Σπάσιμο με holding company στην BoC

Απομονώνει τις μη τραπεζικές της εργασίες η Τράπεζα Κύπρου, σε άτυπο «Holding Company». Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα θα μπορεί να λειτουργήσει ως παραδοσιακό «ταμιευτήριο» που θα μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε πίστωση, επικεντρώνοντας τις εργασίες της στις τυπικές τραπεζικές εργασίες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η σκέψη αυτή έχει ήδη συζητηθεί και με άλλους παράγοντες της αγοράς αλλά και με σημαίνοντα πρόσωπα της κυπριακής οικονομίας, τα οποία έχουν εισπράξει με θετικό τρόπο τις προθέσεις της νέας διοίκησης της τράπεζας. Πολλοί από τους εύρωστους επιχειρηματίες αλλά και μέλη του πάλαι ποτέ «κονκλαβίου για την οικονομία» εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ελπίδες για την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, η Holding Company, η οποία μπορεί ακόμα και να διαχωριστεί επίσημα σε μεταγενέστερο στάδιο, θα επικεντρωθεί στην διαχείριση στοιχείων ενεργητικού όπως ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί η οικονομία, να διατεθούν άμεσα στην αγορά. Αποφεύγοντας τους κίνδυνους του ‘fire sale’ , η τράπεζα θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα ενεργητικά της χωρίς να προχωρήσει σε πωλήσεις που θα επιφέρουν ζημιά. Μέσα από την διαχείριση, θα μπορεί επίσης, να αποφύγει το βάρος που φορτώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Πρόκειται για μια ορθόδοξη κίνηση η οποία ακολουθείται εδώ και χρόνια διεθνώς (παρά την απορρύθμιση που έγινε στις ΗΠΑ τα χρόνια πριν από την κρίση). Ουσιαστικά διαχωρίζει τις μη τραπεζικές εργασίες από τις τραπεζικές εργασίες και επιτρέπει την αποφυγή διάχυσης του ρίσκου από μια εργασία στην άλλη.

«Αντί να πάρουμε πάνω μας το ξενοδοχείο του ξενοδόχου που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, και να θέλουμε κεφάλαιο έναντί του, προτιμούμε να μπει σε ειδικό καθεστώς και να επιτραπεί η καλύτερη διαχείριση σε βάθος χρόνου», σχολίασε στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόκειται για την πρώτη από σειρά κινήσεων που στοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου, στόχος της οποίας είναι να παραμείνει απομονωμένη η λιανική τραπεζική εργασία. Πλέον, εξαιρετικής σημασίας είναι η δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους καταθέτες (υφιστάμενους και δυνητικούς) οι οποίοι δεν δείχνουν να εμπιστεύονται την τράπεζα, κυρίως λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην οικονομία.

Advertisements

One thought on “Σπάσιμο με holding company στην BoC

  1. Μπορείς να μας εξηγήσεις και εμάς τους αγράμματους τι σημαίνει αυτό;
    Δηλαδή στο παράδειγμα του ξενοδοχείου που χρωστάει π.χ 100 εκατομύρια στην BOC και δεν μπορεί να απλοκληρώσει, τι θα γίνει; Θα βάλει η τράπεζα δικούς της ανθρώπους να το διευθύνουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s