο. Μετά τη φυγή Βγενόπουλου και Μπουλούτα από τη Λαϊκή, η νέα διοίκηση άρχισε αμέσως έρευνες εναντίον τους σχετικά με τη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν τη χορήγηση δανείων.

Αυτή η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση με την υποβολή σχετικής έκθεσης από τους Εσωτερικούς Ελεγκτές της Μαρφίν Λαϊκής στις αρχές του Γενάρη το 2012, άνοιξε και τον δρόμο για την υποβολή του Διατάγματος της περασμένης Παρασκευής. Η έρευνα άρχισε με τις εντολές του τότε προέδρου του ΔΣ της τράπεζας, Μιχάλη Σαρρή.

Καθημ.Τα ευρήματα της έρευνας των εσωτερικών ελεγκτών, η οποία φέρει την υπογραφή του Κώστα Κωνσταντίνου (διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου) καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν και τη βάση για τις περαιτέρω έρευνες που οδήγησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εναγόμενων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι κ. Κουννής και Στυλιανίδης «αθωώνονται» από την εσωτερική έρευνα, ενώ στις αγωγές που κατατέθηκαν εκ μέρους της Λαϊκής, φέρονται να εμπλέκονται.

Ωστόσο, η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τους τρεις «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, τους κ. Βγενόπουλο, Μπουλούτα και Μάγειρα.

«Φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη»
Για τον τότε ισχυρό άνδρα της Μαρφίν Λαϊκή, σχολιάζει πως «φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα λάθη και παραλείψεις» που αναλύονται στην έρευνα, ενώ αναφέρεται και σε σύγκρουση συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου, όταν ηγήθηκε της απόφασης για δανειοδότηση που αποσκοπούσε στην αγορά μετοχών της MIG.

Η έρευνα σχολιάζει πως υπήρχε «ξεκάθαρες και ενδημικές παραβιάσεις των βέλτιστων πρακτικών παραχώρησης πιστώσεων και διαχείρισης ρίσκου».
Οι ευθύνες Βγενόπουλου, αναφέρει η έρευνα, περιλαμβάνουν «πως δεν τοποθέτησε ανώτατα όρια στην έκθεση της τράπεζας, δεν έλαβε επαρκείς εξασφαλίσεις και δεν αξιολόγησε την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Πιο σοβαρή είναι η κατηγορία που αναφέρεται κατά του κ. Βγενόπουλου, πως ο ίδιος προσωπικά ενέκρινε όλα τα δάνεια τα οποία εξετάζονται από την έρευνα, κάτω από την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Επιτροπής Χορηγήσεων στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η Έρευνα σημειώνει πως λαμβάνει υπόψη της μόνο τεκμήρια που εξασφάλισε γραπτώς, και όχι προφορικές μαρτυρίες, η κατηγορία αυτή κρίνεται ως σοβαρή.

Όσον αφορά τον κ. Μπουλούτα, η έρευνα αναφέρει πως δεν βρέθηκε «κανένα τεκμήριο πως έκανε οτιδήποτε άλλο από το να εκφράζει συμφωνία (concur) με τις αποφάσεις του κ. Βγενόπουλου», ενώ αναφέρεται και σε παραβίαση κανονισμών. Η έρευνα αναφέρει επίσης πως ο κ. Μπουλούτας δεν έλαβε κανένα διορθωτικό μέτρο «που να αξίζει να το αποκαλέσουμε διορθωτικό μέτρο» για να μειωθούν οι ζημιές των προβληματικών δανείων που εγκρίθηκαν από τον κ. Βγενόπουλο.

Τέλος, για τον κ. Μάγειρα αναφέρεται πως «συμφωνούσε και εκτελούσε» αποφάσεις του κ. Βγενόπουλου, ενώ σε μία περίπτωση φέρεται να ενέκρινε την ανταλλαγή εξασφαλίσεων με άλλες, χαμηλότερης πίστης.

Πάντως, η εσωτερική έρευνα που φέρεται να αποτέλεσε το εναρκτήριο κείμενο για την όλη διαδικασία διερεύνησης ευθυνών για τη Μαρφίν Λαϊκή, είχε περιορισμένο φάσμα και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας. Επιλέγηκαν επτά μόνο υποθέσεις προς διερεύνηση, τις οποίες η επιτροπή της Εσωτερικής Έρευνας αποκαλεί «αντιπροσωπευτικές».

Οι επτά συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν σε δάνεια συνολικού ύψους 1,81 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων η Μαρφίν είχε λάβει εξασφαλίσεις ύψους 511 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την έρευνα, το 16% αποτελούνταν από μετοχές της MIG, με ένα άλλο 11% να αποτελείται από αξιόγραφα της ίδιας εταιρείας, ενώ η έρευνα αμφισβητεί την κοστολόγηση των εξασφαλίσεων στο σύνολό τους. Οι υπόλοιπες αφορούσαν σε ακίνητα, σκάφη και άλλες μετοχές ή αξιόγραφα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s