«Υποχρεώνονται» να έρθουν για γκάζι οι Ρώσοι

 

«Πρέπει να στραφούμε προς την ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε πρόσφατα σε συνάντηση ο Valery Yazev, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωση Φυσικού Αερίου. Ο κ. Yazev κάλεσε τις ρωσικές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν στην κούρσα που άρχισαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για να μην παγιδευτούν στην αξιοποίηση μη οικονομικών κοιτασμάτων, όπως εκείνα σε σχιστόλιθο.

 

Τα κοιτάσματα που απομένουν, σχολίασε «είναι πλέον πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και η παραγωγή τους είναι εξαιρετικά ακριβή». Σχολίασε, επίσης, πως «η μεταφορά του αερίου προς τις αγορές αποτελεί μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής», πέρα από το γεγονός ότι είναι δύσκολη αυτή η μεταφορά. Τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσια συζήτησης, όταν ο κ. Yazev ρωτήθηκε για τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου.

 

Ο κ. Yaznev δεν απέφυγε να σχολιάσει πως η ανατολική Μεσόγειος θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Gazprom, τη Rosnef και άλλες εταιρείες, αφού σε αυτή την περιοχή, η παραγωγή είναι πιο φθηνή και είναι ευκολότερο να μεταφερθεί το προϊόν στις αγορές.
Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο ο κ. Yazev εκφράζει –έστω και κατ’ ιδίαν– προτίμηση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές μεταφοράς (LNG, CNG, αγωγό κ.λπ.). Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο επόμενο διάστημα σχετικά με το ενδιαφέρον των Ρώσων για την κυπριακή ΑΟΖ.

 

NobleEnergyΠαίζει ο σχιστόλιθος
Κάτω από αφόρητη πίεση βρίσκεται πλέον η αγορά Φυσικού Αερίου στη Ρωσία. Οι νέες μέθοδοι παραγωγής, μεταξύ των οποίων και η υδραυλική ρωγμάτωση (hydraulic fracturing, ή fracking), έχουν ανοίξει την πόρτα στην εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη αξιοποιήσιμα. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πλέον να γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς εξαγωγείς αερίου.

 

Το λεγόμενο «μη συμβατικό» αέριο αποτελεί ήδη το 12% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ αναλυτές της Exxon Mobil εκτιμούν πως η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 30% ως το 2040. Σε συνδυασμό με μια σειρά ήπιων χειμώνων στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία, το μη συμβατικό αέριο θεωρείται «ένοχο» για την μείωση των τιμών του αερίου. Μέρος της εικόνας, είναι πως εξαγωγείς αερίου που μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τις ΗΠΑ, αναζητούν απελπισμένα άλλες αγορές στις οποίες να διαθέσουν το προϊόν τους. Έτσι, οι τιμές συνεχίζουν να συμπιέζονται.

 

Η μείωση των τιμών είναι ήδη προβληματική για τις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή φυσικού αερίου. Εκπρόσωπος της εταιρείας Halliburton που παρέχει υπηρεσίες εξόρυξης, σχολίασε στην «Κ» πως οι πελάτες τους, που κατά βάση αναζητούν κοιτάσματα χαμηλού κόστους, «έχουν ξεκάθαρα αρχίσει να εγκαταλείπουν το αέριο», κυρίως, κατά τον ίδιο, διότι το μη συμβατικό αέριο, με τις χαμηλές τιμές του, «έχει διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους».
Εκτιμήσεις αναλυτών σχολιάζουν πως οι επενδύσεις στο αέριο έχουν μειωθεί κατά 50%.

 

Παρά την παροδική αύξηση στις τιμές που καταγράφηκε τον τελευταίο χειμώνα –όταν η ζήτηση αυξήθηκε απότομα– αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές άμεσης παράδοσης θα υποχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια στα 3 με 3,5 δολάρια ανά δισ. btu. Ήδη, οι τιμές μελλοντικής παράδοσης (futures) που είναι και οι πιο σημαντικές, καταδεικνύουν αυτή την τάση.

 

Αλλάζει και η Ε.Ε.
Σε πλήρη επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής της πολιτικής προχωρά και η Ε.Ε. ελέω κρίσης. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου, προκύπτει πως η Ε.Ε. επιλέγει πλέον ως προτεραιότητα τη φθηνή, αντί την «καθαρή» ενέργεια. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. έθεσαν ως προτεραιότητα της κοινής ενεργειακής πολιτικής τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στα συμπεράσματα της Συνόδου έγινε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, χερσαίων και υποθαλάσσιων.

 

Σε αυτό τον στόχο καθοριστική θα είναι η συμβολή των υδρογονανθράκων Ελλάδας και Κύπρου, στους οποίους προσδοκά η Ε.Ε. για τον περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης αλλά και η αξιοποίηση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου.

 

Ενώ η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου αντιμετώπιζε έντονες ενστάσεις στην Ε.Ε. μέχρι πρόσφατα, η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, αφού η οικονομική πίεση είναι πλέον αφόρητη.

 

Η μετατόπιση της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης από την καθαρή στη «φθηνή» ενέργεια, που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Πολύ νωρίτερα εθνικές κυβερνήσεις σε πολλά κράτη, από την ισχυρή Γερμανία μέχρι την πρωτοπόρο στον τομέα των ΑΠΕ Ισπανία αλλά και την Ελλάδα των μνημονίων, προχώρησαν σε άρση των κινήτρων για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία από το υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η ύφεση οδήγησε σχεδόν σε κατάρρευση το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της πολιτικής της κλιματικής αλλαγής στην οποία στήριξε μέχρι τώρα τη στρατηγική της στην ενέργεια η Ε.Ε.

 

Advertisements

3 thoughts on “«Υποχρεώνονται» να έρθουν για γκάζι οι Ρώσοι

 1. Πολλές και συγκεχιμένες πληροφορίες δεν βοηθούν να φτάσει κάποιος σε κανένα συμπέρασμα άξιον λόγου…. Εν δύσκολα θέματα τούτα….

  Ο ρώσος λαλεί μας ότι ο σχιστόλιθος είναι ασύμφορος.
  Οι αμερικάνοι δε , οι εταιρείες τους και η ΕΕ ήβραν τη λύση στο σχιστόλιθο και όχι μόνο θα αυξήσουν τη προσφορά αλλά θα μειώσουν και τες τιμές.
  Μια απλή αναζήτηση στη γουικιπιντια – μας προειδοποιά για τες όποιες ανακοινώσεις που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων

  Due to the limited number of studies related to the economy and fracking, the effects of fracking on the economy are difficult to analyze and draw conclusions from. Typically the funding source of the study is a focal point of controversy..[78] Most studies are either funded by mining companies or funded by environmental groups, which can at times lead to at least the appearance of unreliable studies.[78]…… The actual financial impact of non-oil and gas mining on the economy is dependent on many variables and is difficult to identify definitively.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing

  Δεν είναι τελικά καθόλου ξεκάθαρο αν τελικά εμείς είμαστε φτηνή επιλογή.
  Άσε που αν όντως οι τιμές συμπιέζονται – προς τι το μεγαλείο αν εμδιαφέρονται είτε η ΕΕ είτε οι Ρώσοι ;
  Τζαι αν οι ρώσοι όντως ενδιαφέρονται που ήταν να δώκουν μια καλή προσφορά ; Τα μισά οικόπεδα επουληθήκαν πιλέ .

  • Ο σχιστόλιθος βάζει στο παιγνίδι τεράστια κοιτάσματα που μέχρι πρότινος ήταν εκτός παιγνιδιού και μη αξιοποιήσιμα.΄
   Στη ρωσία το ζήτημα είναι πως ο σχιστόλιθος βρίσκεται πολύ βόρεια, στον αρκτικό κύκλο, γεγονός πυ τον καθιστά ακόμα πιο αντιοικονομικό. Γι αυτό και προτιμούν να κατέβουν στα εύκολα κοιτάσματα και να στραφούν στο shale όταν η τεχνολογία θα είναι πιο standard.
   Στις ΗΠΑ είναι ακόμα νέα τεχνολογία αλλά με τετράστια προοπτική, ενώ και οι περιβαλλοντικοί κανόνες «βοηθούν» την εκμετάλλευση.
   Το ενδιαφέρον τους είναι έντονο, αλλά είναι «ενδιαφέρον», όχι «απόφαση». Στην Αν. Μεσόγειο (Ισραήλ, Ελλάδα, τουρκία, Κύπρος, ακόμα και Αίγυπτος) είναι «παρδοσιακά» τα κοιτάσματα.

 2. τέλος θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των οικολόγων/ πρασίνων…. Τωρά που απροκάλυπτα πλέον η ΕΕ των αξιών πάει περίπατο…. Τι περίβάλλον τζαι μαλ@#%ιες. Φτηνά – πιο φτηνά – μούχτιν αν γίνεται….

  Για μια εικοσαετία επηέναν χέρι χέρι με το νεοφιλελευθερισμό – αναζήτώντας τάχα μου «πράσινη ανάπτυξη» (δύο αλληλοσυγκρουόμενες λέξεις σε μια έννοια) …. Τωρά τι θα λέουν άραγε ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s