Συνεχίζεται η προσπάθεια προς Τρόικα

Η εκστρατεία της κυβέρνησης για αλλαγή της στάσης της Τρόικας ως προς την στήριξη της Τρ. Κύπρου και τα δημόσια οικονομικά,  λαμβάνει πλέον διαστάσεις –και όπως σημειώθηκε, φαίνεται να προκαλεί αμηχανία. Μετά από μια σειρά ενδείξεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως πλέον αναγνωρίζεται πως η απόφαση του Eurogroup ήταν λανθασμένη. Από πλευράς της ίδιας της Τρόικας, πάντως, στέλλονται ήδη σαφή μηνύματα πως οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να εξεταστούν, χωρίς να αποκλείεται «ακόμα και μια γενικευμένη αλλαγή στην προσέγγιση» των περιορισμών, με την οποία να ανοίγει η αγορά για τις τράπεζες, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου.

Ενώ αυτές οι σκέψεις γίνονται πλέον ανοικτά από την Κομισιόν, όμως, οι ενστάσεις που θέτει, για άγνωστους λόγους, η ΕΚΤ στην όποια διαφοροποίηση στη γενική φιλοσοφία που ακολουθείται, δείχνουν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Πάντως, η ΕΚΤ θα πρέπει να παραδεχτεί, έστω και έμμεσα, το λάθος της με τη συνεχή παραχώρηση ELA στη Λαϊκή, ενώ αυτή δεν ήταν πλέον φερέγγυα, για να γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση σε αυτό το επίπεδο. Κι αυτό διότι η όποια ουσιαστική χαλάρωση ή και άρση των περιορισμών, προϋποθέτει αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στην Τράπεζα Κύπρου. Μέχρι σήμερα, και σε αντίθεση με τις κινήσεις που έγιναν στο παρελθόν (σε Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γερμανία), το ELA αποτελεί το μόνο στοιχείο παθητικού των δύο μεγάλων τραπεζών που προστατεύτηκε πλήρως από τις εξελίξεις.

haris-daiselΟυσιαστικά, το κούρεμα των καταθέσεων έγινε διότι προτεραιότητα είχε η ΕΚΤ έναντι των καταθετών, οι οποίοι έχασαν τα λεφτά τους για να μη χάσει από το κακό της «ποντάρισμα», χρήματα η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. 
Η γενικότερη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Φρανκφούρτης και της Λευκωσίας, όμως, δεν επιτρέπει νέα ανοικτή επίθεση από την κυβέρνηση κατά της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι προκύπτει πλέον ανοικτή παραδοχή, ακόμα και από πηγές της 19ης οδού στην Ουάσινγκτον, πως το ELA ήταν φιάσκο. Γι’ αυτό και η επιστολή Αναστασιάδη περιορίζεται σε έμμεσες κατηγορίες για τη στάση της Τρόικας γενικότερα, χωρίς απευθείας αναφορές στην ίδια την ΕΚΤ.

Η πρώτη αξιολόγηση

Από πλευράς της Κομισιόν, πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρη η παραδοχή πως η Κύπρος κινείται «στα βαθιά» για την υλοποίηση των στόχων. Το γεγονός ότι οι προβλέψεις και παραδοχές του Μνημονίου είναι υπερβολικά αισιόδοξες (ύφεση 8,7%, ανεργία 15,5%) καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την επίτευξη των στόχων, τουλάχιστον για το 2013. Η Κομισιόν καταγράφει το γεγονός ότι η Κύπρος λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, αλλά και το γεγονός πως πολλές διοικητικές προσαρμογές για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών στοιχείων, έχουν ήδη γίνει ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Αυτή η εκτίμηση για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για τις «ειλικρινείς προθέσεις» της κυβέρνησης, δημιουργούν ένα σχετικά θετικό κλίμα, το οποίο προλαβαίνει τα χειρότερα.

Στόχος –αλλά και στοίχημα– της κυβέρνησης είναι να αποδείξει, μέσα από την υλοποίηση, πως «δεν είμαστε Ελλάδα» και πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι στόχοι θα χαθούν εξαιτίας εσωτερικών αδυναμιών του Μνημονίου, και όχι ανεπαρκούς πολιτικής βούλησης από πλευράς της Κύπρου. Ανάμεσα σε αυτές τις ανεπάρκειες, εκτός από τους εξωπραγματικούς αριθμούς στις εκτιμήσεις, καταγράφεται και η συνεχιζόμενη στάση της Τρόικας απέναντι στην Τράπεζα Κύπρου.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, στον προϋπολογισμό του 2014 έχει προτείνει μείωση δαπανών κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, μια μείωση της τάξης του 11%. Έως το 2016, με βάση τον τριετή προγραμματισμό, οι μειώσεις θα είναι ακόμα πιο γενναίες, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ή 16%. Δεν είναι βέβαιο πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι μειώσεις χωρίς να επηρεαστεί το μισθολόγιο των Υπουργείων, τα οποία θα πρέπει να κάνουν ευφάνταστες και τολμηρές κινήσεις για πετύχει το στοίχημα του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, εάν η Κύπρος δεν πετύχει αυτούς τους στόχους, θα χάσει «το δικαίωμα» να θέτει απαιτήσεις στην Τρόικα.

Η υλοποίηση αυτών των στόχων θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει την οποιαδήποτε πολυτέλεια να αποκλίνει, όσο επώδυνη κι αν φαίνεται η υλοποίησή τους. Στο Υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν πως τα άλλα Υπουργεία «θα δείξουν κατανόηση» στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και πως τα παλαιότερα φαινόμενα, όπου υπουργοί προστάτευαν τους εκάστοτε προϋπολογισμούς των υπουργείων τους, με αποτέλεσμα να αποκλίνει ο προϋπολογισμός του κράτους από τους γενικότερους στόχους. Από το Υπουργείο Οικονομικών είναι σαφές το μήνυμα πως θα πρέπει πάση θυσία η Κύπρος να παραμείνει εντός των ορίων του Μνημονίου, με μείωση των δαπανών η οποία να «αποδεικνύει πως το πρόβλημα είναι στις προβλέψεις και όχι στην υλοποίηση».

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις για το 2013, μετά την πρώτη τους αναθεώρηση, έχουν οδηγηθεί σε νέα αναθεώρηση. Όπως έγραψε η «Κ» προ δεκαπενθημέρου, οι σημερινές εκτιμήσεις για το 2013 δείχνουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά έσοδα από ό,τι οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Πλέον, με πολιτική απόφαση, οι εκτιμήσεις του 2013 θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου για να καταστούν πιο ρεαλιστικές.

Ανεβάζουν ταχύτητα στην Τρ. Κύπρου

Εκτός από τις κινήσεις που γίνονται στο δημοσιονομικό κομμάτι, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως για να μπορεί να θέτει αιτήματα, αλλά και για να μπορεί να θέτει το επιχείρημα πως θα πρέπει να αλλάξει στάση η Τρόικα, θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις και από πλευράς της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου. Γι’ αυτό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ικανοποίηση για τις κινήσεις που γίνονται, κάτω από τον νέο CEO της τράπεζας, για αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Αν η τράπεζα βοηθάει τον εαυτό της, μπορούμε κι εμείς να επιμένουμε πως θα πρέπει να τη βοηθήσει η Τρόικα. Και, όπως φαίνεται, βοηθάει τον εαυτό της», σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Η δημιουργία του άτυπου Holding Company, το οποίο δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ξεχωριστό κομμάτι της τράπεζας στο μέλλον, αποτελεί την πρώτη κίνηση από πλευράς της Τρ. Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα θα μπορεί να απομονώσει τις αμιγώς τραπεζικές της λειτουργίες –καταθέσεις και δάνεια– χωρίς το βάρος των ακινήτων και άλλων μη παραδοσιακών ενεργητικών. Ήδη, σημαίνοντα πρόσωπα της οικονομίας έχουν ενημερωθεί και έχουν σχηματίσει θετική εντύπωση γι’ αυτή την κίνηση, η οποία περιλαμβάνει και ένα Real Estate Fund στην Ελλάδα, το οποίο θα αναλάβει τα 250 ακίνητα της τράπεζας στη χώρα. Από σχετική ενημέρωση της τράπεζας, προκύπτει πως έχει τεθεί ρητά ο στόχος να δείξει ότι παράγεται έργο όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της τράπεζας, με σκοπό να κτιστεί η εμπιστοσύνη, όχι μόνο των καταθετών και επενδυτών, αλλά κυρίως από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την ποιότητα των ενεργητικών της, η τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να προχωρεί σε αναδιάρθρωση δανείων ούτως ώστε να καταστούν εξυπηρετούμενα, να μειωθούν οι προβλέψεις και να ενισχυθεί το ευρύ κεφάλαιο. Αυτές οι κινήσεις αφορούν, σε μεγαλύτερο βαθμό, στους μεγάλους δανειολήπτες, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, η τράπεζα παραμένει ανοικτή και στην εξασφάλιση συμμετοχής από ξένους επενδυτές, παρόλο που στελέχη σχολιάζουν πως «δεν θα ξεπουλήσουν» δάνεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, θα ήταν σοφό η τράπεζα να τα ξεφορτωθεί παρά να επιμένει πως θα γίνουν, μέσα από την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, «εξυπηρετούμενα». Αυτές οι περιπτώσεις είναι καλά γνωστές.

Γενικότερα, όμως, η Τράπεζα Κύπρου δείχνει αποφασισμένη να στείλει «μηνύματα» στην Τρόικα, μέσα από κινήσεις αναδιάρθρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο εμπίπτει η μείωση του μισθολογίου, αλλά και η κατάργηση 30 καταστημάτων μέσα στο καλοκαίρι. Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι μια περίοδος εντατικής εργασίας, ώστε η Τρ. Κύπρου να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσει που έχει αναλάβει. Αναφορικά με τις εργασίες στο εξωτερικό, η θυγατρική της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρηθεί, σε αντίθεση με τις πιο προβληματικές θυγατρικές σε Ουκρανία και Ρωσία, αγορές από τις οποίες τα οφέλη της τράπεζας είναι μάλλον αμφισβητήσιμα.

Advertisements

One thought on “Συνεχίζεται η προσπάθεια προς Τρόικα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s