Ανεργία και ψέματα: Πάλι τα ίδια λάθη

Αν είχε δίκιο ο Αϊνστάιν, πως ο ορισμός της βλακείας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα και να αναμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε έχουμε κάτι εκπληκτικό μπροστά μας.

Σειρά κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Χριστόφια, δοκίμασαν λύσεις που απευθύνονται στο περιθώριο, αλλά περίμεναν αποτελέσματα που δεν είναι οριακά. Μετά την απόλυτη αποτυχία των δεδηλωμένων στόχων της επιχορήγησης εργασίας, όμως, η νέα κυβέρνηση έκρινε πως θα ήταν σωστό να ακολουθήσει την πεπατημένη, έστω κι αν αυτή είχε καταφανώς αποτύχει.

Η επιχορήγηση εργοδότησης απευθύνεται σε εκείνους τους εργοδότες που έχουν περισσότερη ζήτηση από ό,τι προσφορά και χρειάζονται επιπλέον προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η επιχορήγηση, έτσι, βοηθά εκείνους τους εργοδότες που είναι ήδη «κοντά» στην απόφαση να προσλάβουν κάποιον, αλλά ακόμα το σκέφτονται.

Μάλλον αδήλωτος...

Μάλλον αδήλωτος…

Είναι ένα χλιαρό σπρώξιμο. Και, εκ φύσεως, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μαζική αύξηση της απασχόλησης. Αυτό θα μπορούσε να το είχε εξηγήσει στην κυβέρνηση οποιοσδήποτε πρωτοετής των οικονομικών, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο λήφθηκε η απόφαση να επαναληφθεί η αποτυχία των προκατόχων της κυβέρνησης, με ένα άλλο πρόγραμμα που δεν ήταν δυνατόν να επιτύχει στην μαζική αύξηση της απασχόλησης (αν και μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο πολιτικής για άλλους σκοπούς).

Τώρα, μόλις στον τέταρτο μήνα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι ήδη αποδεκτό αυτό που θα μπορούσε η κυβέρνηση να ήξερε από την αρχή, ότι δηλαδή η ανεργία δεν λύνεται με επιχορηγήσεις. Ωστόσο, θα πρέπει κάτι να γίνει. Προχωρούμε, λοιπόν, με στρεβλωτικές και περίεργες αποφάσεις –πχ επιβολή της Ελληνικής γλώσσας για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες- την ώρα που στο Υπουργείο Εργασίας είναι ήδη γνωστά τα πιο ανησυχητικά δεδομένα.

Μετά από 2092 επιθεωρήσεις από 4 κλιμάκια του Υπουργείου, σε 7784 εργαζομένους, ανακάλυψαν πριν δύο χρόνια πως το 25.36% των εργαζομένων είναι αδήλωτοι. Δηλαδή, εκτός από το ότι δεν πληρώνουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, εργάζονται και παράνομα, με απάνθρωπα ωράρια, χαμηλούς μισθούς, χωρίς προστασία και συνθήκες που δεν ελέγχονται.

Το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο αν κοιτάξει κανείς αποκλειστικά τους αλλοδαπούς. Από 25% και κάτι, οι αδήλωτοι τότε αυξάνονται σε 43.11%.

Αυτό το αποτέλεσμα περιγράφεται στην ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για το 2011, και αποτελεί την πιο πρόσφατη πληροφόρηση (!). Από τότε, όλες οι ενδείξεις είναι πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει.

Αυτή η στήλη έχει ασκήσει έντονη κριτική στην τέως Υπουργό Εργασίας, διότι καθόλου δεν ενδιαφέρθηκε να αγγίξει την αδήλωτη και την παράνομη εργασία. Καθόλου. Είχαμε γράψει:

«Εκτός των κανονικών ωραρίων της Δημόσιας Υπηρεσίας», λέει η Ετήσια Έκθεση, τα κλιμάκια αυτά πραγματοποίησαν 173 επιθεωρήσεις».  Αφού, δηλαδή, οι πρωινοί έλεγχοι έδειξαν πως το όλο σύστημα είναι μολυσμένο ως το κόκαλο, έκαναν 173 επιθεωρήσεις τα απογεύματα, μετά τις 14.30. Με το πάσο τους. Εκεί βρήκαν πως το πρόβλημα δεν είναι στο 25.36% αλλά στο 33.9%. Δηλαδή ένας στους τρεις είναι αδήλωτος.

Αυτή η παθογένεια φαίνεται πως συνεχίζεται. Η Υπουργός Εργασίας προφανώς δεν έχει ενημερωθεί για την αδήλωτη εργασία, εκτός κι αν προτιμά να μην ενοχλήσει τους εργοδότες, με τους οποίους συμμάχησε στο θέμα και η προκάτοχός της.

Πέρα από τα πρόστιμα-χάδι που επέβαλε το Υπουργείο επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, μια εκστρατεία που να τιμωρεί τους εργοδότες για αυτή την παρανομία θα μπορούσε να καθαρίσει το παζάρι, να προστατέψει τους εργαζόμενους αλλά και να ανοίξει θέσεις εργασίας. Πόσες; Μέχρι και το 34% που είναι οι αδήλωτοι και επομένως παράνομοι.

Πέρα από αυτή την υποχρέωση που –ντροπή μας- κανένας δεν ανέλαβε μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, η κα Αιμιλιανίδου δεν έχει άλλες ευθύνες για την ανεργία. Μοναδικό της φάρμακο είναι η ανάπτυξη και τίποτε άλλο. Ωστόσο, μια πιο τολμηρή επιθεώρηση και τιμωρία θα μπορούσε να συμβάλει, εκτός από την μείωση της ανεργίας και στην προστασία των εργαζομένων. Θα ήταν ηθικά θεμιτή, πολιτικά χρήσιμη και οικονομικά πιο αποτελεσματική από επιχορηγήσεις που δεν μπορούν παρά να αποτύχουν.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο πρέπει να μείνουν μακριά από τον προϋπολογισμό.

Advertisements

One thought on “Ανεργία και ψέματα: Πάλι τα ίδια λάθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s