Ραγδαίες οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Κεντρικής

www.kathimerini.com.cy

Σημαντικό ζήτημα προκύπτει από την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, του διορισμού του κ. Καϊκίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Παρά το αρχικό μας δημοσίευμα, στο οποίο είχε αναφερθεί πως δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός τέτοιας δημοσίευσης, υπάρχει, σε ξεχωριστή έκδοση, αναφορά σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του κ. Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής.

Ωστόσο, η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ελέγχεται λόγω της τοποθέτησης της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας πως ουδέν γνώριζε ο Διοικητής της για τον διορισμό, αφού αναφέρεται ρητά στην δημοσίευση πως η εισήγηση για διορισμό του κ. Καϊκίτη γίνεται κατόπιν διαβούλευσης του Διοικητή της Κεντρικής με τον Υπουργό Οικονομικών. Πάντως, ο Διοικητής προφανώς και γνώριζε για τον διορισμό του κ. Καικίτη, αφού ο ίδιος προχώρησε στην πρόσκλησή του για γεύμα που παρέθεσε στα νέα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής. Ωστόσο, όπως σχολίασε η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης δεν συζήτησε το θέμα με τον κ. Σιαρλή ή κάποιον άλλο, αλλά ενημερώθηκε για την απόφαση διά της Εφημερίδας της Δημοκρατίας. Αδειάζει, έτσι, την ανακοίνωση πως:

«…ο Υπουργός Οικονομικών αφού άκουσε τις απόψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προτείνει όπως διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ο Λάμπρος Καϊκίτης.»

Αν ευσταθούν οι τοποθετήσεις Σιαρλή, τότε τίθεται σοβαρότατο ζήτημα παραποίησης πρακτικών και ενδεχομένως ακόμα και πλαστογράφησης της υπογραφής του.

Με τη σειρά του, ο κ. Βάσος Σιαρλή, δήλωσε σήμερα στο Sigmalive πως δεν θυμάται ούτε αυτός μια τέτοια συζήτηση, και πως δεν έκανε ποτέ μια τέτοια εισήγηση στον Διοικητή. Ακόμα πιο σοβαρή είναι η τοποθέτησή του πως δεν έκανε τέτοια εισήγηση ούτε στο Υπουργικό. Αν ευσταθεί αυτό το σχόλιο του κ. Σιαρλή, τότε τίθεται σοβαρότατο –και πιθανώς ποινικό- ζήτημα παραποίησης πρακτικών του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν πως δεν λήφθηκε από το Υπουργείο μια τέτοια απόφαση και επιβεβαιώνουν την πληροφόρηση πως στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν λάμβανε καν μέρος στις συνεδρίες του Υπουργικού. Επομένως, δεν είναι πρακτικά δυνατόν να έγινε μια τέτοια εισήγηση από τον κ. Σιαρλή στο Υπουργικό.

Από τη στιγμή που ο κ. Σιαρλή δεν λάμβανε καν μέρος στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στο συγκεκριμένο διάστημα, προκύπτει πως η απόφαση του Υπουργικού είναι πλαστή. Πρόκειται εκ πρώτης όψεως για περίπτωση παραποίησης εγγράφων σε ανώτατο επίπεδο, γεγονός που, εάν ευσταθεί, συνεπάγεται σοβαρότατες ποινικές ευθύνες.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τα μέλη του τέως Υπουργικού Συμβουλίου είναι σοβαρά:

1.     Γιατί λήφθηκε η απόφαση για διορισμό του κ. Καικίτη μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών; Ποια ήταν η επείγουσα ανάγκη; 2.     Γιατί κρατήθηκε κρυφή η απόφαση και δεν έγινε καν ανακοίνωση ως είθισται; 3.     Ψεύδεται ο κ. Σιαρλή όταν δηλώνει πως δεν έκανε τέτοια εισήγηση; Αν όχι, τότε ποιος παραποίησε τα πρακτικά του Υπουργικού; 4.     Ψεύδεται ο κ. Δημητριάδης όταν δηλώνει πως δεν γνώριζε για τον διορισμό; Αν όχι, τότε ποιος παραποίησε τα πρακτικά του Υπουργικού; 5.     Αποτελεί, ή όχι, προσπάθεια για άσκηση ελέγχου του ΔΣ της Κεντρικής ο κρυφός αυτός διορισμός;

Advertisements

One thought on “Ραγδαίες οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Κεντρικής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s