Ούτε αυτό είναι σκάνδαλο;

Περισσότερα: http://www.kathimerini.com.cy

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούσε, υπό τη μορφή φήμης, ο διορισμός του Λάμπρου Καΐκκίτη εκ Λεμεσού στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όλες οι έρευνες έδειχναν πως επισήμως δεν είχε ολοκληρωθεί ένας τέτοιος διορισμός.

Μετά την παραίτηση μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Αρπίλιο, είχε «ακουστεί» πως ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών, είχε διορίσει “στη θέση του Μάριου Κλείτου”, ένα άγνωστο σε πολλούς σύμβουλο επιχειρήσεων εκ Λεμεσού.

Στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε γίνει καμία αναφορά σε ένα τέτοιο διορισμό και μέχρι πρότινος η επίσημη πηγή πληροφόρησης της Κεντρικής κατέγραφε δύο μόλις μέλη του ΔΣ, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, και τον Νίκο Κωνσταντίνου. Η τότε κυβέρνηση επίσης δεν ανακοίνωσε τον διορισμό, γεγονός που τον καθιστά ύποπτο.

Στα κρυφά, χωρίς να ανακοινωθεί και χωρίς να επισημοποιηθεί στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας έγινε ο διορισμός, μεταξύ α' και β' γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

Στα κρυφά, χωρίς να ανακοινωθεί και χωρίς να επισημοποιηθεί στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας έγινε ο διορισμός, μεταξύ α’ και β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

Μέχρι σήμερα, μόνο οι Δημητριάδης και Κωνσταντίνου αναφέρονται, ως τα μοναδικά μέλη του ΔΣ, στην ιστοσελίδα της Κεντρικής.

Η παρουσίαση όμως του κ. Καΐκκίτη κατά τη διάρκεια του γεύματος με τα άλλα τρία νέα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής, όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά.

Κι αυτό, διότι μέχρι την Τρίτη η Κεντρική είχε αρνηθεί επίμονα πως έγινε ένας τέτοιος διορισμός. Μετά από έρευνα της «Κ», προέκυψε πως ο διορισμός αυτός δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο διορισμός δεν ισχύει μέχρι να γίνει μια τέτοια ανακοίνωση.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κεντρικής παραδέχονταν το τελευταίο διάστημα πως, πράγματι δεν έγινε τέτοια δημοσίευση, και πως δεν γνωρίζουν –ακόμα και στον τέταρτο όροφο της Κεντρικής- ποιός είναι ο κ. Καικκίτης. Σημειώνουν επίσης πως, ενώ είχε «διοριστεί» πριν το τέλος της θητείας Χριστόφια, δεν είχε λάβει μέρος σε καμία συνάντηση στην Κεντρική και επιβεβαίωναν επίμονα πως «πρόκειται για φήμες».

Βασικό ερώτημα πλέον, πέρα από το ζήτημα πολιτικής ηθικής με τον κρυφό διορισμό μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, είναι κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος ο διορισμός, αφού δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικής τάξης το οποίο αποτελεί σκάνδαλο από πλευράς της κυβέρνησης Χριστόφια, ενώ και η νομική πτυχή μιας ενδεχομένως άκυρης πράξης από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά. Επιπλέον, η επιμονή όλων των εμπλεκομένων (της απερχόμενης τότε κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της Κεντρικής) να κρατήσουν κρυφό τον διορισμό και να επιμένουν πως δεν είναι έγκυρος αφού δεν έχει δημοσιευτεί, εγείρει επίσης σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της Κεντρικής, για αλλότρια κίνητρα και για την ηθική υπόσταση των εμπλεκομένων.

Βιογραφικό του κ. Λάμπρου Καΐκκίτη σύμβουλου επιχειρήσεων, δεν δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής, όπου επίσης δεν αναφέρεται ο διορισμός του. Ερώτημα, πλέον, είναι ποιοι άλλοι έχουν «διοριστεί» στα κρυφά, είτε στην Κεντρική, είτε αλλού.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Υπάρχει, τελικά, δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, την οποία δεν είχαμε εντοπίσει στην έρευνα που έγινε.

Advertisements

2 thoughts on “Ούτε αυτό είναι σκάνδαλο;

  1. Αν ρωτήσουμε τον κύριο Χριστοφίδη πάντως, μπορεί και να μας πεί ότι «ο διορισμός συνέπεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών» όπως μας είπε για τα περιβόητα «τσιεκκούθκια» ότι ο διαμοιρασμός τους «συνέπεσε με τις εκλογές».

    Όσον αφορά τη μη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, μπορεί απλά να εσυνέπεσε να λείψει το μελάνι εκείνη τη μέρα. Και φυσικά εσυνέπεσε να λείπει με άδεια ο διαχειριστής της ιστοσελίδας της Κεντρικής Τράπεζας, γι’ αυτό δεν ενημερώθηκε η ιστοσελίδα για το διορισμό.

    Για όλα υπάρχει μια λογική και διαφανής απάντηση, μην ψάχνετε παντού φαντάσματα! Τα φαντάσματα ζουν ανάμεσά μας άλλωστε…

  2. Παράθεμα: Ραγδαίες οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Κεντρικής | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s