BoC: Το παζλ της σωτηρίας

Η στήλη αυτή έγραψε πριν μερικές ημέρες πως η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Σορώτου ως νέου CEO της Τράπεζας Κύπρου, αποτέλεσε μια επικοινωνιακή ήττα της Κεντρικής Τράπεζας, διότι έγινε με τρόπο χλιαρό που έστελλε όλα τα λάθος μηνύματα.

Ο κ. Σορώτος δεν είναι τυχαίος τραπεζίτης, και σύμφωνα με την πληροφόρηση και τις πληροφορίες που διασταυρώνονται για τη δράση του στην τράπεζα μέχρι σήμερα, φαίνεται πως κάνει πολύ καλή δουλειά. Αυτό, όμως, σαφώς και δεν αρκεί.

Κοινό....ποιών;

Κοινό….ποιών;

Γράφουμε εδώ και καιρό πως η τράπεζα πάσχει από δύο σοβαρές ασθένειες. Πρώτο την ποιότητα των ενεργητικών της, και ιδίως την αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των εξασφαλίσεων. Αυτό το πρόβλημα αποτελεί μια μεγάλη μαύρη τρύπα η οποία πλήττει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της. Αυτό το ζήτημα, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει σε πορεία αντιμετώπισης, κάτι που ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε βάρος ιερών τεράτων της οικονομίας, που είναι πιο «τέρατα» παρά «ιερά».

Το δεύτερο, όμως, είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης των πάντων: της ΕΚΤ, των επενδυτών, των καταθετών, των πελατών… Όλοι θεωρούν πως η τράπεζα κινείται μεταξύ ζωής και θανάτου. Όσοι μπορούν, μειώνουν την «έκθεσή» τους στην τράπεζα. Η εμπιστοσύνη στην επιβίωσή της, και στην αξία της μετοχής που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαχείρισης, είναι μηδενική, έστω κι αν υπάρχει, ήδη, δευτερογενής αγορά για τις νέες μετοχές: Αυτό είναι φυσιολογικό και περιορίζεται σε συγκεκριμένους επενδυτές.

Ολόκληρη η τράπεζα δίνει την εντύπωση πως δεν ανησυχεί για την ρευστότητα που έχει ή για το γεγονός ότι, μιλώντας με τους δανειζομένους, είναι πιθανότερο πλέον να εισπράξει βρισίδι παρά δόσεις. Αυτή η στάση μπορεί να εξηγηθεί εύκολα, αφού προσπαθούν να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο τις τελευταίες σταγόνες εμπιστοσύνης που έχουν απομείνει στην τράπεζα.

Αλλά δεν αρκεί. Αυτό που απαιτείται είναι να σταλούν νέα μηνύματα, ισχυρά, που να μην σηκώνουν αμφισβήτηση. Το γεγονός ότι κλείνουν υποκαταστήματα και θα μειωθεί το μισθολόγιο είναι, φυσικά, θετικό. Αλλά μπροστά στις ανάγκες της τράπεζας, πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό. Άλλες κινήσεις, όπως την διαχείριση των λογισμικών Λαϊκής και Κύπρου, την ένωση και διαχείριση των πελατών που ήταν και στις δύο τράπεζες κοκ, είναι διαδικαστικές ανάγκες, δεν είναι κινήσεις για την επιβίωση της τράπεζας.

Ήδη είναι σχεδόν αργά. Η τράπεζα δεν έχει μπροστά της «μήνες». Ούτε καν «εβδομάδες». Πρέπει άμεσα να στηρίξει, η ίδια η τράπεζα, την εμπιστοσύνη που εμπνέει.

Να ανακοινώσει συλλογικά όλες τις δράσεις που έχει κάνει. Να ανακοινώσει εκ των προτέρων καλεντάρι με τις επόμενες δράσεις της για την επιβίωση. Να εξηγήσει ξεκάθαρα πώς αντιμετωπίζει τα συνδεδεμένα δάνεια των δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων το καθένα, που δεν εξυπηρετούνται. Να ανακοινώσει πώς θα κάνει αναδιάρθρωση δανείων για τους πελάτες που έχουν πρόβλημα, αλλά είναι φερέγγυοι.

Πιο απλά, να δώσει στους στενούς παρατηρητές της, ένα λόγο να ελπίζουν. Τα ένστικτα των τραπεζιτών είναι πάντα να κρύβουν την πραγματική εικόνα της τράπεζας τους. Αυτή είναι μια γενική στάση η οποία έχει βαθιές ρίζες στην τραπεζική κουλτούρα. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, όμως, ο κόσμος, οι επενδυτές, ο τύπος, ακόμα και οι επίσημοι φορείς δεν έχουν λόγο και δεν δικαιούνται να δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη, ούτε στην Τράπεζα Κύπρου, ούτε σε άλλες τράπεζες.

Το τραπεζικό απόρρητο δεν έχει καμία σχέση με την αδιαφάνεια. Το μόνο που κερδίζουν με την επιμονή πως όλα πάνε καλά όσον αφορά στο λιανικό τραπεζικό κομμάτι της τράπεζας, είναι να μας τρομοκρατούν.

Μετά το μέγα λάθος που έγινε με την ανακοίνωση του διορισμού Σορώτου, που έδωσε την (λανθασμένη) εντύπωση πως πρόκειται για ένα νερόβραστο διορισμό, δεν πρέπει η τράπεζα να συνεχίσει με μισόλογα. Προτιμότερο είναι να παραδεχτούν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και να εξηγήσουν πώς επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν. Μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα να σωθεί η τράπεζα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και το ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s