ELA: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Καταφανής ήταν η δυσφορία αρκετών από τα μέλη του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της περασμένης Πέμπτης, τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη, όσο και για το γεγονός ότι αυτή διέρρευσε στα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας.

«Αναγκαστήκαμε να συζητήσουμε ένα σημαντικό θέμα του προγράμματος της Κύπρου, πριν καν αρχίσουν οι αξιολογήσεις», σχολίασε τεχνοκράτης με άμεση επαφή στα τεκταινόμενα του Eurogroup, σκιαγραφώντας έτσι το γενικότερο αίσθημα που επικράτησε.

eurogroupΗ συνεδρία πάντως κινήθηκε, σε γενικότερο πλαίσιο, μέσα σε κλίμα εντάσεων, εν μέρει και λόγω του γεγονότος ότι το θέμα της Ελλάδας είχε προκαλέσει τριβές, με το ΔΝΤ να έχει ήδη σχολιάσει πως δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει η εκταμίευση του Ιουλίου για την Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, πάντως, προηγήθηκαν πολλές επαφές του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα πως η Κύπρος χρειάζεται την ενίσχυση των εταίρων της για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Μνημονίου, λόγω κυρίως των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή στην Τράπεζα Κύπρου.

«Ήδη, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, η διάθεση έχει αρχίσει να αλλάζει», σχολίασε στην «Κ» ξένος αναλυτής, ο οποίος σημείωσε πως «η απολογητική στάση του ΔΝΤ τον τελευταίο καιρό απέναντι στην Ελλάδα, προκαλεί αμηχανία και για την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στην περίπτωση της Κύπρου, η αμηχανία είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η κυβέρνηση έχει θέσει πλέον προς συζήτηση τη σοφία των αποφάσεων του Eurogroup, πριν καν αρχίσει να «τρέχει» το Μνημόνιο.

Η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, προμηνύει εντάσεις εντός της Τρόικας. «Το πρόγραμμα είναι ένα πράγμα που εξελίσσεται και αλλαγές γίνονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής», σχολίασε σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή Αναστασιάδη. Ενώ το ΔΝΤ έχει υποχρεωθεί να αναθεωρήσει την προσέγγιση του Προγράμματος για την Ελλάδα, και στη 19η οδό της Ουάσινγκτον παραδέχονται πως οι παραδοχές του Μνημονίου δύσκολα θα επαληθευτούν, η στάση στην υπόλοιπη Τρόικα (Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι διαφορετική.

Από πλευράς της Κομισιόν, σχολιάζεται πως το Μνημόνιο βαίνει προς επίτευξη των στόχων και υψηλόβαθμα στελέχη επιμένουν πως η πορεία είναι αρκετά ικανοποιητική, γεγονός που μεταφράζεται, μάλιστα, σε ανοικτή έκφραση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, όμως, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσουμε πως η τράπεζα έχει άμεσο πρόβλημα. Βρίσκεται σε καθεστώς διαχείρισης. Αν είχαμε αμφιβολίες, δεν θα είχε ενταχθεί σε τέτοιο καθεστώς, αλλά θα ακολουθούσε την άλλη μεγάλη τράπεζα της Κύπρου», σχολίασε πηγή της Κομισιόν.

Τα πάντα ΕΚΤ
Το όλο θέμα, όμως, αφορά κατά κύριο λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκπέμπει και τη μεγαλύτερη αμηχανία, αφού η όποια συζήτηση για τον ELA συνεπάγεται, έστω και έμμεσα, πως η Φρανκφούρτη θα πρέπει να παραδεχτεί το λάθος που έγινε. Σύμφωνα με πληροφόρηση, η συνάντηση που είχε ο κ. Γεωργιάδης με τον Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, κύλησε σε θετικό κλίμα και «φαίνεται πως υπάρχει μια αλληλοκατανόηση» σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία λόγω της κατάστασης της Τράπεζας Κύπρου.

Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, μάλιστα, φαίνεται πως ρίχνουν την μπάλα στην ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει, σε τελική ανάλυση, να βρει πρώτη τη λύση στο πρόβλημα. Εκτός από τα μέλη του Eurogroup, αυτή είναι και η στάση του ΔΝΤ και της Κομισιόν, οι οποίοι προσπαθούν να αφήσουν το όλο θέμα στην ΕΚΤ. «Τελικά, όλη η υπόθεση του ELA και της Τράπεζας Κύπρου, και επομένως η διάσωση του Μνημονίου, περνά πρώτα από τη Φρανκφούρτη πριν να έρθει κοντά μας. Δικό τους θέμα να λύσουν και να μας το φέρουν με επιλογές», σχολίασε η ίδια πηγή εκ Βρυξελλών. Πάντως, το γενικότερο κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει και οι πιέσεις άρχισαν πλέον να φτάνουν στην ΕΚΤ ακόμα και από τα άλλα μέλη της Τρόικας.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αμηχανία που έχει προκαλέσει στην ΕΚΤ και προτίθεται να δείξει πως δεν επιθυμεί, ούτε να βάλει τη Φρανκφούρτη στη γωνιά ούτε να της προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. «Δική μας θέση είναι πως, ό,τι έγινε, έγινε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η απόδοση ευθυνών για τα λάθη που ενδεχομένως να έγιναν σε αυτό το θέμα», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. «Πάνω από όλα, μας ενδιαφέρει το πώς να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση».

Αυτή η στάση φαίνεται πως βρίσκει μια ανταπόκριση στην ΕΚΤ, η οποία φυσιολογικά αισθάνεται άβολα με την όποια συζήτηση για το ELA, ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου όπου τα λάθη ήταν παρατεταμένα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν ξεκάθαρα να αντιλαμβάνονται πως το Πρόγραμμα της Κύπρου έχει εκτροχιαστεί πριν καν να αρχίσει, κυρίως λόγω του μεγάλου λάθους που έγινε σε σχέση με τη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος και της διαχείρισης του ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέτει πάντοτε εμπόδια στην όποια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα συνεπάγεται και παραδοχή του λάθους. Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορεί, κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, να αφήσει την Κύπρο να οδηγηθεί σε βαθύτερη ύφεση και εκτροχιασμό, ιδίως εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Γι’ αυτό και πλέον στόχος όλων είναι η αναζήτηση μιας λύσης στο πρόβλημα της Τράπεζας Κύπρου που να μην εξαναγκάζει την ΕΚΤ να παραδεχτεί τις δικές της ευθύνες. Κάτι τέτοιο, θεωρούν ορισμένοι, θα ήταν επικίνδυνο για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έτσι, λοιπόν, και η Κομισιόν δεν σχολιάζει ανοικτά την κατάσταση, παρά τα διάφορα σχόλια στελεχών της κατά της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση δείχνει επίσης να έχει υιοθετήσει μια παρόμοια ανάλυση των δεδομένων, γι αυτό και το βασικότερο ζητούμενο είναι πλέον η εξασφάλιση κάποιας λύσης που να αποφεύγει την έμμεση παραδοχή λάθους από πλευράς της ΕΚΤ.

Οι προτάσεις Αναστασιάδη, τόσο για ανατροπή της απόφασης που λήφθηκε για τον ELA, όσο και η μετατροπή των υποχρεώσεων σε χρεόγραφο, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ωστόσο, μια «ηρωική» βοήθεια από πλευράς της ΕΚΤ, θα μπορούσε ωστόσο να εισπράξει ακόμα και ένα πολύ «δημόσιο» «ευχαριστώ» από πλευράς της Κύπρου. Μια τέτοια λύση (π.χ. με την απορρόφηση μέρους της ζημιάς) θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην οικονομία.

Advertisements

4 thoughts on “ELA: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s