Ύποπτος ο πανικός των Ευρωπαίων: Χρειαζόμαστε καυτό καλοκαίρι

Η επιστολή Αναστασιάδη μπορεί να παραδόθηκε με τον λάθος τρόπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είχε σταλεί αυτή την εβδομάδα και να γίνει διαρροή του περιεχόμενου ενώ το Eurogroup συνεδριάζει, με σκοπό να αυξηθεί η πίεση στους επικεφαλής της Τρόικας. Θα μπορούσε, ακόμα, να εστιάζει περισσότερο σε δύο σημεία: Κάνουμε ό,τι μας ζητήθηκε, αλλά αυτό δεν αρκεί αν δεν στηρίξετε την Τράπεζα Κύπρου.

Η αντίδραση όμως από πλευράς των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την επιστολή Αναστασιάδη, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Αμέσως, με τις ευλογίες της FT, άρχισε να γίνεται λόγος για το αίτημα της Κύπρου να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου, μια θέση που υιοθέτησαν αμέσως οι πάντες, ακόμα και εντός Κύπρου. Είτε δεν διάβασαν την επιστολή, είτε την ερμηνεύουν με άσχημες προθέσεις.

Η ερμηνεία αυτή, και οι αντιδράσεις που κινούνται στα όρια του πανικού, αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα το μέσο αντίδρασης (ή μάλλον αντεπίθεσης) από πλευράς της Τρόικας. Η Ελλάδα έχει τεθεί κάτω από την μέγγενη του δημόσιου χρέους, η οποία λειτουργεί ως πιστόλι στο τραπέζι: «Αν δεν κάνετε ό,τι ζητούμε, να την πατήσετε στο χρέος». Στην περίπτωση της Κύπρου, το πιστόλι στο τραπέζι είναι η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου.

Γι αυτό και γίνεται η ανάγνωση που γίνεται στην επιστολή Αναστασιάδη: «Μην πειράξεις το Μνημόνιο». Η αλήθεια, όμως, είναι πως η κυβέρνηση δεν προσπάθησε (και δεν θα τολμούσε) να κινηθεί κατά των όρων του Μνημονίου, ενώ η Κύπρος έχει επιδείξει την διάθεση να υλοποιήσει ό,τι έχει συμφωνηθεί.

"Κουτσιά σπέρνω"Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση πρέπει να βιαστεί. Το πολιτικό ημερολόγιο δεν αφήνει χρόνο για δύσκολες αποφάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο αφού ήδη αισθάνεται πιεσμένη από τις προοπτικές των Ευρωεκλογών του 2014 και τις ακόμα πιο τρομακτικές για την ίδια προοπτικές των βουλευτικών του 2016, οι οποίες θα προκρίνουν και τους ανέμους των προεδρικών. Γι αυτό και το παράθυρο ευκαιρίας ως τον Οκτώβρη-Νιόβρη κλείνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση.

Οι καθυστερήσεις είναι ήδη αισθητές: Κυπριακές Αερογραμμές, μετοχοποιήσεις ημικρατικών, ανακοινώσεις για τις δαπάνες ανά Υπουργείο, ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και ΓεΣΥ ήδη κινούνται στους αστερισμούς της παραδοσιακής κυπριακής κωλυσιεργίας, παρά τις προθέσεις. Η κυβέρνηση, όμως, αν υλοποιήσει τάχιστα τα δύσκολα μέτρα, θα δικαιούται να ελπίζει πως θα ξεπεράσει το σοκ ως τις εκλογές και πως θα πείσει πέρα ακόμα κι από την πιο κακόβουλη αμφιβολία των Ευρωπαίων, για την πρόθεσή της να υλοποιήσει το Μνημόνιο.

Σωστά ο Πρόεδρος τόνισε το πρόβλημα της Τράπεζας Κύπρου. Κανένα μακιγιάζ δεν μπορεί να ωραιοποιήσει τη κατάσταση στην Τράπεζα, ιδίως όσο καθυστερούν οι κινήσεις εξυγίανσης (μείωση, λένε, 2500 θέσεων ως τον Δεκέμβρη. Δεκέμβρη!). Και, σωστά σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον χέρι στη διάσωση της τράπεζας, ιδίως όσο καθυστερεί η Κεντρική, η οποία δεν ανησυχεί, ούτε για την ρευστότητα, ούτε για τους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων.

Η στάση, όμως, των Τροϊκανών και λοιπών «φίλων» της Κύπρου, δείχνει πως θέλουν να κρατήσουν και την Τράπεζα Κύπρου «στον αναπνευστήρα» όπως είχε κάνει για τη Λαϊκή η ΕΚΤ μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυτή την εβδομάδα ανακάλυψε νέα εξήγηση γιατί το έκανε. (Πρώτα ήταν για να σώσει το κράτος, πλέον λέει πως το έκανε γιατί το Μνημόνιο ήταν εγγύηση για την Λαϊκή).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα. Το μήνυμα που δίνεται από Φρανκφούρτη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, είναι πως τα προβλήματα της Τράπεζας Κύπρου θα αποτελούν την Δαμόκλειο Σπάθη με την οποία θα μας απειλούν. Συνέχιση (και εντατικοποίηση) της επικοινωνιακής επίθεσης πως «εμείς κάνουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί και το πρόβλημα είστε εσείς», πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί της, όμως, πρέπει να συνεχιστεί και η υλοποίηση, η οποία θα πρέπει να πάρει μπρος για πολλούς λόγους…

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να κρατήσει καλά το ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s