Διπλωματικό μπαράζ για την Κύπρου

«Τώρα η σειρά σας» είναι το μήνυμα που ουσιαστικά έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους επικεφαλής της Τρόικας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη γνωστή του επιστολή. Η κίνηση να προχωρήσει με γραπτή τοποθέτηση, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και το τελευταίο Eurogroup πριν από την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου από την Κύπρο, δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αναμένονται στο επόμενο διάστημα στο μέτωπο της οικονομίας. 

Με την έκκλησή του για «έμπρακτη στήριξη», ο Πρόεδρος ουσιαστικά έριξε την μπάλα στο γήπεδο της Τρόικας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανισορροπία του Μνημονίου: ότι, δηλαδή, στηρίζεται από τη μία στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, από την άλλη όμως αυτή η προσπάθεια υποσκάπτεται από τη στάση που τηρεί η Τρόικα (και δη η ΕΚΤ) σχετικά με την κατάσταση της ρευστότητας στην Τράπεζα Κύπρου.

Πέρα από το γεγονός ότι η τοποθέτηση αυτή αποτελεί συνέχεια σειράς επαφών του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με πρέσβεις ξένων χωρών, σημειώνεται και παρόμοια επιστολή που απέστειλε ο κ. Γεωργιάδης προς τους επικεφαλής της Τρόικας, χωρίς ανταπόκριση. Την ερχόμενη εβδομάδα, στο παρασκήνιο του Eurogroup, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει σειρά επαφών με σκοπό να δοθεί συνέχεια στη διπλωματική αυτή κίνηση. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, είναι πως η στάση που τηρεί η Κύπρος προκαλεί κάποια αμηχανία. Κι αυτό, διότι η Κύπρος επαναλαμβάνει ad nauseam την προσήλωσή της στους στόχους, αλλά λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, προειδοποιεί ρητά πως η υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεν θα μεταφραστεί απαραίτητα και σε επίτευξη των στόχων, αν δεν γίνει και κίνηση από πλευράς της Τρόικας.

Σώστε την Κύπρου

haris-daiselΚεντρικό μήνυμα στη επιστολή Αναστασιάδη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «κραυγή αγωνίας» είναι πως οι αποφάσεις του Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου δεν μεταφράζονται σε διάσωσή της τράπεζας. Με σαφείς αιχμές για την παροχή ELA στη Λαϊκή, αλλά και την απόφαση για μεταφορά των υποχρεώσεων από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει μέσα από την επιστολή πως η οικονομία έχει ήδη μπει σε ένα φαύλο κύκλο: Η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Με τη σειρά τους, οι περιορισμοί εντείνουν την ύφεση, διαβρώνουν την όποια εμπιστοσύνη απέμεινε στην Κύπρου, και αυξάνουν την ανάγκη για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Μοναδική έξοδος από τον φαύλο κύκλο, είναι η Τράπεζα Κύπρου να εξασφαλίσει «υπόσχεση» για στήριξη της ρευστότητάς της από την Τρόικα (βλέπε ΕΚΤ). Η θέση αυτή δεν είναι καινούρια και σχετίζεται άμεσα, μεταξύ άλλων, και με τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε η συγχώνευση της «καλής Λαϊκής» με την Τράπεζα Κύπρου.

Προ δεκαπενθημέρου, η «Κ» είχε γράψει πως η «καλή Λαϊκή», κυρίως λόγω του ELA που «κουβάλησε» μαζί της κατά την προσχώρησή της στην Τράπεζα Κύπρου, δεν μπορεί να κριθεί ως «καλή». Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, δεν αρκεί για να καλύψει τις εξασφαλίσεις του ELA, ενώ «ακάλυπτα» παραμένουν και πολλά από τα παθητικά της τράπεζας που μετέφερε στην Κύπρου ενεργητικά ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη Λαϊκή, που να καλύπτει 100% τις υποχρεώσεις της, θα έπρεπε να κουβαλούσε μαζί της άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην επιστολή Αναστασιάδη, η υποχρέωση της Τράπεζας Κύπρου να καταβάλει εξασφαλίσεις για τα 3,8 δισ. από το ELA που κληρονόμησε από τη Λαϊκή, μειώνει το συνολικό ποσό των εξασφαλίσεων που διαθέτει η τράπεζα για να αντλήσει επιπλέον ρευστότητα από τον ELA.

Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί η τράπεζα, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να λειτουργήσει «κανονικά». «Η επιφόρτωση του παθητικού του ELA της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου είναι ο κύριος παράγοντας για τις πιέσεις στη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου», σημειώνει η επιστολή Αναστασιάδη, σε ένα σχόλιο που ουσιαστικά αποτελεί καταγγελία των πολιτικών που ακολουθεί η ίδια η ΕΚΤ. Επιπλέον, σαφές παράπονο για τον ρόλο της ΕΚΤ εκφράζεται και με την έμμεση αναφορά στα όσα προηγήθηκαν της διάσωσης, αφού η επιστολή αναφέρει πως ο ELA της Λαϊκής παραχωρήθηκε κάτω από «αμφισβητήσιμες συνθήκες».

Η αναφορά αντικατοπτρίζει την παραδοχή που έγινε και από τον ίδιο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πως ο ELA παραχωρήθηκε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η ευρωστία της τράπεζας ήταν υπό αμφισβήτηση, γεγονός που παραβίασε τους κανόνες του μηχανισμού κατεπείγουσας ρευστότητας. Η αμφισβήτηση, από πλευράς της κυβέρνησης, των πολιτικών που ακολουθεί η Τρόικα όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, συνάδει πλήρως με τη θέση που εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα, πως η δημοσιονομική διόρθωση είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στο άμεσο και τεράστιο ζήτημα που αφορά στην επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου.

Την ίδια ώρα, όμως, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται χωρίς δεύτερη σκέψη πως η Κύπρος πρέπει να «παίρνει άριστα» σε όλες τις άλλες απαιτήσεις του Μνημονίου που συμφωνήθηκε, για να «δικαιούται» να επιχειρηματολογήσει κατά των αποφάσεων του Eurogroup. Μια αναμφισβήτητη bona fide προσπάθεια για υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων είναι απαραίτητη, αν θα επιτευχθεί μια κίνηση από πλευράς της Τρόικας, που να ανατρέπει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καλεί μέσα από την επιστολή Αναστασιάδη, αλλά και μέσα από τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, ακόμα και για αντιστροφή της απόφασης για συνένωση της ούτω καλούμενης «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.

Advertisements

2 thoughts on “Διπλωματικό μπαράζ για την Κύπρου

  1. Παράθεμα: Συνεχίζεται η προσπάθεια προς Τρόικα | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s